Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1903)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

Πετρέλαιο: Φωτιά στις τιμές βάζει η δολοφονία Χανίγια


Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κρίσιμων θαλάσσιων διαδρομών του «μαύρου χρυσού».

Η τιμή του Brent ενισχύεται κοντά στα 80 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4,5% μέσα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ίδια είναι η εικόνα και στην τιμή του αμερικανικού WTI, το οποίο ξεπερνά τα 76 δολάρια/βαρέλι.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της δολοφονίας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο Ιράν. Μην ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί και η ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκε ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές θεωρούν αυξημένο τον κίνδυνο νέων αντιποίνων εκ μέρους των συμμάχων της Χαμάς, μέσω επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Μια εξέλιξη, η οποία αναμφίβολα επηρεάζει το διεθνές εμπόριο αλλά και τις τιμές των προϊόντων.

 

 

Σούπερ μάρκετ: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στα ράφια

 Μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Ιούλιο κατέγραψε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αποτυπώνοντας τη μηνιαία εξέλιξη σε βασικά είδη κατανάλωσης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η καθαρή μείωση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σουπερμάρκετ τον Ιούλιο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι -1,56% (έναντι -1,92% τον Ιούνιο. -1,25% τον Μάιο, +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,70% τον Φεβρουάριο και +3,00% τον Ιανουάριο 2024).

Η μεταβολή του Ιουνίου οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών και εν μέρει στην επίδραση της εποχικότητας λόγω καλοκαιριού.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες:

• Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: -7,34%

• Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: -6,77%

• Χαρτικά, καλλυντικά και είδη

• Τροφές και είδη για κατοικίδια: -5,19%
• Βρεφικές και παιδικές τροφές: -3,72%

 

 

Δημόσιο χρέος: Πτωτική η πορεία του μετά την πανδημία

 

Στο 159,8% του ΑΕΠ από 169,4% ένα χρόνο πριν και από το 207% που είχε εκτιναχθεί λόγω της πανδημίας και των μέτρων στήριξης της οικονομίας στο τέλος του 2020,  μειώθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2024.

Η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά την πανδημία του κορονοϊού ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη σταθερή και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από το 2023 και να συνεχίζει να αναβαθμίζεται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αλλά έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 2012, όταν είχε μειωθεί στο 157,2% του ΑΕΠ μετά το «κούρεμα» 53,5% που είχε γίνει στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, στο πλαίσιο του PSI. Επιπλέον, σύμφωνα με όλους τους οίκους αξιολόγησης έχει σαφή πτωτική τροχιά, με τον Scope Ratings να προβλέπει ότι ήδη από το 2026 θα είναι χαμηλότερο από το ιταλικό χρέος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

 

ΚΕΕΕ: Περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας

Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις (37%) δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Palmos Analysis, μετά από πα­νελ­λαδική έρευνα πεδίου, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2024, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.076 επιχειρήσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οικονομικό Ταχυδρόμος, naftemporiki.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια