Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1903)

 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για ζητήματα και αιτήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

 

Τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, συνάντησε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης παρέδωσε στον Υπουργό το πρόσφατο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο περιλάμβανε σημαντικά ζητήματα και αιτήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς για τα κενά που υπάρχουν στα κέντρα υγείας της Περιφέρειας και για τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη των υποδομών υγείας. Ο Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας, ειδικά σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να δει από κοντά τα ζητήματα και να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς.

Η συνάντηση έκλεισε με αμοιβαίες δεσμεύσεις για συνεχή συνεργασία με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

 

Με μεγάλη επιτυχία και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Voés Festival στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

 

 

Το Voés Festival, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επέστρεψε για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του 2023, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (25 – 26 – 27) και κράτησε την υπόσχεση που έδωσε.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας γέμισε με κατασκηνωτές κάθε ηλικίας και γούστου, που κατέφθασαν από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας για να ακούσουν «πειραγμένους» παραδοσιακούς ήχους και εμπνευσμένα από την ζωή κομμάτια που δημιούργησαν κορυφαία ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Το φεστιβάλ καλωσόρισε καλλιτέχνες ορόσημα για όλες τις γενιές, φαγητό μάγεψε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς και δράσεις/εργαστήρια που μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα συλλογικότητας.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ βίωσαν ένα μαγευτικό μείγμα μουσικής και φύσης από τις 25-27 Ιουλίου, δημιουργώντας μια αξέχαστη νύχτα κάτω από τα αστέρια.

 

Υπογραφή Σύμβασης για τον Καθαρισμό Πρανών, Τάφρων και Νησίδων Οδικού Δικτύου Ανατολικής Κορινθίας

 

Με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας του οδικού δικτύου, υπεγράφη η σύμβαση «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΑΝΩΝ, ΤΑΦΡΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιο Γκιολή, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Αθηνάς Κόρκα, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Σωτήρη Μουρίκη, και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σπυρίδωνα Ζαχαριά.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση των υποδομών. Ο καθαρισμός των πρανών, των τάφρων και των νησίδων είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, την αποτροπή ατυχημάτων και την εν γένει αναβάθμιση του οδικού δικτύου.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας, κ. Γκιολής, δήλωσε: «Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία και τη συντήρηση του οδικού μας δικτύου. Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι προτεραιότητα και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους».

 

Δημήτρης Πτωχός: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας, καμία απειλή για τον άνθρωπο από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών»

 

Σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης μικρών μηρυκαστικών με την αντίδραση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου να είναι άμεση.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων με στόχο τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σύσκεψη υπό τον ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

«Δυστυχώς, εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση με στόχο τον περιορισμό και την λήψη των απαραίτητων μέτρων. Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕ Κορινθίας δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο, έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και καλό θα ήταν να επαναλάβουμε πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιου Γκιολή, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σπύρου Ζαχαριά, του Αντιπεριφεριάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, του Πρόεδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα, του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Μαίρης Γιαννιού και του διευθυντή κτηνιατρικών υπηρεσιών ΔΕ ΠΕΚΔΥ, Κώστα Μήλιου.

Επίσης, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρυσοβαλάντης Μέλλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Μουρίκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Μάρκος Λέγγας, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Λάμπρος Τζούμης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και στελεχών της Διεύθυνσης Αργοτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Να σημειωθεί πως η ιχνηλάτηση της νόσου οδήγησε τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, στον εντοπισμό του κρούσματος της Κορινθίας.

 

 

Εμφάνιση εστίας Πανώλους αιγοπροβάτων στην ΠΕ Κορινθίας

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνουν:

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα κάτωθι:

Στις 27/07/2024 επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση εστίας Πανώλης Αιγοπροβάτων σε εκτροφή της ΠΕ Κορινθίας, στο Μεσινό του Δήμου Σικυωνίων. Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας.

Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη,  έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει:

Α) Να αποφεύγουν:

1.   Την άμεση επαφή των ζώων άλλες με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος.

2.   Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.

Β) Να μην κάνουν παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Τα μέτρα που λήφθησαν άμεσα για την αντιμετώπιση της νόσου:

Γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή δημιουργήθηκε Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ και Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ που περιλαμβάνουν τις παρακάτω κοινότητες:

                 I.       Ζώνη Προστασίας 3 χλμ: Μεσινό, Μοσιά, Φενεός, Γκούρα

                    II.         Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ:  Δροσοπηγή, Καστανιά, Κάτω Ταρσός, Μάτι, Πανόραμα

Μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς της νόσου:

1.   Ιδρύεται Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας στην ΠΕ Κορινθίας και Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας για την προστασία όλου του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

2.   Γύρω από την μολυσμένη εκτροφή δημιουργείται Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ και λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

                                  i.    Γίνεται απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που  έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.

                                 ii.    Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οδικό δίκτυο.

                                iii.    Επιβάλλεται περιορισμός όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της εκμετάλλευσης στην οποία βρίσκονται.

                                iv.    Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για όλη τη διάρκεια της ανώτατης χρονικής περιόδου επώασης της νόσου (30 ημέρες). Η περίοδος αυτή μπορεί να επιμηκυνθεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων εστιών της νόσου.

3.   Γύρω από την Ζώνη Προστασίας, ιδρύεται δεύτερη Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ. εντός της οποίας λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

                                  i.       Γίνεται απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που  έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.

                                 ii.       Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο οδικό δίκτυο με εξαίρεση τις οδούς που οδηγούν σε βοσκότοπους ή στις εγκαταστάσεις ενσταβλισμού των εκτροφών καθώς και την διέλευση ζώων χωρίς στάση ή εκφόρτωση,  μετά από απόφαση του Τοπικού Κέντρου.

                                iii.       Την μετακίνηση εντός της ζώνης επιτήρησης των ευαίσθητων ειδών ζώων, μόνο κατόπιν άδειας των αρμόδιων τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

                                iv.       Τον περιορισμό των ευαίσθητων ειδών ζώων εντός της ζώνης για χρονικό διάστημα ίσο με την ανώτατη χρονική περίοδο της νόσου (30 ημέρες).

                                 v.       Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για όλη τη διάρκεια της ανώτατης χρονικής περιόδου επώασης της νόσου (30 ημέρες). Η περίοδος αυτή μπορεί να επιμηκυνθεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων εστιών της νόσου.

Στην θετική εκτροφή ήδη έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα μέτρα και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρά στην υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των ζώων της εκτροφής, στην υγειονομική τους ταφή και στις ενδεδειγμένες απολυμάνσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Επειδή η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη, περαιτέρω εξειδικευμένα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν σύμφωνα με την πορεία της νόσου, θα ανακοινωθούν με αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου της Ασθένειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

          

Κοινωνική Συμπερίληψη και Ανάπτυξη

 Το Όραμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για Άτομα με Αναπηρία

 


Την ευκαιρία να συζητήσουν, να προτείνουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες ενέργειες για να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μία Περιφέρεια Πρότυπο, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους, είχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, Νίκος Καραλής.

Με στόχο την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, η συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 26 Ιουλίου, αποτέλεσε τη βάση για να προχωρήσει ο σχεδιασμός μίας σοβαρής και στιβαρής παρέμβασης στην Πελοπόννησο.

Οι δράσεις άρσης των εμποδίων και βελτίωσης της πρόσβασης σε υποδομές και υπηρεσίες στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία είναι στρατηγικής σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχό, να σημειώνει πως: «Είμαστε αρωγοί σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε να καταστήσουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια περιφέρεια πρότυπο στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. Έχουν γίνει ήδη πολλά πράγματα και είμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης ενός φιλόδοξου προγράμματος που ετοιμάζουμε για τα επόμενα χρόνια».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την θερμή υποδοχή. Να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες του εδώ στην Περιφέρεια και στη διαχειριστική αρχή για τη συνεργασία που είχαμε και προσβλέπουμε ότι θα έχουμε στο μέλλον. Όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, σχεδιάζουμε μια σοβαρή, στιβαρή παρέμβαση για τα επόμενα χρόνια στην Πελοπόννησο. Το πρόγραμμα «Αγησίλαος» που ολοκληρώθηκε, έχει επιλεγεί από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και συμπερίληψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως καινοτόμο έργο, το οποίο προτείνεται ως πρότυπο σε άλλες περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα περνάμε στο επόμενο στάδιο με στόχο να γίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου το μοντέλο συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στις τοπικές κοινωνίες, τοπικές οικονομίες και για τη χώρα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, Νίκος Καραλής, δήλωσε ικανοποιημένος από την παραγωγική αυτή συζήτηση και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για το καθημερινό ενδιαφέρον, αλλά και για όσα σχεδιάζονται να γίνουν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η προοπτική χρηματοδότησης για την υλοποίηση πλέγματος σχετικών δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027, παρουσία στελεχών της διαχειριστικής αρχής, καθώς επίσης και της υπεύθυνης του προγράμματος «Αγησίλαος», Ευαγγελίας Καλλιμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια