Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1903)

 

Ρωσία για δολοφονία Χανίγια: Η Μέση Ανατολή στο χείλος του πολέμου - Καλεί σε αυτοσυγκράτηση


«Αυτοί που οργάνωσαν την πολιτική δολοφονία Χανίγια είχαν επίγνωση των επικίνδυνων συνεπειών που ενέχει η ενέργεια αυτή για ολόκληρη την περιοχή», υπογραμμίζει η Ρωσία

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου και οι βασικοί παίκτες συνεχίζουν να ανεβάζουν τα στοιχήματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, καταδικάζοντας τη δολοφονία, σε επιδρομή στην Τεχεράνη, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο.

«Η περιοχή ισορροπεί αυτή την στιγμή στο χείλος μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Ναστάζιν.

«Είναι προφανές πως αυτοί που οργάνωσαν αυτή την πολιτική δολοφονία είχαν επίγνωση των επικίνδυνων συνεπειών που ενέχει η ενέργεια αυτή για ολόκληρη την περιοχή»

«Οι πλευρές συνεχίζουν να ανεβάζουν τα στοιχήματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η «μανιώδης επιθυμία» των ΗΠΑ να μονοπωλούν την διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα το φόνο Χανίγια»

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τον φόνο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ως αποτέλεσμα επίθεσης με ρουκέτα στην κατοικία του στην Τεχεράνη», τόνισε ο Ναστάζιν, υπογραμμίζοντας ότι «είναι προφανές πως αυτοί που οργάνωσαν αυτή την πολιτική δολοφονία είχαν επίγνωση των επικίνδυνων συνεπειών που ενέχει η ενέργεια αυτή για ολόκληρη την περιοχή». 

«Καταδικάζουμε έντονα την ισραηλινή στρατιωτική δράση στο Λίβανο»

«Καταδικάζουμε έντονα την στρατιωτική δράση που διεξήχθη από το Ισραήλ, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας και των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο Ναστάζιν.  «Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την αυξανόμενη απειλή μιας απότομης κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή σε αυτό το πλαίσιο», κατέληξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η δολοφονία Χανίγια ανέβασε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου! Ξεπέρασε τα $80


5Apostagma.gr Newsroom

Ενισχύονται οι φόβοι ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου

Ηδολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη, έστειλε τις τιμές πετρελαίου στα ύψη, με το «άλμα» στις ΗΠΑ να ξεπερνά το 3,5%.

Συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σημειώνουν άλμα στις τιμές άνω του 3% σήμερα (31.7.2204) μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς ενισχύονται οι φόβοι ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου.

Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό ανέρχεται στα 77,28 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 2,55 δολάρια ή 3,51%. Μέχρι σήμερα το 2024, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει κερδίσει 7,9%.  Όσον αφορά το brent, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου κέρδισε 80,73 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 2,10 δολάρια ή 2,67%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης έχει αυξηθεί 4,8%.

Η βενζίνη στο συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου ανέρχεται στα 2,44 δολάρια ανά γαλόνι με αύξηση 5 σεντς ή 2,41%. Μέχρι σήμερα στο έτος, η βενζίνη έχει αυξηθεί κατά 16,2%.

Την ίδια στιγμή έρχονται δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι, αμερικανικά πολεμικά κινούνται προς τις Ακτές του Λιβάνου, σύμφωνα με την εφημερίδα jpost.com, σε μια εξέλιξη που μυρίζει πόλεμο.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA,ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης Χαμάς, ανέφερε ότι “το αίμα του δεν θα πάει ποτέ χαμένο”.

 

 

«Καρφιά» Ερντογάν για την Ελλάδα με το βλέμμα στην «Γαλάζια Πατρίδα»: «Τους κλείνουν το μάτι»

 

Newsbomb  30 Ιουλίου 2024

«Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω για την προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας», διεμήνυσε ο Ερντογάν δυναμιτίζοντας περαιτέρω το κλίμα

Παρέμβαση Ερντογάν σημειώθηκε σήμερα ως συνέπεια της «τρικυμίας», που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία μετά από δήλωση βουλευτή της αντιπολίτευσης στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της χώρας, με την οποία χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ «παραμύθι τη Γαλάζια Πατρίδα».

Μετά τις δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων που πέρασαν.... γεννές δεκατέσσερις τον βουλευτή που είπε την επίμαχη φράση, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος πήρε την σκυτάλη και μιλώντας στην Εκτεταμένη Συνάντηση των Προέδρων των Επαρχιών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ΑΚ είπε με υπονοούμενα για την χώρα μας:

* (Κατά του CHP) Αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας, κλείνουν το μάτι στους άλλους αποκαλώντας τη Γαλάζια Πατρίδα «παραμύθι» και κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατισμό.

* Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω για την προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας.

 

 

Συνεχίζεται η τουρκική επιθετικότητα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

Αυτή τη φορά ο εκ των εμπνευστών του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τούρκος απόστρατος υποναύαρχος Cihat Yaycı και φερόμενος ως εμπνευστής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου υποτίμησε ανοιχτά τη δυναμική του ελληνικού στρατού υμνώντας παράλληλα τον τουρκικό.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το τονίζω αυτό- ο τουρκικός στρατός είναι ο ισχυρότερος στρατός που ζει και μάχεται. Η εμπειρία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν υπάρχει ούτε στον αμερικανικό στρατό. Δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε, γινόμαστε εθελοντικά μάρτυρες. Η Ελλάδα επρόκειτο να προσλάβει 500 συμβασιούχους οπλίτες, 300 άτομα έκαναν αίτηση (Μεγάλο ψέμα). Εμείς κάναμε μια προκήρυξη για 50.000 στρατιώτες. Υπήρξαν 1 εκατομμύριο αιτήσεις».

 

 

Γερμανία: Τα αντίποινα για τη δολοφονία Χανίγια θα ήταν το λάθος μονοπάτι

 

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή μετά το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, ένα χτύπημα για το οποίο επίσης εικάζεται ότι ευθύνεται το Ισραήλ.

"Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και μια περιφερειακή ανάφλεξη", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, προσθέτοντας ότι "καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Η λογική των αντιποίνων αντ' αυτού είναι το λάθος μονοπάτι".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια