Header Ads

«Θησαυροί Κορινθιακής Γης» στην Αρχαία Κόρινθο! (Φ. 1903)

3η χρονιά για την εκδήλωση γαστρονομίας στην Αρχαία Κόρινθο


 

 Γράφει-Επιμελείται: Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

 

Στις 14 Ιουλίου, στην Αρχαία Κόρινθο, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου και ο Δήμος Κορινθίων διοργάνωσαν για 3η συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση γαστρονομίας «Θησαυροί Κορινθιακής Γης», σε επιμέλεια της Κατερίνας Καρσιώτη.

 

Πολλοί Κορίνθιοι παραγωγοί ντόπιων προϊόντων, με κορυφαία το ελαιόλαδο, τον οίνο, το οξύμελι, τα ζυμαρικά, τα βότανα και τα γλυκά, καθώς και κορινθιακές επιχειρήσεις εστίασης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Προέδρου του Συλλόγου, Γιώργου Παπαμιχαήλ, εκθέτοντας τα πολύτιμα προϊόντα της Κορινθιακής Γης αφενός και αφετέρου παρέχοντας μία εμπειρία γευσιγνωσίας σε πλήθος κόσμου που πλημμύρισε τον μοναδικό ενεργειακά τόπο της Αρχαίας Κορίνθου.

Παράλληλα, στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου, ανάμεσα στα αγάλματα, πραγματοποιήθηκε η ομότιτλη εκδήλωση με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από την Παναγιώτα Κασίμη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τον Γιώργο Λούκα, διακεκριμένο σομελιέ και Ιδρυτή της Σχολής Genius in Gastronomy, την Ντίνα Νικολάου, σεφ, και την Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια του περιοδικού «Αθηνόραμα», την οποία παρουσίασε η Κορίνθια δημοσιογράφος και εμπνεύστρια της όλης εκδήλωσης Κατερίνα Καρσιώτη.

 

 

Πολλά τα ζητήματα που «άνοιξαν» για στοχασμό και σοβαρό σχεδιασμό από τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς α΄ και β΄ βαθμού, θέματα βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση και ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και φυσικά του σημαντικού πλεονεκτήματος της Κορίνθου, που δεν είναι άλλο από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της.

Η Παναγιώτα Κασίμη αναφέρθηκε με αισιοδοξία στο Διαχειριστικό Σχέδιο της Αρχαίας Κορίνθου και μια σειρά μελετών που είχαν εκπονηθεί υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών-Ανασκαφές Κορίνθου, και, ως γνωστόν, εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Η πρόταση που διαμορφώνεται στο Master Plan για την Αρχαία Κόρινθο θα αναδείξει τα μνημεία με την ενοποίηση του οικισμού με τους αρχαιολογικούς χώρους, μέσω περιπατητικών - πολιτιστικών διαδρομών, και θα ενισχύσει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας και του επισκέπτη  με το αρχαιολογικό τοπίο και τα μνημεία.  

Ο σομελιέ Γιώργος Λούκας έκανε λεπτομερή αναφορά στην αξία των ποικιλιών τοπικού οίνου και στην ανθεκτικότητα αυτών, όπως το Αγιωργίτικο, στην κλιματική αλλαγή, ενώ η σεφ Ντίνα Νικολάου με αναφορές στην πολυετή εμπειρία της στο γαστρονομικό περιβάλλον των Παρισίων τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει στην εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων, στην ονομασία της πρώτης ύλης και στην αναφορά των τοπικών παραγωγών στα τοπικά εστιατόρια, ώστε ο επισκέπτης να θυμάται το όνομα όχι μόνον του εστιατορίου, αλλά και του τοπικού προϊόντος που γεύτηκε.

Η Δέσποινα Ζευκιλή μοιράστηκε με το κοινό τις δικές της εμπειρίες από επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως και στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου στο παρελθόν, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «…ενώ έχει αποδειχθεί από τις έρευνες ότι είναι από τις πιο ανερχόμενες και κερδοφόρες μορφές τουρισμού και μάλιστα συμβατή με τη βιωσιμότητα που πρέπει να μας απασχολεί πλέον όλες και όλους, η Ελλάδα ενώ είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως με τον ισχυρότερο τουρισμό δεν βρίσκεται ούτε στην πρώτη δεκάδα των προορισμών πολιτιστικού τουρισμού.». Πρόσθεσε δε ότι «Η σημασία του μοναδικού πολιτιστικού μας αποθέματος δεν αρκεί αν αυτό δεν μετατραπεί σε μια οργανωμένη εμπειρία, σε μυθολογικό storytelling, σε συστηματικές ενέργειες. Τα εργαλεία υπάρχουν. Θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, παιδικά kit δραστηριοτήτων, προγράμματα που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και προσφέρουν εμβυθιστικές εμπειρίες, πολιτιστικά και γαστρονομικά τουρ, θέσπιση νέων σοβαρών φεστιβάλ με επίκεντρο αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σωστή προώθηση των υπαρχόντων.».

Επιπλέον, η κα Ζευκιλή πρόσθεσε ότι: «…οι εμπειρίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος απορροφούν σημαντικό μερίδιο των δαπανών των επισκεπτών, με τις νεότερες γενιές να δίνουν έμφαση σε αυτές, όπως και οι “foodies”. Ένα ξεκάθαρο αφήγημα με το σχετικό storytelling και εμπειρίες χτισμένες πάνω σε αυτό είναι βασική προϋπόθεση για τον πολιτιστικο-γαστρονομικό τουρισμό…. Η πλούσια, «αφνειός» κατά τον Όμηρο Κορινθία, ήταν και είναι από τους πρώτους σταθμούς των Ευρωπαίων περιηγητών. … Ο τουρισμός των περιηγητών είναι μια ωραία εικόνα προς σκέψη.».

Κατόπιν, η Ντίνα Νικολάου μετέτρεψε τον πεζόδρομο της Αρχαίας Κορίνθου σε ένα μεγάλο εστιατόριο μαγειρεύοντας και συντονίζοντας ένα live cooking, έχοντας μαζί της τον σεφ Γιάννη Μπρατσολιά. Στην παρουσίαση του Live Cooking και της Έκθεσης Τοπικών Παραγωγών ήταν η δημοσιογράφος Νάνσυ Γιαννιδάκη.

Αφού συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές και τους πολλούς υποστηρικτές της εκδήλωσης, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία σκέψη μου:

Η επιτυχία μίας εκδήλωσης δεν κρίνεται μόνον από τον κόσμο που παρευρίσκεται και χειροκροτεί. Κρίνεται πρωτίστως από το όραμα που κρύβεται πίσω από το γεγονός, από το μελλοντικό αποτύπωμα που χτίζεται σιγά σιγά με μεθοδικότητα, εργατικότητα, συνέπεια και πίστη στο όραμα και από τη δυνατότητα που δίνει στην τοπική κοινωνία να προβληματιστεί και να εξελιχθεί.

Είμαι σίγουρη ότι οι «Θησαυροί Κορινθιακής Γης» αποτελεί μία εκδήλωση που και προβληματίζει και θέτει τα θεμέλια για να δημιουργηθεί κάτι σπουδαίο στην Αρχαία Κόρινθο και βεβαίως στην ευρύτερη περιοχή.

Καλή συνέχεια, λοιπόν! 

 

*Εύη Κοκκίνου

Δικηγόρος

Διαμεσολαβήτρια - DPO

MSc Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων

Κιν.: 6944964225

 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια