Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1904)

 

Ευγνωμοσύνη για τις ευεργεσίες Του Θεού του φωτός!

 

 

 Αυτά που συμβαίνουν διαχρονικά, αλλά και επί  των ημερών μας σε διεθνή κλίμακα δείχνουν αν μη τι άλλο την αγνωμοσύνη του ανθρώπινου γένους στο μεγαλείο Του Κυρίου και Θεού μας. Στα σχέδιά Του ο Θεός, σύμφωνα με τα Πατερικά κείμενα, μετά το προπατορικό αμάρτημα του Αδάμ και της Εύας, εκδίωξε τον Γενάρχη και την Εύα στην Γη με την εντολή να ακολουθούν ελεύθερα με την σκέψη τους το καλό και το κακό. Παράλληλα εκδίωξε και τον Αρχάγγελο μέχρι τότε Σαμαέλ, τον διάβολο, με τους ακολούθους του να ζήσουν στο σκότος, αλλά να έχουν το χαριστικό δικαίωμα παρέμβασης στο μυαλό των ανθρώπων.

Στην Παγκόσμια διαδρομή της Ιστορίας πάνω στη γη βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ρέπουν προς το κακό, που αποτελεί αποτέλεσμα παρέμβασης του άρχοντα του σκότους. Είναι ασύλληπτη σε μέγεθος η προσφορά του Θεού προς τον άνθρωπο. Είναι ασύλληπτη και η διαφορά μεταξύ των ευεργεσιών Του Θεού προς εμάς και της όποιας ανταπόδοσης θα μπορούσαμε εμείς να Του προσφέρουμε. «Τι να ανταποδώσω εις τον Κύριον δια πάσας τας ευεργεσίας αυτού…  Ευλόγει η ψυχή μου Τον Κύριον και μη λησμονής πάσας τας ευεργεσίας αυτού.» μας λένε οι ψαλμοί.

Είναι αμέτρητες  οι σωτήριες παρεμβάσεις του Θεού μας στη ζωή του ανθρώπου, αυτές που αναγνωρίζουμε, αλλά και αυτές που δεν τις προσέχουμε ή τις αποδίδουμε στην καλή μας τύχη. Όμως ο Κύριος είναι Ελεήμων και Δίκαιος. Όμως, « Ο Κύριος είναι Ελεήμων και δίκαιος. Είναι παρηγοριά ότι λύτρωσε την ψυχή μου από θάνατο, τα μάτια μου από δάκρυα, τα πόδια μου από γλίστρημα. Διαφυλάττει τους απλούς, είναι ελεήμων, δίκαιος και σπλαχνικός ο Θεός μας…», σύμφωνα και με τους ψαλμούς.

Για όλα αυτά, τις ευεργεσίες και τον Σταυρικό θάνατο του Ιησού  Χριστού, για να άρει από πάνω μας το προπατορικό αμάρτημα, δεν υπάρχει ανταπόδοση. Γι΄αυτό κι εμείς οι άνθρωποι να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη, την αγάπη μας και την Πίστη μας, υπακούοντας στο θέλημά Του. Εκφράζοντας την επιθυμία μας να μας δεχθεί στην Επουράνια Βασιλεία του. Αμήν!     

 Ε.Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια