Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1904)

 

Συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και Υπερταμείου | Νέες Προοπτικές για την υλοποίηση προγραμμάτων και την αξιοποίηση τουριστικών δομών και Εκτάσεων της Πελοποννήσου

 

 

Σε μια ουσιαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη του Υπερταμείου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρο Τζινιέρη, συζήτησε για την αξιοποίηση σημαντικών τουριστικών και πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας, καθώς επίσης και για την αξιοποίηση δομών και εκτάσεων. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για την πρόοδο και τις προκλήσεις της διαδικασίας αξιοποίησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, η κα. Ηρώ Χατζηγεωργίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, ο κ. Στέφανος Γιουρέλης, Αναπληρωτής Διευθύνοντος Συμβούλου, ο κ. Βασίλης Αλεβιζάκος, Επικεφαλής της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) και η κα. Μάχη Βάνη, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση και ανάδειξη επιλεγμένων χώρων στη Διώρυγα της Κορίνθου, ενός σημείου με σημαντική ιστορική και τουριστική αξία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον προγραμματισμό των απαιτούμενων έργων για τη βελτίωση των υποδομών και την ανάδειξη του Σπηλαίου του Διρού και της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος των σχεδιασμών είναι η αναβάθμιση των τουριστικών δομών και η ανάδειξη των μοναδικών πολιτιστικών πόρων της Πελοποννήσου, προσφέροντας τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες μια εμπλουτισμένη εμπειρία. H Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της συνεργασίας της με το Υπερταμείο, επιδιώκει να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να προωθήσει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων που θα αναδείξουν τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με τελικό στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου και την αξιοποίηση δομών και εκτάσεων που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας.

 

 

Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών κύριο θέμα στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 


Άμεση η ανάγκη εκπόνησης ολιστικής μελέτης προστασίας και αποκατάστασης

Η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και τα ακόλουθα προβλήματα που δημιουργούνται βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, την Πέμπτη 1η Αυγούστου.

Ειδικότερα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, όπου το φαινόμενο προκαλεί σοβαρά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν αναλυτικά και οι περιπτώσεις των περιοχών Αίπειας και Μαντίνειας στη Μεσσηνία, καθώς και του Αγίου Αιμιλιανού στην Αργολίδα, που επίσης βρίσκονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο της διάβρωσης. Η συζήτηση εστίασε στην ανάγκη άμεσης εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης για την προστασία των ακτών και την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Γενικού Γραμματέα και στελεχών του Υπουργείου εξέτασαν ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς όπως τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη, η αναβάθμιση των λιμένων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

 

 

Αντιμετώπιση της λειψυδρίας και ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Σε μια σημαντική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 1η Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και συζήτησαν φλέγοντα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με κύριες προτεραιότητες την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων και την υλοποίηση πρωτοβουλιών με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας

Η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα πλέον επείγοντα ζητήματα της χώρας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη συνάντηση, τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των μονάδων αφαλάτωσης, ως μια αποτελεσματική λύση για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε νερό.

Παράλληλα, συζητήθηκαν μέτρα για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης, με στόχο τη μείωση των απωλειών νερού και τη βελτίωση της ποιότητας του διαθέσιμου πόσιμου νερού. Ο Δημήτρης Πτωχός τόνισε τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο τη συντήρηση όσο και την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων, καθώς και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Η Ενεργειακή Κοινότητα της Πελοποννήσου

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ και η ενεργειακή κοινότητα της Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ προωθεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία της Περιφέρειας. Επίσης, η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή αλληλεγγύη.

Πρωτοβουλίες με Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα

Εκτός από την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την προώθηση της ενεργειακής κοινότητας, συζητήθηκαν επίσης πρωτοβουλίες με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός υπογράμμισαν τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αναφέροντας την ανάγκη για περισσότερες «πράσινες» υποδομές και δράσεις που θα ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και θα μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα της περιφέρειας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αισιόδοξα μηνύματα και κοινή δέσμευση για την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων και πρωτοβουλιών. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισαν την ανάγκη για συνέργειες και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για την περιοχή.

 

 

Τον Σεπτέμβριο η τελική διαδικασία για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Πελοποννήσου μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου Τουρισμού

 


Υπό την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, συνεδρίασε, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού με βασικά θέματα τη σύσταση και λειτουργία των οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOS) και το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αθανάσιο Μιχελόγγονα, τοποθετήθηκε αναλυτικά για την ανάγκη ευθυγράμμισης επιμέρους χωροταξικών σχεδίων όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά, τα Ειδικά Πολεοδομικά και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, με το αντίστοιχο νέο εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει προβεί στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να εκκινήσει η οργάνωση του οικείου DMMO, σχολιάζοντας την αναγκαιότητα της προόδου της σχετικής πολιτικής με στόχο την σύνθεση άρτιων Σχεδίων Διαχείρισης Προορισμών σε Περιφερειακό επίπεδο.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την προοπτική διάδρασης των νέων Περιφερειακών Παρατηρητηρίων τόσο με τους εδραιωμένους ερευνητικούς φορείς όπως την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όσο και με το αντίστοιχο Εθνικό Παρατηρητήριο.

Στην εισήγησή της η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ελληνικών προορισμών, αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας».

Η  Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε, επίσης,  τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προστασία, την ανθεκτικότητα και την ανάδειξη των δυνατοτήτων των τουριστικών προορισμών.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βάσιας Κουτσούκου και του Αντιπροέδρου του ΕΟΤ Κωνσταντίνου Ζήκου. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΕΝ.ΠΕ και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.

Συμμετείχαν επίσης, η αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νατάσα Αδαμοπούλου, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ευριδίκη (Βίκυ) Χατζηβασιλείου και ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού Αθανάσιος Μιχελόγγονας και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πολυτίμη Φαρμάκη, από την Περιφέρεια Ηπείρου ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Ευστράτιος Ιωάννου, από την Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μιχαλάκης.

 

 

Στα γραφεία της ΠΕ Κορινθίας ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ Νικόλαος Κακαβάς

 

Τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σπυρίδωνα Ζαχαριά, επισκέφθηκε, στα γραφεία της ΠΕ Κορινθίας, ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων), Νικόλαος Κακαβάς.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τις γεωτεχνικές υπηρεσίες.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, συνεχάρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις υπηρεσίες της, για την άμεση αντίδραση στην αντιμετώπιση της πανώλους αιγοπροβάτων, και πρωτίστως τους κτηνιάτρους της Περιφέρειάς μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια