Header Ads

Οι 5 ενέσεις του Σεπτεμβρίου (Φ. 1904)

 Με ποια ατζέντα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κλείσει στη ΔΕΘ τα ανοιχτά της μέτωπα

 

 

Με τον πρωθυπουργό να στέλνει έπειτα από χρόνια ένα μήνυμα μικρής αποσυμπίεσης στο τελευταίο υπουργικό, μιλώντας για «ολιγοήμερες διακοπές» που άπαντες είναι η αλήθεια πως έχουν ανάγκη, το βλέμμα αναπόφευκτα στρέφεται στις αρχές του φθινοπώρου, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ. Τότε, στην αφετηρία της «νέας σεζόν», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει σταδιακά τα ανοιχτά μέτωπα που την πληγώνουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει –και έχουν μετρήσει σε focus group– ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να διορθώσουν με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης και τη διατήρηση των πολιτικών κεκτημένων. Πρόκειται κυρίως για θέματα καθημερινότητας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως εκεί πρέπει να πέσει όλο το βάρος.

Επαγγελματίες

Μείωση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες: Είναι δημοσκοπικά διαπιστωμένο ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών κόστισαν μεταξύ άλλων στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο κοινό με νεοδημοκρατική κατά κανόνα πολιτική κατεύθυνση, που γύρισε την πλάτη του στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου σημειώνουν σε κάθε τόνο πως αλλαγή του νόμου για το τεκμαρτό εισόδημα δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά αφήνουν ορθάνοιχτο παράθυρο για «προσαρμογή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σημειακές παρεμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Νοσοκομεία

Ενίσχυση στις εφημερίες: Το ΕΣΥ εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση καθώς, παρά τις εξαγγελίες που έχουν γίνει για την αναμόρφωσή του, η εικόνα του παραμένει θολή. Εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι πως παρά τις προκηρύξεις θέσεων δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, με το αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση να είναι ένα: η ενίσχυση των απολαβών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πολύ πιθανό η κυβέρνηση να εξετάσει τη χρηματική ενίσχυση στις εφημερίες ώστε να δώσει έξτρα κίνητρα στους γιατρούς να δουν διαφορετικά την προοπτική αυτή. Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η βελτίωση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στα εξωτερικά ιατρεία και στις υποδομές, που σε πολλές περιπτώσεις είναι σε κακή κατάσταση και παρουσιάζουν εικόνα άλλων δεκαετιών.

Εχει ληφθεί η απόφαση για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τουλάχιστον 50 άτομα επιπλέον προσωπικό, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά.

Σχολεία

Τρεις παρεμβάσεις στην εκπαίδευση: Το κτιριακό πρόβλημα είναι ένα θέμα που στοιχειώνει τη δημόσια παιδεία, καθώς υπάρχουν σχολεία με πολύ κακές υποδομές. Η βελτίωση των κτιρίων και η λύση ακόμα και μεταστέγασης αποτελεί προτεραιότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη σε συνεργασία με τον Θοδωρή Λιβάνιο, καθώς οι σχολικές υποδομές ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων, συνεπώς το Εσωτερικών έχει συντονιστικό ρόλο. Η επιθυμία του υπουργού Παιδείας πάντως είναι, μετά τις παρεμβάσεις που έκανε με την εισαγωγή του Ψηφιακού Σχολείου και την πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών, να βελτιώσει και την καθημερινότητα. Οι παρεμβάσεις όμως για το δημόσιο σχολείο δεν θα σταματήσουν εκεί. Στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι να υπάρξουν και θεσμικές αλλαγές, που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διοικείται ένα σχολείο, αλλά και αλλαγές περιεχομένου, δηλαδή στο πρόγραμμα σπουδών και στον τρόπο που θα διδάσκονται τα μαθήματα.

Οικογένεια

Στόχος το δεύτερο παιδί: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την οικογένεια πρέπει να θεωρούνται από Σεπτέμβριο ως βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής. Ερευνες έχουν δείξει πως η μετάβαση από το ένα στα δύο παιδιά είναι πιο πιθανή από οποιαδήποτε άλλη. Επομένως εκεί θα πέσει ένα αρκετά μεγάλο βάρος: πώς οι τριμελείς οικογένειες θα γίνουν τετραμελείς. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται φοροαπαλλαγές στην περίπτωση απόκτησης δεύτερου παιδιού ή περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος. Η ενίσχυση της οικογένειας όμως ευρύτερα δεν θα σταματήσει εκεί, καθώς οι επιπλέον θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αποτελούν βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως και η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» με το «Σπίτι μου 2». Ο νέος κύκλος του προγράμματος θα απευθύνεται σε περισσότερους από 30.000 δικαιούχους ηλικίας έως 50 ετών και θα προβλέπει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς και χρηματοδότηση αγοράς πιο καινούργιων σπιτιών, ηλικίας κάτω των 15 ετών. Παρεμβάσεις αναμένονται και στο Αirbnb, με τον στόχο να είναι να μη θιγεί ο κλάδος, καθώς όσοι ασχολούνται με τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση κερδίζουν περισσότερα από τη μακροπρόθεσμη και αναπόφευκτα αντιδρούν στην αλλαγή μοντέλου. Η εξέταση και εδώ κάποιων φοροαπαλλαγών, ωστόσο, μπορεί να αποδεσμεύσει κάποια σπίτια που είναι αποκλειστικά Airbnb και να ανοίξει έως ένα βαθμό την αγορά ακινήτων.

Ακρίβεια

Εξτρα προσωπικό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Το Νο 1 πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια. Ταυτόχρονα όμως είναι και το πιο πολύπλοκο στη λύση του. Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως τα υπαρκτά διεθνή προβλήματα που ανεβάζουν πράγματι τις τιμές λειτουργούν πολύ συχνά ως άλλοθι για επιχειρηματικούς ομίλους και όχι μόνο ώστε να κερδοσκοπούν, παρασύροντας τα πάντα προς τα πάνω. Συνεπώς, το αντίδοτο σε αυτό είναι ο αυστηρός και συστηματικός έλεγχος, εξ ου και ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τουλάχιστον 50 άτομα επιπλέον προσωπικό, κάτι που θα γίνει εντός του φθινοπώρου.

Ολα τα παραπάνω έχουν έναν βασικό πολιτικό στόχο: Ο χειμώνας που έρχεται είναι ο πιο κρίσιμος της μέχρι τώρα κυβερνητικής θητείας, όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος μετά το «γκρίζο» αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και γιατί πλέον έχουμε μπει στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης, που συνεπάγεται φθορά. Συνεπώς οι μετρήσεις του φθινοπώρου θα δείξουν κατά πόσον η κυβέρνηση «κρατάει» δυνάμεις ή έχει μπει σε σπιράλ δίχως επιστροφή. Η βελτίωση της καθημερινότητας και το κοινωνικό προφίλ αποτελούν προτεραιότητα, χωρίς πάντως η κυβέρνηση να μπορεί να υποτιμήσει θεσμικά θέματα, όπως φάνηκε από τις σφοδρές αντιδράσεις στο πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών.

Σταύρος Παπαντωνίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια