Header Ads

UNICS - Το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» στον Π. Ήφαιστο από τον Πρόεδρο τη Κυπριακής Δημοκρατίας (Φ. 1904)

 

    

 


Από Unics (Δημοσιεύσεις Facebook)

 Κυριάκος Κόκκινος *

 

  

Από Huffington Post: Με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» θα βραβεύσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη Τετάρτη (31/7/2024) τον κ. Παναγιώτη Ήφαιστο, Διδάκτωρα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Η βράβευσή του τιμά και τη HuffPost Greece καθώς ο κ. Ήφαιστος τα τελευταία χρόνια την έχει επιλέξει για να επικοινωνεί τις απόψεις του.

 

 

Η βράβευση του κ. Παναγιώτη Ήφαιστου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνεται ως ένδειξη και αναγνώριση της δράσης του όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό.

Το μακροσκελές βιογραφικό του αποδεικνύει το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και την πολύχρονη συνεισφορά του στον Ελληνισμό και ιδιαίτερα στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ο κ. Ήφαιστος γεννημένος στην Κύπρο (στην κατεχόμενη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας), ως νεαρός έχει πολεμήσει υπέρ πίστεως και πατρίδος, στα χρόνια που ακολούθησαν μαζί με την ακαδημαϊκή και συγγραφική καριέρα του ακολούθησε και η διπλωματική, ενώ θεωρείται από τους πρωτεργάτες των προσπαθειών να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ.

Επίσης, το 2004 ήταν μέλος μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων η οποία συνέταξε μια πολύτιμη έκθεση: «Μια βάση αρχών για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού υπό το φως του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Ως καθηγητής Πανεπιστημίου ενέπνευσε με γνήσια φιλοπατρία και γερά εφόδια τους φοιτητές του του οι οποίοι μέχρι σήμερα τον τιμούν αποκαλώντας τον «δάσκαλο».

Ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος ήταν από τους εμπνευστές του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να πιστεύει πως η ενεργοποίησή του είναι ζωτικής σημασίας.

Για τον κ. Ήφαιστο η μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ζήτημα οδηγεί σε αστάθεια ενώ δικαίως καταγγέλλει τη διαρκή τουρκική επιθετικότητα επισημαίνοντας ότι στον σημερινό κόσμο δεν υπάρχει άλλο κράτος με την διχοτομημένη μορφή που έχει η Κύπρος.

Επιπλέον υπογραμμίζει και διαμηνύει προς εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, όπως και στην επικοινωνία που έχει αναπτύξει με την κυρία Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ότι οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, μετά την εισβολή, ήταν ξεκάθαρες, ότι τα παράνομα τετελεσμένα δεν μπορούν να αποτελέσουν τρόπο λύσης και η εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου είναι η μόνη λύση.

Πάντα υπενθυμίζει ότι στην Μεγαλόνησο Κύπρο οι Έλληνες αποτελούν το 82% του πληθυσμού και είναι περίπου το ένα δέκατο του Ελληνικού έθνους, ενώ καταγγέλλει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων όπως και τον τουρκικό εποικισμό ο οποίος σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Για να γίνει κατανοητή η αγωνία του κ. Παναγιώτη Ηφαιστου αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι η επικυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο σημαίνει ότι σε πρώτη φάση το ένα δέκατο του Ελληνισμού καθίσταται όμηρος της Άγκυρας και ότι στην συνέχεια, εάν καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με σχέδια όπως αυτό τις Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η Τουρκία θα κυριαρχήσει σε όλο το νησί αλλάζοντας τους γεωπολιτικούς και στρατηγικούς συσχετισμούς και τα σύνορα με συνέπειες βαθύτατων προεκτάσεων. Μεταξύ πολλών άλλων εκπληρώνει τον σκοπό υποβάθμισης της Ελλάδας και ανάδειξης της Τουρκίας σε περιφερειακό ηγεμόνα εντός του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος.

Γι΄αυτό και η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως του μόνου αναγνωρισμένου κράτους είναι υψίστης σημασίας όπως και η συνεχής υπενθύμιση στα διεθνή φόρα ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την διεθνή τάξη, ενώ η Ελλάδα είναι κράτος που σέβεται την διεθνή νομιμότητα, δεν εγείρει αναθεωρητικές αξιώσεις και δεν απειλεί άλλα κράτη.

Ωστόσο αυτό σύμφωνα με τον ίδιο και όπως διαμηνύει προς κάθε πλευρά δεν αρκεί καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πρέπει να εξισορροπήσουν στρατιωτικά την Κύπρο με την Τουρκία και να απαλλαχθούν από τα χρόνια φοβικά και κατευναστικά σύνδρομα.

«Η Ελληνική πολιτική όσον αφορά την Κύπρο, δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένη στην ευρύτερη εθνική στρατηγική της Ελλάδας» επιμένει ο ίδιος.

Δημοσθένης Γκαβέας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Υπηρεσία Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων. Τίμηση Κυπρίων Διασποράς και Επαναπατρισθέντων στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς 2024

Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια του Θεσμού απόδοσης τιμής σε Κύπριους Αποδήμους και Επαναπατρισθέντες για τη διαχρονική τους προσφορά προς την Κύπρο, τιμήθηκαν επτά άτομα από επτά κράτη, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Ήφαιστος. Στον Παναγιώτη Ήφαιστο απονεμήθηκε το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» από την Α.Ε., τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αναγνώριση της επιστημονικής του παρουσίας και της δράσης του στο εξωτερικό. Η Τελετή τίμησης και η δεξίωση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 31.07.2024 στις 19:30.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ Π. ΉΦΑΙΣΤΟΥ

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε.

Για όλους τους ανθρώπους, αλλά πολύ περισσότερο για τους σύγχρονους Έλληνες το επίγειο ταξίδι είναι μια Οδύσσεια.

Εκ Λαπήθου ορμώμενος, αποφοιτώντας από την σχολή πλοιάρχων σε εφηβική ηλικία, δύο χρόνια πριν την στρατιωτική μου θητεία και την φοίτησή στην Νομική Αθηνών, ταξίδεψα σε όλο τον πλανήτη.

Είδα μεγάλα έθνη, συχνά δισεκατομμυρίων όπως η Κίνα και η Ινδία, θαύμασα τον πολιτισμό τους πολλών χιλιετιών και ταυτόχρονα κατανόησα ότι η Πόλις-κράτος του κάθε ανθρώπου, η δική του δηλαδή πατρίδα και ο δικός του πολιτισμός είναι και η δική του Ιθάκη.

Ένα τέτοιο ταξίδι βοηθά να κατανοήσεις τον Ρήγα ο οποίος έγραψε: «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΘΝΗ. ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΩΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΑΜΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΕΧΘΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΚΡΑΤΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΟ».

Στην συνέχεια ακολουθεί Πανεπιστήμιο, Χούντα στην Ελλάδα, η φρικτή εμπειρία του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, της Τουρκικής εισβολής και της ακόμη πιο φρικτής εμπειρίας του πολέμου που επηρέασε τον γνωστικό μου προσανατολισμό.

Στρατηγικές σπουδές, Ευρώπη και Ευρωατλαντικές σχέσεις, στρατηγικές των ηγεμονικών δυνάμεων, γεωπολιτική, τα διαχρονικά αίτια πολέμου, η σχέση πολέμου και πολιτικής, και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Παράλληλα δεκαετής υπηρεσία στην διπλωματική αποστολή της ΚΔ στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια επί δύο χρόνια, πριν την ένταξη στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα το 1990, συμμετοχή στο γραφείο μελετών των διαπραγματεύσεων της Προεδρίας.

Την διετία αυτήμαζί με άλλους ιδρύεται η Κίνηση για την Ευρώπη για την προώθηση της ένταξη στην ΕΕ και την στρατηγική σύζευξη Ελλάδας – ΚΔ.

Προσεγγίσεις απόκτησης διπλωματικών, θεσμικών, νομικών και στρατηγικών ερεισμάτων που θα συνέτειναν σε γόνιμες διαπραγματεύσεις με σκοπό την αναίρεση των παράνομων τετελεσμένων.

Επειδή το κράτος κάθε κοινωνίας είναι ο θεσμός συλλογικής ελευθερίας των πολιτών, η αποκατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας στην Κύπρο είναι μείζον ζήτημα για όλους τους νόμιμους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ανεξαρτήτως άλλων δημοσιεύσεων ακαδημαϊκού περιεχομένου, όπως και συγκαιρινά, επί δεκαετίες υποστηρίχθηκε με βιβλία, δοκίμια και εκατοντάδες άρθρα ότι η απόκτηση νομικών, θεσμικών και πολιτικών ερεισμάτων με ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και με εξισορρόπηση της Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο ειρηνικής διεξόδου.

Τίθενται αυτονόητα ερωτήματα που ολοένα και περισσότεροι θέτουν: Είχαμε ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και επαρκή εξισορρόπηση από την Ελλάδα και την Κύπρο;

Είναι οι πρόνοιες της Πράξης Προσχώρησης για την Ευρωπαϊκή νομιμότητα οι κόκκινες γραμμές των διαπραγματευτικών μας θέσεων;

Αγαπητέ κ Πρόεδρε, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι, αναλαμβάνοντας την προεδρία, αυτός ήταν ο προσανατολισμός σας, εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία του σκοπού αναίρεσης των παράνομων τετελεσμένων και διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ ξανά θερμά για την τιμή που μου κάνετε.

@highlight

Ένας εξαίρετος άνθρωπος, ακαδημαϊκός και Έλληνας στην ψυχή και τα έργα, βραβεύεται για την εξέχουσα διαχρονική συνεισφορά του στις πανανθρώπινες αξίες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια