Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΟΥΚΟΥΛΗ ΒΙΛΙΑΛΗ (Φ.1904)

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΝΕΜΕΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

 

Την Πέμπτη 29-8-2024, η αναπληρώτρια γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κορινθίας, κ. Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, συνόδευσε τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννη Μπούγα στην επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε μαζί με κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Πέλοπα Λάσκο και δύο Εφέτες από την  Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  στα Δικαστικά Καταστήματα του νομού Κορινθίας, ενόψει της εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη  από τις 16/9, ημερομηνία έναρξης της νέας δικαστικής χρονιάς.

 Αρχικώς επισκέφθηκαν το  Ειρηνοδικείο  Σικυώνος. Στην σύσκεψη, εκτός του Υφυπουργού και των συνεργατών του, συμμετείχαν οι δικαστικοί υπάλληλοι -γραμματείς του Ειρηνοδικείου Σικυώνος, ο Ειρηνοδίκης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, και εκπρόσωποι του Δήμου Σικυωνίων.  Οι αλλαγές που θα επέλθουν από την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (16/9) καθώς και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο δικαστικό κτίριο, ενόψει της αναβάθμισής του σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Κορίνθου, αποτέλεσαν βασικά σημεία διαλόγου. Ειδικότερα, συζητήθηκε πώς θα επιτευχθεί στην πράξη η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με το Πρωτοδικείο Κορίνθου (π.χ. μεταφορά δικογραφιών στην Εισαγγελία Κορίνθου μέσω της δικαστικής αστυνομίας, στους οποίους θα διατίθεται και αυτοκίνητο), η πρόσληψη νέων δικαστικών υπαλλήλων εντός του 2025,  οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο με στόχο την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των δικαστικών καταστημάτων, και φυσικά ο τρόπος χρηματοδότησης τους.  Τέλος, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής έθεσαν το ζήτημα της παραχώρησης των κτιρίων των Ειρηνοδικείων Φενεού και Στυμφαλίας στο Δήμο Σικυωνίων, τους οποίους ο Υφυπουργός κάλεσε να υποβάλλουν σχετικό έγγραφο- αίτημα.

 Στη συνέχεια, η βουλευτής, κ. Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη μαζί με τον Υφυπουργό και το υπόλοιπο κλιμάκιο του Υπουργείου, επισκέφθηκαν το Ειρηνοδικείο Νεμέας, όπου συναντήθηκαν  με τον Ειρηνοδίκη Νεμέας, δικαστικούς υπαλλήλους, τον Δήμαρχο Νεμέας και άλλους αρμόδιους φορείς ενώ αναφέρθηκαν στα εν εξελίξει ψηφιακά έργα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα ολοκληρωθούν εντός του 2026, και ειδικότερα στην ψηφιοποίηση των αρχείων των Δικαστηρίων της χώρας και στην δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου. Ένα άλλο καίριο ζήτημα που τέθηκε υπ’ όψιν τους ήταν αυτό της ενοποίησης του Ειρηνοδικείου Νεμέας και του Πρωτοδικείου Κορίνθου, και η ίση κατανομή του δικαιοδοτικού έργου. 

 Τέλος, η βουλευτής, κ. Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, μαζί με τον  Υφυπουργό Δικαιοσύνης και το υπόλοιπο κλιμάκιο μετέβη στο Πρωτοδικείο Κορίνθου, που μετά την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη γίνεται ένα από τα δέκα μεγαλύτερα πρωτοδικεία της χώρας. Εκεί συναντήθηκαν με την Πρόεδρο Πρωτοδικών, εκπροσώπους των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και εκπροσώπους του Δήμου Κορινθίων. Πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη, τις αλλαγές που θα επέλθουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, την πλήρωση των κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων καθώς και την βελτίωση των κτιριακών υποδομών. O Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα παραχωρηθούν και αυτοκίνητα στην δικαστική αστυνομία εντός του 2025, προκειμένου να μεταφέρονται δικογραφίες στην Εισαγγελία, από τα Παραρτήματα του Πρωτοδικείου, και να διευκολυνθεί το έργο της δικαιοσύνης. Ακολούθως, αναφέρθηκαν στην ολοκλήρωση της ψηφιακής υποδομής του Πρωτοδικείου Κορίνθου ενώ συζήτησαν για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του περιβάλλοντα χώρου του Δικαστικού Μεγάρου Κορίνθου, που αποτελεί κόσμημα στο κέντρο της πόλης από το 1908 που ιδρύθηκε.

 Η βουλευτής  στα πλαίσια των συναντήσεων τόνισε ότι «ο Δικαστικός Χάρτης αποτελεί την μεγαλύτερη και εμβληματικότερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης από την σύσταση του ελληνικού κράτους έως σήμερα και ότι στόχος της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, ώστε η Χώρα να αποκτήσει συνθήκες που θα επιτρέψουν την ταχεία, αποτελεσματική και αξιοπρεπή απονομή της Δικαιοσύνης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια