Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Φ. 1905)

ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - 

ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ  

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τον Μέγα Πανηγυρικό  Αρχιερατικό Εσπερινό της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ, Πολιούχου του Λουτρακίου, με την  ευκαιρία της θεομητορικής εορτής του ¨Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου¨.  

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19:00 Μέγας Πανηγυρικός  7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Αρχιερατικός Εσπερινός 20:15

Προσέλευση Επισήμων (Πλατεία Παναγίας Γιάτρισσας)

 20:30 Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας 

ΚΥΡΙΑΚΗ 07:30 Όρθρος και Δισαρχιερατική  8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Θεία Λειτουργία 

 Ο Δήμαρχος 

 Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης


 ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΙΩΝΙΩΝ


Πρωτοβουλία Σταματόπουλου για την στήριξη των πληγέντων από την πανώλη κτηνοτρόφων

 

 


Πρωτοβουλία στήριξης του κλάδου της Κτηνοτροφίας, ανακοινώνει ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, καλώντας τους ιθύνοντες να αναγνωρίσουν  τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω των κρουσμάτων πανώλης που εντοπίστηκαν σε κοπάδια στην ορεινή Κορινθία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος, που από την πρώτη στιγμή με τον εντεταλμένο σύμβουλο Γιώργο Κολοκάτση και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους και παρακολουθεί στενά το θέμα, σημειώνει πως ο Δήμος Σικυωνίων έχει ήδη συμβάλει τα μέγιστα δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό από τα Ταμεία του για τις πρώτες ανάγκες απολυμάνσεων των κτηνοτροφικών μονάδων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει χρειάζονται επειγόντως δραστικά μέτρα για την άμεση ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων. Ως εκ τούτου προτείνει τα παρακάτω:

1) Πενταετή απαλλαγή, με νομοθετική ρύθμιση όπου απαιτείται, των πληγέντων κτηνοτρόφων από όλων των ειδών τα τέλη, όπως: α) δημοτικά τέλη, β) τέλη ύδρευσης, γ) τέλη άρδευσης, καθώς και όποιο άλλο πάγιο τέλος καταβάλλουν στους δήμους στους οποίους υπάγονται.

2) Αναστολή δόσεων των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τυχόν δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων, τουλάχιστον για ένα έτος.

3) Επιδότηση από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους της επανάκτησης του ζωικού κεφαλαίου σε κάθε κτηνοτροφική μονάδα που επλήγη.

4) Καταβολή προκαταβολών αποζημίωσης με ταχείς ρυθμούς, στο συντομότερο χρονικό διάστημα κατά το πρότυπο της άμεσης καταβολής στους πυρόπληκτους, έτσι ώστε οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες τους.

5) Συμπερίληψη των πληττόμενων περιοχών στα κριτήρια επιλογής και χρηματοδότησης, τόσο για τις  προσκλήσεις που αφορούν στην Παρέμβαση «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» όσο και στην Παρέμβαση «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση παραγωγών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους, καθώς και να προωθηθεί η ορθολογική διαχείριση του νερού στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ανακουφίζοντας τους πληγέντες.

6) Ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό όλων των έργων υποδομής, όπως φράγματα, δίκτυα κ.ά. που θα θωρακίσουν και θα τονώσουν την τοπική αγροτική οικονομία.

Στις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, τόνισε τη σημασία των προτάσεων που καταθέτει σήμερα ενώπιον όλων των αρμόδιων φορέων. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, οι προτάσεις αυτές συνιστούν ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο πλέγμα μέτρων που, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη του κλάδου της κτηνοτροφίας, που έχει πληγεί σοβαρά.

Ο κ. Σταματόπουλος επεσήμανε πως οι προτάσεις αυτές δεν είναι απλώς θεωρητικές ή μακροπρόθεσμες, αλλά αντιθέτως αποτελούν ένα ρεαλιστικό και πρακτικό σχέδιο δράσης, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα από την Πολιτεία, προσφέροντας ουσιαστική ανακούφιση και υποστήριξη στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πλήττεται για μία ακόμη φορά από δυσμενείς συνθήκες.

Ο Δήμαρχος Σικυωνίων τόνισε επίσης ότι η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας, καθώς η στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή,  θα συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στη διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι κάθε πολίτη.

 


 ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ

Γεύσεις, μουσικές, χαμόγελα και πλήθος κόσμου στο 1ο Food Festival στην παραλία Βραχατίου!

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 1ο Food Festival που διοργάνωσε ο Δήμος Βέλου-Βόχας, ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Βραχατίου και το Επιμελητήριο Κορινθίας, στην παραλία του Βραχατίου, προσελκύοντας πλήθος κόσμου και γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με γεύσεις, μουσικές και χαμόγελα.

Το Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2024, εξελίχθηκε σε μια γιορτή γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων, προσφέροντας σε όλους τους παρευρισκόμενους μια μοναδική εμπειρία. Στην παραλία Βραχατίου από τις 7:30 το απόγευμα και μετά, οι εκατοντάδες κόσμου που κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα από κορυφαίους παραγωγούς της περιοχής και εδέσματα παρασκευασμένα από επιχειρήσεις εστίασης του Βραχατίου.

Η παρουσία του γνωστού σεφ Κωνσταντίνου Βασάλου, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ο ίδιος μαγείρεψε ζωντανά μπροστά στο κοινό, παρουσιάζοντας πρωτότυπες συνταγές που αναδείκνυαν τα τοπικά προϊόντα. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τις δημιουργίες του, ενώ ο σεφ δεν δίστασε να μοιραστεί τα μυστικά της κουζίνας του με το κοινό.

Το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε με ζωντανή μουσική, από τον Ηλία Δόσχορη και την ορχήστρα του, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα που συνεπήρε μικρούς και μεγάλους. Ο χορός και το κέφι κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ, κάνοντας τη βραδιά αξέχαστη.

Ο Δήμος Βέλου-Βόχας ευχαριστεί τον Εμπορικό και Επιχειρηματικό Σύλλογο Βραχατίου και το Επιμελητήριο Κορινθίας για την συνεργασία και την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και τους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ.

Η επιτυχία αυτή μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε υλοποιώντας τους στόχους και τα όνειρά μας, για την ανάδειξη της περιοχής με εκδηλώσεις που προωθούν το Δήμο μας, τον αναδύουν από την αφάνεια και τον καθιστούν το κέντρο ενδιαφέροντος ευρύτερα της Κορινθίας!

Φωτογραφίες: Δήμος Βέλου-Βόχας & Επιμελητήριο Κορινθίας

 

                                                          

 

Ιστορική Συνάντηση των Δημάρχων της Κορινθίας στο Ζευγολατιό για την Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας: Ενότητα και Αλληλεγγύη για το Μέλλον όλων μας

 


Το βράδυ της Δευτέρας 26 Αυγούστου, στην έδρα του Δήμου Βέλου-Βόχας, στο δημαρχείο στο Ζευγολατιό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δημάρχων της Κορινθίας με αποκλειστικό θέμα το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας. Η συνάντηση που αποτέλεσε μια έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο από έλλειψη νερού τόπο μας, είχε ως αντικείμενο τη λήψη κοινών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης, καθώς και για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους Δήμους της Κορινθίας.

Στο Δημαρχείο του Ζευγολατιού ο Δήμαρχος Βέλου-Βόχας Θανάσης Μανάβης είχε την τιμή να υποδεχθεί τον Δήμαρχο Κορινθίων Νίκο Σταυρέλη, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο, τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Γεώργιο Γκιώνη, τον Δήμαρχο Νεμέας Κωνσταντίνο Φρούσιο καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Θεόδωρο Μπακώλη που αναπλήρωνε τον ασθενούντα Δήμαρχο Βλάση Τσιώτο.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην τοπική κοινωνία, τη γεωργία, και την οικονομία και δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Κοινή παραδοχή το γεγονός ότι πρέπει το έργο του Φράγματος του Ασωπού να ξεκινήσει και πάλι και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση, που πρέπει να υποστηρίζεται και από την ορθή διαχείριση της Στυμφαλίας, ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.

Επίσης, υπήρξε κοινή γραμμή και συμφωνία για την πίεση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων να υπάρξουν γενναίες χρηματοδοτήσεις που θα καλύψουν την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στους παραλιακούς δήμους του Κορινθιακού. Οι σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, έχουν χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση και στην περίπτωση της Κορινθίας θα βοηθήσουν σημαντικά καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας στην πεδινή ζώνη έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά και είναι στα «κόκκινα» από πολλές απόψεις.

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Θανάσης Μανάβης, οικοδεσπότης της συνάντησης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία και τη στήριξή τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα και συλλογική δράση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η ιστορική αυτή συνάντηση σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Δήμων της Κορινθίας, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκαλεί η παρατεταμένη ανομβρία και η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμφίβολα, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας Κοινοτήτων και Αγροτικής Παραγωγής από τις αρνητικές επιπτώσεις της λειψυδρίας.

Στο Ζευγολατιό γράφτηκε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Κορινθίας. Μια σελίδα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης στην αυτοδιοίκηση, που δεν μπορεί παρά να φέρει θετικά αποτελέσματα για το μέλλον όλων μας.

Φωτογραφία: Δήμος Βέλου-Βόχας

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Καταδυτικό πάρκο: «ΒΟΥΤΙΑ» σε μια άλλη μορφή τουριστικής ανάπτυξης

 


Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στον Δήμο Κορινθίων, μέσα από την δημιουργία καταδυτικού πάρκου, άρχισε να μετρά μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Κορινθίων και Δημόπρακτου. Η Προγραμματική Σύμβαση αφορά την αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης αυτού του καταδυτικού πάρκου και ειδικότερα:

1.        Πλαίσιο Αναπτυξιακού μοντέλου για το σχεδιασμό Καταδυτικού Πάρκου–Διερεύνηση και καταγραφή του νομοθετικού πλαισίου

2.        Περιγραφή της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κορινθίων, έλεγχο και αξιολόγηση παραμέτρων επηρεασμού για το σχεδιασμό Καταδυτικού Πάρκου (φυσικό-θαλάσσιο περιβάλλον, ανθρωπογενές περιβάλλον, υπάρχουσα κατάσταση σε επίπεδο υποδομών)

3.        Αποτύπωση–Παρουσίαση των απαιτούμενων τεχνικών, διοικητικών και περιβαλλοντικών υποδομών ή άλλων εξυπηρετήσεων που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία ενός Καταδυτικού Πάρκου και έλεγχο διαθεσιμότητας

4.        Έλεγχο συμβατότητας με θεσμοθετημένες χωροταξικές δεσμεύσεις για τυχόν συγκρουόμενες χρήσεις γης (δίαυλοι ναυσιπλοΐας, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, Περιοχές Λιμένος)

5.        Έλεγχο αποστάσεων από μη συμβατές χρήσεις γης. Ειδικότερα, θα γίνει λεπτομερής έλεγχος για την τήρηση των απαιτούμενων από το νόμο αποστάσεων από υφιστάμενες και θεσμοθετημένες χρήσεις γης, όπως ενάλιους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, αλιευτικά καταφύγια κλπ.

Θα πρέπει να πούμε εδώ πως το καταδυτικό κοινό, σύμφωνα με σχετικές παγκόσμιες έρευνες, είναι υψηλής αξίας επισκέπτες-τουρίστες, καθώς στην τουριστική δαπάνη τους προστίθεται και το κόστος εξάσκησης της δραστηριότητάς τους, περίπου επιπλέον 50% της μέσης τουριστικής δαπάνης

Το περιεχόμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι απαραίτητο προκειμένου να πείσουμε το υπουργείο Τουρισμού ότι το σχέδιο μας είναι βιώσιμο και έχει προοπτική, άρα να αποκτήσουμε προβάδισμα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες προτάσεις που θα κατατεθούν.  

Με αφορμή αυτή την Προγραμματική Σύμβαση να προσθέσουμε ότι ο Δήμος Κορινθίων έχει στον σχεδιασμό του πρωτοβουλίες τουριστικές ανάπτυξης έξω από τα συνηθισμένα, με δεδομένο ότι οι ειδικές μορφές τουρισμού αποτελούν την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη πτυχή της λεγομενης τουριστικής «βιομηχανίας». Εκτός, λοιπόν, από το καταδυτικό πάρκο -που απευθύνεται σε ερασιτέχνες δύτες αλλά και σε ολόκληρες οικογένειες και ομάδες ταξιδιωτών, συμβάλλοντας θετικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου- στον σχεδιασμό μας υπάρχει ακόμα:

1.        Η ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού σε δύο υπάρχοντα πεδία. Το πρώτο στο όρος Τρήτος στον Άγιο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο φαράγγι της Χούνης, με πολλές αναρριχητικές διαδρομές, τόσο εντός όσο και εκτός του φαραγγιού. Το δεύτερο στο όρος Τσούμπα, όπου υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο Σολομός, κοντά στο ομώνυμο χωριό.

2.        Η ανάπτυξη του περιπατητικού – θρησκευτικού τουρισμού μέσα από το πρόγραμμα «Στα βήματα του Απόστολου Παύλου», λεπτομέρειες για το οποίο θα έχουμε σύντομα.

 

 

Δελτίο τύπου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για το open mall 14.8.2024

Με ψέματα δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το έργο της δημοτικής αρχής της Συμμαχίας Πολιτών

 


Σε μια ακόμα προσπάθεια υποβάθμισης του έργου της δημοτικής αρχής της Συμμαχίας Πολιτών με δελτίο τύπου ο δήμαρχος κ. Σταυρέλης και προσωπική ανάρτηση ο αντιδήμαρχος Παπαϊωάννου προσπαθούν να πείσουν με ψέματα ότι

1.    το έργο open mall – ανοιχτό εμπορικό κέντρο-  δημοπρατήθηκε από τη νέα δημοτική αρχή

2.        ήταν κολλημένο για 4 χρόνια και

3.   ξεκίνησε με παρεμβάσεις στο υπουργείο της νέας δημοτικής αρχής

Στα ψέματα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε

1.         Το έργο δημοπρατήθηκε από τη δημοτική αρχή του Βασίλη Νανόπουλου και ο προσωρινός ανάδοχος που είναι και ο οριστικός , ανεδείχθη στις        30 .10 . 2023 με την απόφαση 56 της οικονομικής επιτροπής .  Ακολούθησε προσφυγή από την εταιρεία LECHI GROUP  η οποία καθυστέρησε την σύμβαση και έναρξη του έργου .

2.        Το έργο δεν ήταν κολλημένο για 4 χρόνια αλλά έγιναν συγκεκριμένες πολλές ενέργειες που αναλυτικά περιγράφονται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών της θητείας μας Γ.Πουρο εδώ  https://ekorinthos.gr/i-pouros-peri-kollimenon-ergon-to-anagnosma/

3.         Παρεμβάσεις στο υπουργείο από τη νέα δημοτική αρχή ήταν αδύνατον να γίνουν γιατί η ανάμειξη το υπουργείου είχε ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη του αναδόχου  και παρέμβαση στην δικαστική προσφυγή που ήταν η μόνη εκκρεμότητα  είναι ανεπίτρεπτη και παράνομη  να γίνει.

Το έργο OPEN MALL που ξεκίνησε ,  θα αλλάξει την όψη και τη λειτουργία του κέντρου της πόλης της Κορίνθου  . Το έργο είχε πολλές δυσκολίες στην πορεία του - μελέτες, εγκρίσεις ,τροποποιήσεις, γραφειοκρατία κλπ. και χρειάστηκε πολλές φορές παρέμβαση δημάρχου και κυβερνητικών παραγόντων στη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής για να ξεπεραστούν εμπόδια και καθυστερήσεις.

Με τις διαδικασίες που λειτουργούν οι δήμοι υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στα έργα σε κάθε δήμο όχι μόνο στο δήμο Κορινθίων πουν ήταν από τους πρώτους που ξεπέρασε τα γραφειοκρατικά εμπόδια σε αυτού του τύπου έργα . Η υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση στο υπουργείο εγινε 30.11.2018 επί δημαρχίας Α. Πνευματικού.

Η ένταξη για χρηματοδότηση του έργου εγινε 28.6.2019 και ακολούθησε η δημοπράτηση και αντιμετώπιση προσφυγών επί δημαρχίας Β. Νανόπουλου.

Η υπογραφή της σύμβασης εγινε 14.6.2024 αφού έληξε  η διαμάχη των υποψηφίων αναδόχων που  ήταν η μόνη εκκρεμότητα  που απέμενε .

Ελπίζουμε  και ευχόμαστε το έργο να ολοκληρωθεί σωστά και σύντομα  και να το χαρούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες του κέντρου της Κορίνθου .

Περισσότερα εδώ . https://ekorinthos.gr/nanopoulos-afti-einai-i-alitheia-gia-to-open-mall-tis-korinthou/

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια