Header Ads

Καλοκαίρι πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κορινθία! (Φ. 1905)

 Γράφει-Επιμελείται: Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Διασκέδαση, Ψυχαγωγία, Πολιτισμός – Ποιο το ζητούμενο;

 

Ύστερα από ανάπαυλα τριών εβδομάδων η εφημερίδα επανέρχεται στους ρυθμούς της και μαζί η πολιτιστική επιφυλλίδα της.

Αφού ευχηθώ στους αγαπημένους αναγνώστες μας Καλή Επάνοδο στην καθημερινότητά τους και Καλό Φθινόπωρο, με την ελπίδα να βιώσουμε πραγματικό Φθινόπωρο με βροχούλες, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, με αφορμή τα πολλά πολιτιστικά δρώμενα σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Κορινθίας.

Πλούσιο λοιπόν το καλοκαίρι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δόθηκε η δυνατότητα σε όλον τον κόσμο, σε όλους τους δήμους της Κορινθίας και στον Δήμο Κορινθίων, να παρακολουθήσει μία μεγάλη ποικιλία θεαμάτων, χορού, μουσικών συναυλιών, θεάτρου, να εκτονωθούν, να διασκεδάσουν και σε αρκετές περιπτώσεις να ψυχ-αγωγηθούν.

Ειδικά στον Δήμο Κορινθίων που λόγω εντοπιότητας παρακολούθησα περισσότερο υπήρξαν μέρες που εντός της πόλης της Κορίνθου υπήρχαν ακόμη και δύο εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις και στην Αρχαία Κόρινθο ή/και στο Χιλιομόδι, στο Σοφικό και αλλού. 

 


 Θα μου πεις «Καλό δεν είναι αυτό;». Βεβαίως και είναι καλό! Είναι πολύ όμορφο ο κόσμος που δεν μπορεί να μετακινηθεί μακριά από το σπίτι του για διάφορους λόγους να μπορεί να διασκεδάσει και αυτός. Επομένως ναι, θα πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις και στις διάφορες συνοικίες της πόλης.

Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται, όμως, θεωρώ πως είναι ο κατακερματισμός του φιλότεχνου, φιλόμουσου κοινού, όταν πραγματοποιούνται κάποιες εξαιρετικής ποιότητας εκδηλώσεις ή φεστιβάλ ταυτόχρονα με άλλες και μάλιστα σε απόσταση δέκα-είκοσι λεπτών …, είτε αυτό γίνεται σε επίπεδο Δήμου, είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Και φέτος για παράδειγμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Χιλιομόδι, στο θέατρο «Ειρήνη Παπά», το ιστορικό πια Πανελλήνιο Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου «Βασίλης Ρώτας» από τον ομώνυμο θεατρικό σύλλογο, το οποίο μάλιστα γιόρτασε και την επέτειο των 20 χρόνων του φεστιβάλ φέρνοντας θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα. Και έως εδώ τέλεια! Τέλεια, εάν δεν ξέραμε ότι σχεδόν ταυτόχρονα γινόταν στην Αρχαία Κόρινθο ομότιτλο Φεστιβάλ από τον Αθλητικό-Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Βελλερεφών» Αρχαίας Κορίνθου τριών ετών ζωής. Και τα δύο απευθύνονται σε θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα… Και τα δύο φεστιβάλ γίνονται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κορινθίων.

Καταρχάς συγχαίρω και τις δύο αυτές διοργανώσεις και Συλλόγους, διότι γνωρίζω τον αγώνα, τον κόπο και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, πλην όμως, τολμώ να καταθέσω την άποψή μου κι ας στενοχωρήσει τους φίλους μου διοργανωτές ότι ΔΕΝ νοείται να γίνονται δύο «Πανελλήνια Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου» εντός του ίδιου Δήμου, για να μην πω εντός της ίδιας Π.Ε. Κορινθίας. ΔΕΝ νοείται δύο σύλλογοι να δρουν «ανταγωνιστικά» ο ένας στον άλλον σε τέτοιας εμβέλειας διοργανώσεις, δεν είναι όμορφο, δεν ηχεί σωστά, δεν βοηθά κανέναν, δεν ενώνει τον κόσμο και σίγουρα διχάζει εμάς, το κοινό σας, που θέλει να απολαύσει τους κόπους σας.

Σκοπός των φεστιβάλ είναι συνένωση ομάδων, ανθρώπων, κοινού, η ανταλλαγή εμπειριών, ηθών, συνηθειών, τεχνογνωσίας, η από κοινού ψυχ-αγωγία, ο διάλογος που δημιουργείται μέσα από τα έργα των ομάδων και την επικοινωνία των μελών των ομάδων, ενώ η διαφήμιση των φεστιβάλ και εκτός ορίων Δήμου στοχεύει στην προσέλευση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου. Ο συνδιοργανωτής Δήμος οφείλει να προσπαθεί να συσπειρώνει τους ντόπιους να «τρέχουν» στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ ενισχύοντάς το, αλλά και να προβάλλει αυτό πανελληνίως ή/και διεθνώς ανάλογα με την στόχευση και τον σχεδιασμό του, ώστε να έρχονται και επισκέπτες από άλλα μέρη προς ενίσχυση και της τοπικής αγοράς και όλων των εμπλεκομένων στον πολιτισμό και στον τουρισμό φορέων. Έτσι «χτίζονται» σιγά σιγά οι σχέσεις, έτσι έρχεται η πολυπόθητη ανάπτυξη…

Όσο για τα δύο παραπάνω φεστιβάλ, θα μπορούσε να υπάρξει μία άλλη λύση: Η συνέχιση του 20ετούς ζωής Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου «Βασίλης Ρώτας», το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί κάποια δρώμενα στο Χιλιομόδι και κάποια άλλα στην Αρχαία Κόρινθο σε σύμπραξη με τους εκεί συλλόγους, ώστε αφενός να μην υπάρχει αλληλεπικάλυψη, αφετέρου να υπάρξει συνεργασία και όφελος για όλο τον Δήμο.

 Ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή που φέτος ανέλαβε τα καθήκοντά της ας σκεφτεί τα παραπάνω, για να μπορέσει -ίσως- να βάλει μία καλύτερη σειρά, να οργανώσει καλύτερα τα πολιτιστικά δρώμενα σε όλες τις τοπικές ενότητες, να συντονίσει αυτές και το κυριότερο από όλα να σχεδιάσει μία πολιτική που να συνδυάζει τη διασκέδαση του κόσμου, την ποιοτική ψυχ-αγωγία και τη δημιουργία πολιτισμού, διότι σαφώς ΌΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ…, αλλά μόνον η «Δημιουργία» εξελίσσει, προάγει πολιτισμό και φέρνει ανάπτυξη…

Για το τέλος επαναλαμβάνω την πρόταση που χρόνια τώρα κάνουμε ως ΦτΚ για την ύπαρξη συντονιστικού οργάνου εκδηλώσεων σε επίπεδο Δήμων, αλλά και σε επίπεδο Π.Ε. Κορινθίας θα ήταν χρήσιμο, διότι το φαινόμενο της σύμπτωσης μεγάλων εκδηλώσεων περιφερειακού ενδιαφέροντος συνέβη και φέτος… Είναι δύσκολο καθήκον, απαιτεί γνώσεις και πολλές δεξιότητες, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, σύλλογοι ικανοί για δημιουργία και συνέργειες υπάρχουν, χρήματα διαθέσιμα για τον πολιτισμό προφανώς υπάρχουν, ας γίνει!

 

* Εύη Κοκκίνου
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια
Msc Διοίκηση Τουρ/κών
Επιχειρήσεων
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος
τηλ. 27410 84568
6944964225
email: ekokklaw@otenet.gr,
https:/evikokkinoulaw.gr

 



 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια