Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ (Φ. 1905)

 

«Ένα σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα κατά της φοροδιαφυγής»

Άρθρο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα, στα Νέα

 

 

 

Αντικείμενο του εμβληματικού έργου είναι η μεταρρύθμιση που στοχεύει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS, με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τερματικά POS, της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών στο ηλεκτρονικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και μέσω της μετάδοσης πληροφοριών για τις εκδοθείσες αποδείξεις σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατή η καταγραφή των συναλλαγών και η δήλωση ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε συναλλαγή, σε πραγματικό χρόνο. Στόχος του έργου είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας του υγιούς ανταγωνισμού.

Επί του παρόντος, έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 350.000 διασυνδέσεις από τις υπόχρεες επιχειρήσεις με ποσοστό διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών 92% επί του συνόλου, καλύπτοντας τον στόχο που είχε τεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Α.Α.Δ.Ε.. Πλέον το βάρος πέφτει στην ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης των ταμειακών με λογισμικό ERP με τα POS. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP, έχουν προθεσμία έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024 για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.

Η επιτυχία των σύγχρονων φορολογικών διοικήσεων εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την πρόσβαση στις ροές δεδομένων και κυρίως στην πρόσβαση σε αυτές σε πραγματικό χρόνο. Μια από τις πιο σημαντικές ροές δεδομένων για σκοπούς φορολογικής συμμόρφωσης είναι οι πληροφορίες για το εισόδημα που προέρχεται από τις πωλήσεις λιανικής. Είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες, που χαρακτηρίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την υγεία της οικονομίας. 

Οι ταμειακές μηχανές παρέχουν τη βασική πηγή πρωτότυπων δεδομένων στον τομέα του λιανικού εμπορίου για τους φορολογικούς ελεγκτές. Στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις αδήλωτες πωλήσεις και την απόκρυψη εισοδήματος, οι φορολογικές διοικήσεις διεθνώς, μεταξύ αυτών και η Ελληνική φορολογική διοίκηση, έχουν κάνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκαιρη, απρόσκοπτη και χωρίς συμβιβασμούς πρόσβαση σε αυτές τις πηγές πληροφοριών. 

Η πρόοδος της ψηφιακής τεχνολογίας έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την επιβολή στενότερου ελέγχου στις συναλλαγές του λιανικού εμπορίου και τη μείωση των φορολογικών κινδύνων που παραδοσιακά συνδέονταν με την ευπάθεια των δεδομένων ταμειακών μηχανών. Είμαστε στην εποχή των δεδομένων (big data) και της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) όπου σημασία έχει η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε κεντρικό επίπεδο για την ανάλυση των δεδομένων, δομημένων και μη, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (near time) για την εξαγωγή αποτελεσμάτων/συμπερασμάτων καθώς και η υλοποίηση μηχανισμών αποτύπωσης και αναγνώρισης συμπεριφορών (pattern recognition) που προδιαθέτουν σε φοροδιαφυγή.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. πρέπει να ακολουθεί την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων. 

Η διαβίβαση παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. myDATA αποτελεί επίσης μια εμβληματική μεταρρύθμιση που συνίσταται στις ακόλουθες δράσεις:

• Εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων αξιοποίησης δεδομένων μέσω της ανάπτυξης ενός νέου περιβάλλοντος Επιχειρησιακής Ευφυΐας και Ανάλυσης Δεδομένων.

• Πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος myDATA που συλλέγει τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων.

Εντός του 2024 ολοκληρώνεται το περιβάλλον myDATA με ενσωμάτωση και αξιοποίηση στοιχείων συναλλαγών POS, ψηφιακών δελτίων αποστολής, ψηφιακού πελατολογίου με σκοπό τη μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Η Α.Α.Δ.Ε. θα κάνει χρήση της πλατφόρμας myDATA για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη διασύνδεση όλων των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματά της, προκειμένου να διευκολυνθεί η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων.

Πρόκειται για εγκαθίδρυση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και Φορολογικής Διοίκησης, όπου η εθελοντική συμμόρφωση θα συμβάλει στην αποφυγή της φορολογικής απάτης και του λαθρεμπορίου, ενώ οι συνεπείς επιχειρήσεις θα διευκολύνονται στην είσπραξη των επιστροφών φόρου που δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια