ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1905)
Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *
Κατ' αρχήν συμφωνία για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Κατ' αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ.
Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.
Πηγές του Διαχειριστή ανέφεραν ότι εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας το έργο καθίσταται βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για εξασφάλιση συνέχισης της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων
Αποκαλυπτική έκθεση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τις καθυστερήσεις στο πέρασμα των κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία.
Με ρυθμό βραδύτερο του αναμενόμενου εισρέουν στην πραγματική οικονομία των χωρών της ΕΕ, τα κεφάλαια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την ανάκαμψη από την πανδημία, τονίζει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δόθηκε στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΕΣ, οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων και στην υλοποίηση των έργων χαρακτήρισαν τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), συνολικού ύψους 723,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (338 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 385,8 δισεκ. ευρώ σε δάνεια). Το ΕΕΣ τονίζει ότι οι καθυστερήσεις αυτές υπονομεύουν την επίτευξη των στόχων του Μηχανισμού για στήριξη της προσπάθειας των χωρών της ΕΕ να ανακάμψουν από την πανδημία και την ανθεκτικότητά τους.
Ξεκινά 1η Οκτωβρίου ο Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη
Την αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κώστας Ξιφαράς, πρόεδρος της ΔΕΠΑ, καθώς προβλέπεται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2024, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμών «θέσης σε λειτουργία» του έργου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ξιφαράς, «αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο θα είναι καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ενός δυναμικού περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής».
Εκτιμάται ότι ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της Πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού δικτύου της περιοχής, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οικονομικός Ταχυδρόμος, naftemporiki.gr
*Ο Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, διαπιστευμένος εκπαιδευτής Δημοσιογραφίας των Λύσεων και φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Είναι υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Διεθνών Συνεργασιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας και συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου, στο Europost.gr και στη Φωνή της Κορινθίας.
Αφήστε ένα σχόλιο