Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1905)

 

Μεγάλες Μέρες Νεμέας | Δημήτρης Πτωχός: «Ενοποίηση της εμπειρίας και ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης»

 


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για τις «Μεγάλες Μέρες Νεμέας», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της περιοχής ως σημαντικού πολιτιστικού και αγροτικού κέντρου. Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Φρούσιο, θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, τοπικούς φορείς και Συμβούλους, επισκέφθηκε σημεία-κλειδιά, όπου προγραμματίζονται έργα και δράσεις που θα ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη και θα προσδώσουν μεγαλύτερη αξία στις εκδηλώσεις.

Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία της ενοποίησης της εμπειρίας των εκδηλώσεων στις «Μεγάλες Μέρες Νεμέας», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επισκεφθήκαμε μία σειρά από σημεία όπου σχεδιάζουμε δράσεις και έργα με στόχο να ενοποιήσουμε την ξεχωριστή εμπειρία των εκδηλώσεων. Ο πρωτογενής τομέας είναι η καρδιά της ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έχουμε τη μεγαλύτερη πυκνότητα ατόμων που ασχολούνται με τη γη σε όλη την Ελλάδα, συνεπώς το βάρος πέφτει εκεί. Η δική μας προσπάθεια έχει να κάνει με τη δημιουργία συνεργιών και προστιθέμενης αξίας».

Οι «Μεγάλες Μέρες Νεμέας» αποτελούν ένα μοναδικό γεγονός, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και αναδεικνύει την πολιτιστική και οικονομική δυναμική της περιοχής. Η δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ενίσχυση αυτού του θεσμού δείχνει τη στρατηγική προσέγγιση του Περιφερειακής Αρχής, που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ανάδειξη της Πελοποννήσου ως κορυφαίου προορισμού στην Ελλάδα.

 

 

Υποστήριξη της οινοπαραγωγής και ανάδειξη της Νεμέας με το νέο πρότυπο ποιότητας «Nemea Lions» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σταθερή δέσμευση στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά την ανάπτυξη του οινοπαραγωγικού κλάδου της Πελοποννήσου. Ο Μάρκος Λέγγας, Περιφερειακός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Καινοτομίας, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην εκδήλωση «NEMEA LIONS – Κάνοντας το Μύθο Πραγματικότητα», στην παρουσίαση του νέου προτύπου Nemea Lions στο πλαίσιο των εγκαινίων των Μεγάλων Ημερών της Νεμέας, στην Αθήνα την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Δρ. Στέφανου Κουνδουρά και Γιάννη Καρακάση MW, ο κ. Λέγγας μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Η Νεμέα, με την πλούσια ιστορία και οινοποιητική παράδοση, αποτελεί πρότυπο ποιότητας και αριστείας στην παραγωγή οίνου, αναδεικνύοντας το Αγιωργίτικο Νεμέας ΠΟΠ σε σύμβολο γεύσης και πολιτισμού. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας για την τοπική οικονομία, επένδυσε στη δημιουργία του νέου προτύπου ποιότητας «Nemea Lions» με χρηματοδότηση 39.000 ευρώ για την απαραίτητη μελέτη και την προετοιμασία του φακέλου έγκρισης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάρκος Λέγγας τόνισε ότι το πρότυπο «Nemea Lions» δεν είναι απλώς ένα σήμα ποιότητας, αλλά το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής συνεργασίας που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού Place Brand για τη Νεμέα. Η ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής μέσω της προβολής του κρασιού της, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Περιφέρειας για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Με τη συμμετοχή όλων των οινοπαραγωγών της Περιφέρειας, ανεξαρτήτως μεγέθους παραγωγής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συλλέγει δεδομένα και απόψεις, ώστε να σχεδιάσει Ολοκληρωμένα Προγράμματα Προβολής Οίνου. Αυτή η συλλογική προσέγγιση επιβεβαιώνει την αφοσίωση της Περιφέρειας στην υποστήριξη κάθε οινοπαραγωγού, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενσωματώνοντας το πρότυπο «Nemea Lions» στο αναπτυξιακό της πλάνο για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφορική αμπελοκαλλιέργεια. Αυτό το πρότυπο ποιότητας αποτελεί σύμβολο αριστείας, βιωσιμότητας και ανάδειξης της μοναδικής ταυτότητας της Νεμέας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Λέγγας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενισχύει την ταυτότητα και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, ενώ εξέφρασε τις ευχές του για κάθε επιτυχία στις δράσεις που ακολουθούν.

 

 

Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος - Στρατηγικές Αποφάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού

 

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Αναστάσιος Αδαμόπουλος, ανέδειξε τη σπουδαιότητα της ίδρυσης της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει κατά τους έξι μήνες λειτουργίας της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει σε πλήθος θεμάτων, μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στρατηγικών μελετών που αφορούν παρεμβάσεις, δράσεις και επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Αδαμόπουλος παρουσίασε ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο, σημειώνοντας ότι «σε έξι μήνες έχουμε αντιμετωπίσει και εκδώσει πολλές περισσότερες αποφάσεις από όσες εκδίδονταν σε διάστημα ενός ή και δύο ετών, όταν τα ζητήματα αυτά παραπέμπονταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό αποτελεί σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση και αποδεικνύει την αταλάντευτη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να μην αφήσει κανένα ζήτημα που αφορά την περιοχή μας χωρίς εξέταση και χωρίς να εκφράσει τη γνώμη της. Είναι προφανές ότι ο κύριος παράγοντας αναβάθμισης της λειτουργίας της Περιφέρειας και των συλλογικών της οργάνων είναι η αποτελεσματικότητα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και ελήφθησαν οι αντίστοιχες αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, καταθέτοντας μια σειρά από παρατηρήσεις που ζητείται να υιοθετηθούν κατά την τελική έγκριση του Πλαισίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρος Τζινιέρης, ανέφερε σχετικά: «Οι σημερινές μας εισηγήσεις της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού αναδεικνύουν τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ενώ παράλληλα προτείνουν στρατηγικές λύσεις για την ενίσχυση του τουριστικού μας τομέα. Επισημάνθηκε η ανάγκη προσαρμογής της τουριστικής δραστηριότητας στο τοπίο της Πελοποννήσου και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ υποστηρίζεται η αυξητική δυναμική του τουρισμού στην Πελοπόννησο με την προσφορά κατάλληλης γης και χωροταξικών όρων που θα διευκολύνουν τις τουριστικές επενδύσεις».

Επιπλέον, η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο κατασκευής πέντε αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μονεμβασιά, σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαφορετικές προτεραιότητες και σημαντικά χαρακτηριστικά (φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικό απόθεμα, τουριστική ανάπτυξη κλπ).» Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά και για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην Τοπική Κοινότητα Καρβελίου του Δήμου Καλαμάτας.

Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά σε ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν την οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων του Δήμου Λουτρακίου, καθώς και τη βελτίωση αρδευτικού έργου στην περιοχή της Στυμφαλίας, του Δήμου Σικυωνίων στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

 

Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας σε Καθαρισμό Ρεμάτων | Έργο 250.000 Ευρώ σε Κόρινθο και Λουτράκι-Περαχώρα

 


Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, πραγματοποίησε αυτοψία σε έργα καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων στις περιοχές Κορίνθου, Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της παρέμβασης ήταν το ρέμα Διωνή, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Κορίνθου και δεν είχε καθαριστεί για δεκαετίες.

Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας και ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ιωάννης Μαντάς, οι οποίοι επιβλέπουν την πρόοδο των εργασιών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια