Header Ads

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ - Διεθνή και Ελλαδικά γεγονότα (Φ. 1906)

 


Οξύνεται περαιτέρω το δημογραφικό πρόβλημα, στο ναδίρ οι γεννήσεις σε όλη τη χώρα

     Η μείωση των γεννήσεων τις τελευταίες δεκαετίες είναι γεγονός. Σε εθνικό επίπεδο, θα διαπιστώσουμε ότι αυτές μειωθήκαν κατά 37% ανάμεσα στο 1979-1983 και το 2014-19, ενώ αναμένεται να μειωθούν ακόμη κατά 13% την εξαετία 2020-25. Πριν λίγες μέρες, με αποφάσεις περιφερειακών Διευθυντών ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας πλήθους Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, πολλά εκ των οποίων ήταν κλειστά εδώ και χρόνια. Οι επικαλούμενοι λόγοι ήταν ο μικρός ή μηδενικός αριθμός μαθητών και σε κάποιες περιπτώσεις και η ακαταλληλότητα της κτιριακής υποδομής

 

Νίκος Δένδιας: Στόχος να δημιουργήσουμε τον πολίτη-στρατιώτη, που θα εκπαιδεύεται, θα εξοπλίζεται και θα είναι έτοιμος να πολεμήσει. «Θα δημιουργήσουμε ένα νέο οικοσύστημα άμυνας και καινοτομίας. Η αρχή αυτής της προσπάθειας έγινε  με την σύσταση Εθνοφρουράς, που ήδη υπάρχει και διοργανώνεται σε όλες τις Πρωτεύουσες της χώρας.

 

Η συμπρόεδρος του κόμματος AFD Alice Weidel, ζητά τα εξής σε ομιλία της: "Δεν χρειαζόμαστε πόλεμο στην Ουκρανία. Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Δεν θέλω να σταλούν Γερμανοί στρατιώτες και όπλα στην Ουκρανία. Ντρέπομαι που, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γερμανικά άρματα μάχης χρησιμοποιούνται και πάλι εναντίον της Ρωσίας. Αυτό είναι ντροπή για τη χώρα μας". 

 

Μόλις είδαν στην Άγκυρα την σειρά " Famagusta" στο Netfix έτρεχαν και δεν έφταναν-Μας περιμένουν στην γωνία κάθε στιγμή κάθε λεπτό οι νεο-οθωμανοί Τούρκοι και αυτό οφείλουν να κατανοήσουν όλοι πλέον. Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ και το ΒΗΜΑ “Ήταν μια καλοστημένη τουρκική προβοκάτσια σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων. για, μια δεξίωση που γίνεται κάθε χρόνο και πάντα μετέχει Έλληνας αξιωματικός, όπως μετέχουν και Τούρκοι αξιωματικοί στις δεξιώσεις της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

 

 

Μέτρα για να προσελκύσουν εκ νέου τους νέους στις στρατιωτικές σχολές εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, που θα επιχειρήσουν να καταστήσουν εκ νέου ελκυστική την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα  προσέλευσης μαθητών στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές των Ε.Δ. Αντιμετωπίζεται η παροχή επιδόματος 600 ευρώ μηνιαίως σε κάθε σπουδαστή.

 

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην Υφυπ. Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης  στην εκπομπή Viewpoint για τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. «Το αναθεωρητικό αφήγημα της Τουρκίας είναι επικίνδυνο και πρέπει να γίνει αντιληπτό». Ο καθηγητής άσκησε δριμεία κριτική στις πρόσφατες επιλογές του ΥΠΕΞ, εξηγώντας πώς αυτό ερμηνεύεται από τους γείτονές μας και διεθνώς. Ο ίδιος δήλωσε πως «έχουμε αναγάγει το διεθνές δίκαιο σε Αη-Βασίλη που θα φέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα». Ο «πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ και εμπορική συνεργασία έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν και απέτυχαν.

 

Το θέμα της μείωσης των έμμεσων φόρων στον καφέ «Καίει στο βαλάντιο των πολιτών». Αυτό εστιάζει εκστρατεία της Ομοσπονδίας της εστίασης της ΠΟΕΣΕ με αφορμή τη ΔΕΘ. Όπως αναφέρει «οι Έλληνες πλέον, πίνουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη. Όχι αναλογικά, αλλά σε πραγματικά, αληθή και απόλυτα νούμερα. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τις μελέτες, περισσότερο από το ένα τρίτο της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ στην Ελλάδα σήμερα, είναι φόροι, κρατήσεις και εισφορές.

 

Άρνηση αυτόχθονων πληθυσμών διδάσκονται οι μαθητές των Τουρκικών σχολείων. Η Άγκυρα αρνείται επίσης ότι οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Έλληνες είναι αυτόχθονες πληθυσμοί της γης όπου εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι αιώνες αργότερα, καταλαμβάνοντας το έδαφος και εξοντώνοντας όσους ζούσαν ήδη εκεί με γενοκτονίες και εξανδραποδισμούς. Τέτοια κατάντια, χειρότερη από αυτή των Σκοπίων…

 

Σύμφωνα με αναλυτές η Κίνα φέτος ξόδεψε  για τις Ε.Δ. περίπου τα 710 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να συγκρίνετε, οι Αμερικανοί δαπάνησαν το 2023 συνολικά 916 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνά τους, ενώ το 2024 αναμένεται να δαπανήσουν 850 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν το Πεκίνο πράγματι αποδεσμεύσει 710 δισεκατομμύρια δολάρια για τα στρατιωτικά του έξοδα φέτος, τότε Κίνα και οι ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται για το ποιος είναι πιο «γενναιόδωρος» στις αμυντικές δαπάνες του. 

 

Στοιχεία για την ελληνική επιχειρηματικότητα, και δη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καταθέτει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του. Όπως σημειώνει εισαγωγικά, «72.090 (+22,5%) περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην πενταετία 2019 – 2024! Η υγεία και η μεγέθυνση μιας οικονομίας αποτυπώνεται φυσικά στους μακροοικονομικούς δείκτες, γίνεται, όμως, πολύ πιο κατανοητή όταν μεταφράζεται με όρους πραγματικής οικονομίας σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα και νέες επιχειρήσεις».

 

Ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, στην Δ.Ε. Θεσσαλονίκης δήλωσε πως βρίσκεται υπό εκτέλεση πρόγραμμα δημιουργίας τριπλού Αμυντικού Θόλου Άμυνας Αντι - drone (Μη επανδρωμένων οχημάτων) από την εγχώρια παραγωγή δύο επιπέδων και ενός αγοράς από το εξωτερικό. Ο Πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε την ευρεία χρησιμοποίηση των ΜΕΟ και την ανάγκη αντιμετώπισης τούτων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

 

 Κλείδωσε στα πλαίσια της Συνόδου ΥΠΕΞ στην Νέα Υόρκη η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου. Η Τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης Υπουργών των Εξωτερικών των Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της επίσκεψης των τριών ηγετών. Η Συνέργεια αναφέρεται σε θέματα Ενέργειας, Άμυνας κ.α. Η συνεργασία Μητσοτάκη και προέδρου Σίσι βρίσκεται σε καλή ρότα.

 

Πρόβλημα στην Τουρκία με τους οπαδούς του Κεμάλ Ευέλπιδες. Μιλώντας στο 21ο Συνέδριο Imam-Hatip στο Κοτζαέλι, ο Πρ΄ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ανθυπολοχαγοί που συμμετείχαν στον «όρκο του ξίφους» στην τελετή αποφοίτησης της Στρατιωτικής Ακαδημίας θα απολυθούν από τον Στρατό. Πρόκειται για το Μήνυμα από αποφοίτους στρατιωτικής σχολής στην Τουρκία, που φώναξαν εν χορώ: «Eίμαστε οι στρατιώτες του Κεμάλ». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Σε ποιον τραβάτε αυτά τα ξίφη; Γίνεται η απαραίτητη έρευνα σχετικά με αυτό το περιστατικό και οι λίγοι αδαείς που θα αποκαλυφθούν θα απολυθούν». Τι φόβος…

(Ρ. Α. Κ.)

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια