Header Ads

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ (Φ. 1906)

 

 

 

Μικρές Παροχές σε Πολλούς στη ΔΕΘ…

 

Παρακολούθησα την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε το στο Βελίδειο Μέγαρο στα Εγκαίνια της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης και εντυπωσιάστηκα από τον μεγάλο αριθμό των παροχών, που υποσχέθηκε για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Τα καταμέτρησα και ήταν και προβληματίστηκα ακριβώς 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό συνέβη το ίδιο βράδυ στις αναμεταδόσεις, που έκαναν απ’ ευθείας τα διάφορα κανάλια Τηλεοπτικών Σταθμών της Αθήνας. Μεγάλος και αυθόρμητος ο θαυμασμός μου. Αυτές ήταν οι πρώτες μου εντυπώσεις από την απ’ ευθείας μετάδοση της ομιλίας.

Την επόμενη ημέρα κάθισα και διάβασα την γραπτή ομιλία του Πρωθυπουργού με όλη μου την άνεση από το γραπτό κείμενο και προβληματίστηκα αρχικά από το αποτέλεσμα της βαθύτερης ανάλυσης των παροχών. Βρήκα τις υποσχέσεις σε αρκετές παροχές μικρής απόδοσης και μεγέθους, για να μην πω μηδαμινές από απόψεως απόδοσης και μάλιστα σε απώτερο χρόνο. Αυτές ήταν οι παροχές που έχουν ανάγκη οι Έλληνες πολίτες; Είπα μέσα μου μετά την πρώτη ανάγνωση του κειμένου της ομιλίας. Διερωτήθηκα επισταμένως.

Όλα αυτά όμως με την εκτίμηση της όλης κατάστασης, μου ήλθαν άλλες πιο σοβαρές κριτικές σκέψεις στο μυαλό μου. Πήρα, ως βασική αρχή ότι όλα αυτά που έχουν ανάγκη οι Έλληνες όλων των τάξεων που αφορούν τα μέτρα απαιτούν πολύ χρήμα, μεγάλο αποθεματικό του δημόσιου ταμείου. Θυμήθηκα τα δάνεια που έπαιρναν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τις αλόγιστες απαιτήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, τον Α. Παπανδρέου με το «Τσοβόλα δώστα όλα», τα Μνημόνια που μας έφερε ο Γ.Παπανδρέου και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και είπα: 

Για να δώσει η περισσότερες παροχές η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανάλογο ταμείο..  Τα δημοσιονομικά αποθέματα της Ελλάδας, όμως, είναι μειωμένα μετά την εκποίηση της κρατικής περιουσίας και τα μνημόνια. Δύο τρόποι υπάρχουν για να ενεργήσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ή να ακολουθήσει την λογική λύση δίνοντας παροχές μετά φειδούς σύμφωνα με τα διαθέσιμα αποθεματικά, λαμβανομένων υπόψη τις αναγκαίες δαπάνες σε εξοπλισμούς κ.α. θέματα ή να πάρει δάνεια, κάτι που θα μας γύριζε σε μπούμεραγκ. Το δοκιμάσαμε και είδατε πως αποτύχαμε. 

 

Η κατάληξη ήταν μετά από ώριμη σκέψη ότι ο Πρωθυπουργός σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν ξέρει τι του γίνεται, πήρε σωστές αποφάσεις! Προτίμησε το λίγα σε πολλούς από τα υπάρχοντα!   
 
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια