Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1907)

 

Συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Πράγα



Πηγή: 5Apostagma.grNewsroom

Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, συμμετείχε στη σύνοδο σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων της στρατιωτικής επιτροπής του NATO.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, η οποία διεξήχθη στην Πράγα, οι Αρχηγοί συζήτησαν αναφορικά με την:

● Εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν τα Κράτη μέλη της Συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024.

● Πρόοδο της εφαρμογής των σχεδίων της Συμμαχίας για την «Αποτροπή και Άμυνα στην Ευρω – Ατλαντική Περιοχή» (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area)..

● Ίδρυση μιας νέας διοίκησης με σκοπό τη σχεδίαση και συντονισμό παροχής βοήθειας στην Ουκρανία (NATO Security Assistance and Training for Ukraine).

● Εξέλιξη του μετασχηματισμού της Συμμαχίας σύμφωνα με την διαδικασία αμυντικής σχεδίασης.

● Έναρξη λειτουργίας ενός κέντρου το οποίο έχει αποστολή τον εντοπισμό και εφαρμογή διδαγμάτων από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (NATO).

 

Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου: Προειδοποιεί τους Χούθι για σκληρά αντίποινα κατόπιν της πυραυλικής επίθεσης τους

 

Newsroom

Η παρούσα κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ «δεν θα συνεχιστεί»--πρόσθεσε ο ίδιος εκφράζοντας την πρόθεσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι απομακρύνθηκαν από εκεί.  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα Κυριακή τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για αντίποινα μετά την ανάληψη της ευθύνης για πυραυλική επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ.

«Σήμερα το πρωί, οι Χούθι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους από την Υεμένη στο έδαφός μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν (...) ότι θα πληρώνουν βαρύ τίμημα κάθε φορά που θα προσπαθούν να μας βλάψουν», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η παρούσα κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ «δεν θα συνεχιστεί»--πρόσθεσε ο ίδιος εκφράζοντας την πρόθεσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι απομακρύνθηκαν από εκεί.

Οι αντάρτες Χούθι που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-εδάφους που έφθασε στο κεντρικό Ισραήλ για πρώτη φορά σήμερα και έπληξε μη κατοικημένη περιοχή, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το σημερινό χτύπημα φαίνεται να σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι Χούθι διεισδύουν τόσο βαθιά στον ισραηλινό εναέριο χώρο με πύραυλο.

Παράλληλα, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραστεί αυτό τον μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

 

 

Ρεσιτάλ προκλητικών αναφορών από Τουρκία

Μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε Ανεξάρτητο κράτος

 


Στο στόχαστρο των Τούρκων βρέθηκε η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση, των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, με την ονομασία «Ωρίων – 24» που διεξήχθη την Πέμπτη στην Πάχη Μεγάρων.

Σε άρθρο γνώμης, ο εκ των εμπνευστών του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα πιο πέρα κατηγορώντας την χώρα μας ότι δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.

Στο άρθρο του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο Στάλιν έδωσε την Ελλάδα, στην οποία κυριαρχούσαν πλήρως οι κομμουνιστές, στην Αγγλία με τη Συμφωνία των Ποσοστών του 1945, την οποία έκανε με τον Τσόρτσιλ σε ένα γεύμα στο Κρεμλίνο, με μια συμφωνία γραμμένη σε χαρτί χαρτοπετσέτας.

Συνοψίζοντας, η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Προηγουμένως, η Αγγλία ήταν χώρα μεσολάβησης των ΗΠΑ μετά το 1945. Να θυμίσουμε ότι το 1944 ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν Βρετανός αντιστράτηγος ( Μιλάει για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ό,που υπήρχαν κράτη Συμμαχίας υπό έναν Στρατηγό που όριζε το κοινό Συμμαχικό Στρατηγείο). Αυτή η χώρα δεν επιτρέπεται να πλησιάσει την Τουρκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως ήταν επί εποχής Ατατούρκ. Γιατί αν η Τουρκία και η Ελλάδα καταλήξουν σε ένα κοινό γεωπολιτικό όραμα και έρθουν πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα, αυτό θα ήταν μια τεράστια και άνευ προηγουμένου καταστροφή για τις ΗΠΑ στην Ευρασία».

Η πραγματικότητα είναι ότι κατά τον ε μφύλιο πόλεμο 1946- 1949) η Ελλάδα παραδόθηκε από την Μεγάλη Βρετανία στην Αμερική το 1948 υπό την προστασία της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε «Ανεξάρτητο κράτος». Ήταν ευτύχημα που στο μοίρασμα των ζωνών επιρροής όπως λέγονταν, οι νικήτριες Μεγάλες Δυνάμεις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, πήραν μικρές χώρες στην επιρροή τους, εκτός από την Γερμανία, που διαμοιράστηκε στα τέσσερα για δεκάδες χρόνια. Έτσι βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και παράλληλα σε δυο μεγάλους Πολέμους συν τον Βαλκανικό, η Ελλάδα μεγάλωσε και έγινε αυτή που είναι σήμερα. Κυρίαρχη. Ελεύθερη με ειρήνη 75 ετών γιατί ανήκουμε στη Δύση.

 

Συναγερμός στη Δύση για μυστική πυρηνική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας - Ισορροπίες «νέου Ψυχρού Πολέμου»


Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εκφράζουν φόβους ότι η Ρωσία έχει μοιραστεί πυρηνικά μυστικά με το Ιράν σε αντάλλαγμα για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη στη Μόσχα για τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας, αναφέρει το NEWSBOMB την 14.9.2024.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Ουάσινγκτον προχθές, ο Τζο Μπάντεν και ο Κιρ Στάρμερ αναγνώρισαν ότι οι δύο χώρες συσφίγγουν τη στρατιωτική τους συνεργασία σε μια εποχή, που το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία εμπλουτισμού αρκετού ουρανίου για να ολοκληρώσει τον μακροχρόνιο στόχο του να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Σύμφωνα με τον Guardian, βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας από το Ιράν, μέρος μιας βαθύτερης συμμαχίας μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης -η οποία όμως αρνείται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έκανε μία παρόμοια προειδοποίηση σε επίσκεψη στο Λονδίνο για μια σύνοδο κορυφής με τον βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι έλαβε όμως λίγη προσοχή, καθώς το επίκεντρο τότε ήταν η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την ιρανική προμήθεια πυραύλων στη Μόσχα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια