Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1907)

 

 

     Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Δήμας: Η κύρωση της Σύμβασης αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας





Για μια Σύμβαση με αμοιβαία οικονομικά, φορολογικά, αναπτυξιακά και επενδυτικά οφέλη, που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, μίλησε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας κατά την εισήγηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την εισήγησή του, τόνισε πως οι βραχυχρόνιοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι που τίθενται μέσω της Σύμβασης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί και κρίσιμοι για την εδραίωση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, καθώς και για τη συνεχή ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού κλίματος και περιβάλλοντος για την πατρίδα μας.

Η Σύμβαση στοχεύει ουσιαστικά στην ενθάρρυνση της αποτελεσματικότητας των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Ιαπωνία, μέσω της βελτίωσης της ασφάλειας για τους φορολογουμένους όσον αφορά τις διεθνείς συναλλαγές τους.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η φιλία και η συνεργασία μας με την Ιαπωνία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πως 2 χώρες, παρά την γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, όπως είναι η οικονομία, οι νέες τεχνολογίες, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Για να εμβαθύνουμε και να ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ τη στρατηγική μας σχέση, κυρώσαμε σήμερα τη Σύμβαση που ρυθμίζει κρίσιμα νομικά, φορολογικά και άλλα σχετικά ζητήματα. Ο στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις χώρες μας σε μια σχέση που να έχει αμοιβαίο αναπτυξιακό, επενδυτικό και οικονομικό όφελος».

 

OCTANE: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια της ΕΕ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 3,3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 1,9%  το 4ο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές προσπάθειες για τη μείωσή τους μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, όπως το Σχέδιο Ηρακλής, αναφέρεται σε μελέτη για την Ελληνική αγορά των NPLs της συμβουλευτικής εταιρείας OCTANE.

Η νέα μελέτη της OCTANE υπογραμμίζει τη σταδιακή ωρίμανση της αγοράς των NPLs στην Ελλάδα και προβλέπει την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς, όπου δάνεια ρυθμίζονται και μεταπωλούνται σε επενδυτές. Ως θετικό γεγονός αναφέρεται ότι μετά το 2020, η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σημείωσε σημαντική πρόοδο χάρη σε στοχευμένες στρατηγικές και ευνοϊκές ρυθμιστικές αλλαγές.

Παράλληλα, βασικές πρωτοβουλίες όπως το Σχέδιο Ηρακλής διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, αξιοποιώντας τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τις τιτλοποιήσεις και τις ενισχυμένες διαδικασίες ανάκτησης. Ταυτόχρονα η συνεργασία τους με εξειδικευμένους διαχειριστές (servicers) βελτίωσε περαιτέρω τη διαχείριση και την επίλυση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

 

Υπερκαλύφθηκε κατά 3,7 φορές η δημοπρασία του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

 Υψηλή ζήτηση καταγράφηκε σήμερα στη δημοπρασία (επανάνοιγμα) του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό που επεδίωκε να αντλήσει το Υπουργείο Οικονομικών κατά 3,7 φορές.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου να μειωθεί στο 3,11% έναντι 3,56% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά στην επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,375%, λήξεως 15 Ιουνίου 2034, ύψους 250 εκατομμυρίων Ευρώ, οι προσφορές που υποβλήθηκαν έφθασαν τα 924 εκατ. ευρώ και η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,11%. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει τελικώς 250 εκατ. ευρώ.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 (Τ+5).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Ναυτεμπορική

 

*Ο Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, διαπιστευμένος εκπαιδευτής Δημοσιογραφίας των Λύσεων και φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Derby. Είναι υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Διεθνών Συνεργασιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας και συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου, στο europost.gr και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια