Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1906)

 

 

     Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Διμερές Εμπόριο Ελλάδος-Τουρκίας:  Πτώση εξαγωγών και άνοδος των εισαγωγών το πρώτο εξάμηνο 


Πτώση 15,2% σε 837,4 εκ $, έναντι 988 εκ $ την αντίστοιχη περίοδο έτους 2023  σημείωσαν οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Τουρκία το α΄ εξάμηνο του 2024,  σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, όπως  αναφέρονται σε σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα. Οι εισαγωγές της  Ελλάδας από την Τουρκία το ίδιο διάστημα, ανήλθαν σε 2,31 δις $, έναντι 1,88 δις $ το  1ο εξάμηνο 2023, σημειώνοντας αύξηση 22,8%. 

Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, ο διμερής όγκος εμπορίου Ελλάδος Τουρκίας κατά το 1ο εξάμηνο 2024 ανήλθε σε 3,15 δις $ έναντι 2,87 δις $ το 1ο εξάμηνο  2023 (αύξηση 9,7 %), ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε από 892  εκ. $ το 1ο εξάμηνο 2023 σε 1,47 δις εκ. $ το 1ο εξάμηνο το 2024. Ως προς τη σύνθεση  του διμερούς όγκου εμπορίου, επισημαίνεται ότι στα αναρτημένα αρχεία της  Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας δεν προκύπτουν λεπτομερή στοιχεία διμερούς  εμπορίου, ανά δασμολογική κλάση με τη χώρα μας. 

 

Παράνομα τσιγάρα: Ανησυχητική η κατανάλωση σε Ελλάδα και Ε.Ε. 

Σε ανησυχητικά επίπεδα βρίσκονται τα ποσοστά κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της KPMG, που  διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. Το ίδιο συμπέρασμα ισχύει  και για την Ελλάδα. 

Με βάση τα στοιχεία, ο όγκος των παράνομων τσιγάρων που καταναλώθηκε τόσο στην  Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αυξήθηκε περαιτέρω το 2023. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, στην Ελλάδα το 2023 το  ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται στο 23,7% της συνολικής κατανάλωσης  τσιγάρων, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022. Συνολικά,  καταναλώθηκαν 3,5 δισεκατoμμύρια παράνομα τσιγάρα. 

Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 624 εκατ. ευρώ μόνο για το  2023. 

 

Federal Reserve: Κόβει στο μισό τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες 

Την πρόθεσή της να περιορίσει σημαντικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της για τις  τράπεζες ανακοίνωσε η Federal Reserve, μετά τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών αλλά  και του κλάδου, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιορίσει  τον δανεισμό και να βλάψει την οικονομία.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν  τα επίπεδα κεφαλαίου τους κατά 9% συνολικά, ποσοστό σχεδόν μισό από το 19% που  προέβλεπε το αρχικό σχέδιο πριν από περισσότερο από έναν χρόνο. 

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 δισεκατομμυρίων  και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αρχικά υπόκεινταν στα αυστηρότερα  πρότυπα των μεγαλύτερων τραπεζών, δεν θα υπόκεινται πλέον στις αυξήσεις — εκτός  από την απαίτηση αναγνώρισης μη πραγματοποιηθέντων κερδών και ζημιών των  χαρτοφυλακίων τίτλων τους σε εποπτικά κεφάλαια . Πρόκειται για μια σημαντική  ανατροπή μετά τη σειρά πτωχεύσεων περιφερειακών τραπεζών πέρυσι, τις οποίες  έπληξε η Silicon Valley Bank. 

 

Πληθωρισμός: Στο 3% τον Αύγουστο 

Αυξήθηκε στο 3% ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Αύγουστο σύμφωνα με τα  στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που συμβαίνει για 4ο συνεχόμενο μήνα. Από τα στοιχεία  προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις, 6,5% σε ένδυση-υπόδηση αλλά και σε ότι αφορά  την κατηγορία «στέγαση» που οι τιμές τρέχουν με 5,5%. 

Αναφορικά με τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο είναι κατά 49,1% ακριβότερο, τα δημητριακά  11,2% και τα ψάρια 11,3%. Στο φυσικό αέριο οι ανατιμήσεις φτάνουν το 28%, ενώ τα  αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν 27,3% υψηλότερα. Ανατιμήσεις 14% σημειώθηκαν στα  ασφάλιστρα υγείας, ενώ το πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση 7,2%. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με  τον Ιούλιο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,3%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τρέχει το  ίδιο διάστημα με ρυθμό 3,2%. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Ναυτεμπορική 

 

* *Ο Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός  αναλυτής, διαπιστευμένος εκπαιδευτής Δημοσιογραφίας των Λύσεων και φοιτητής  Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Είναι  υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Διεθνών Συνεργασιών στο Ελληνικό  Ινστιτούτο Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας και συμμετέχει ως δημοσιογράφος  στην ομάδα του Ορθού Λόγου, στο . και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια