Header Ads

Αναβίωση των 1ων Ισθμιακών αγώνων (Φ. 1911)

 

 Γράφει-Επιμελείται: Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

 


Θερμά Συγχαρητήρια στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για το Όραμα και την υλοποίηση!

 


Λαμπρή η Αναβίωση των 1ων Ισθμιακών αγώνων!


Ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων οραματίστηκε, σχεδίασε, οργάνωσε με μεθοδικότητα και γνώση, ζήτησε και έλαβε πολύτιμη βοήθεια, έβαλε τα καλά του και πέτυχε να λαμπρύνει τον τόπο του με την Αναβίωση των 1ων Ισθμιακών αγώνων στον Αρχαιολογικό Χώρο Ισθμίας, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024!
«Στεφάνια πεύκου, μετάλλια, πολίτες όλων των ηλικιών και παιδικά χαμόγελα, υπό τις μελωδίες του αυλού και της λύρας, γέμισαν τα Ίσθμια στη διήμερη Αναβίωση των «1ων Ισθμιακών Αγώνων»....






Ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Ι. Βρούτση, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Χρίστο Δήμα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νικόλαο Ταγαρά κήρυξαν την Έναρξη των Αγώνων στον κατάμεστο από πολίτες χώρο του Μουσείου Ισθμίας. Την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους οι Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Κλέλια Πανταζή, Θεόδωρος Τσελίδης και ο Παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης. 
 
Ο Δήμαρχος Γ. Γκιώνης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Βρούτση που αγκάλιασε την ιδέα και τη στήριξε έμπρακτα μαζί με τους έμπειρους συνεργάτες του, αναφέρθηκε στην τέλεση των Ισθμιακών Αγώνων κατά το πρότυπό τους στην Αρχαία Ελλάδα και στη σπουδαιότητα της αναβίωσης του σημαντικού αυτού θεσμού για την αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και της χώρας μας εν γένει.
 

«Σήμερα, η ιστορία μάς καλεί να σταθούμε και πάλι εδώ, στον πανάρχαιο Ιερό Χώρο της Ισθμίας, για να τιμήσουμε με υπερηφάνεια το παρελθόν μας και να εμπνευστούμε για το μέλλον.... Σήμερα, γινόμαστε μέρος αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς, και γράφουμε όλοι μαζί μια νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου μας και του αθλητισμού για ολόκληρη τη χώρα!».

O Αναπληρωτής Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή διότι μετά από χιλιάδες χρόνια αναβιώνει ο θεσμός των Ισθμίων Αγώνων και αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια. Σύντομα, θα θεσμοθετηθεί με ένα πλαίσιο συγκεκριμένο μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αναβίωσης αρχαίων αγώνων όπως τα Ίσθμια, Τήνια κτλ. Η θερμή συμμετοχή του κόσμου είναι το εισιτήριο για τη μόνιμη θεσμοθέτηση των Ισθμίων Αγώνων για πάντα και αξίζουν συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη φετινή διοργάνωση».


Σε κλίμα τιμής και υπερηφάνειας, χαιρετισμούς απεύθυναν οι Υφυπουργοί κ. Ταγαράς και κ. Δήμας, οι οποίοι επεσήμαναν:

Νίκος Ταγαράς: «Απόψε ξανασυναντιέται η ιστορία με τον πολιτισμό. Οι τέσσερις Πανελλήνιοι Αγώνες είχαν ένα σταθερό μήνυμα προς τα κράτη και τους λαούς: την Ειρήνη. Μόνο μέσα από την ειρήνη μπορούν οι λαοί και ο κόσμος να δημιουργούν…».

Χρίστος Δήμας: «Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι χρέος όλων μας. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλους όσοι έχουν συμβάλει για την αναβίωση των Ισθμιακών Αγώνων. Δεν είναι απλώς ένα σπουδαίο γεγονός για τον Δήμο μας, την Κορινθία και ολόκληρη την Ελλάδα. Θέλουμε χρόνο με τον χρόνο να γίνει ένας διεθνής αγώνας με την αίγλη που του αρμόζει».


Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Παναγιώτας Κασίμη, του Υποδιευθυντή-Εκπαιδευτικού Δημοτικού Σχολείου Ισθμίας Ιωάννη Στέφα και της Συγγραφέα Μαρίας Μαραγκού, με αναφορές στους Ισθμιακούς Αγώνες, την παιδαγωγική τους αξία και τον μυστηριακό συμβολισμό τους. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα τελετουργικό δρώμενο με τη συμμετοχή μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίας και του Αριστοτέλειου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου, ακολούθησαν μουσικοί αγώνες σαλπιγκτών, λύρας, τραγουδιού και αυλού, καθώς επίσης, ρητορικοί αγώνες με διαγωνισμό ποίησης. Με τις απονομές στεφάνων πεύκου και μεταλλίων, η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του μουσικού συνόλου Λύραυλος.


Τη ροή προγράμματος της τελετής έναρξης παρουσίασαν ο Παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης, η Ολυμπιονίκης Κλέλια Πανταζή και ο ηθοποιός Δημήτρης Μαζιώτης, ενώ τίμησαν τα δρώμενα με την παρουσία τους Αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι ΟΤΑ, συλλόγων-φορέων και πλήθος κόσμου.

Με τεράστια συμμετοχή των μαθητριών και των μαθητών των σχολείων του Δήμου, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τους γονείς τους, και τη συμμετοχή αθλητικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων, ξεκίνησε η 2η ημέρα με τους αθλητικούς αγώνες που πλαισίωσαν οι Ολυμπιονίκες Ολγα Βασδέκη (Άλμα εις Τριπλούν), Βούλα Ζυγούρη (Πάλλης), Εύα Χριστοδούλου (Ρυθμικής γυμναστικής) και ο Παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης (Κολύμβησης).

Οι συμμετέχοντες αγωνίστηκαν στα αθλήματα: Στάδιον (αγώνας ταχύτητας 100μ., 1.000μ. και 3.000μ.), Άλμα εις μήκος, Ακοντισμός, Σφαιροβολία, ενώ έμπροσθεν του Αρχαιολογικού Μουσείου Ισθμίας παρακολούθησαν παρουσίαση του Παγκρατίου. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των νικητών από τον Δήμαρχο κ. Γκιώνη, τις Ολυμπιονίκες και τον Παραολυμπιονίκη, τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Ισθμίας και επισήμους.

Χορηγοί: Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο Αρίων», MOTOROIL, Α.Ε.Δ.Ι.Κ. Α.Ε. Κορίνθου, ΜΟΥΡΙΚΗΣ Α.Ε., ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ Α.Ε., η καθηγήτρια Elisabeth R. Gebhard, Pepe Rosso, Σύλλογος Επισιτιστών «Ο Ξένιος Ζευς», Medicenter Κορίνθου, Sportcamp Α.Ε., Rico Fun Place, Digiorgio Loutraki, εστιατόριο Μαϊστράλι και το ΚΤΕΛ Ν. Κορινθίας.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» που συμμετείχε στους αγώνες ενημερώνοντας και κάνοντας εγγραφές νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, τον Σύλλογο Εθελοντών Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου – Περαχώρας, τον Σύλλογο Προστασίας του Δάσους «Οι Άγιοι Θεόδωροι», το Διασωστικό Σώμα Κορινθίων «Πήγασος» και όλους τους εθελοντές.

Φορείς, πολίτες, παιδιά και η δημοτική Αρχή του Δήμου Λουτρακίου –  Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ανανέωσαν το ραντεβού τους για τους «2ους Ισθμιακούς Αγώνες», την άνοιξη 2026.

 Οι «1οι Ισθμιακοί Αγώνες 2024» είναι μια διοργάνωση του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων που τελεί υπό την αιγίδα και την επιστημονική καθοδήγηση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πηγή: Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων (https://loutraki.gov.gr).

Φωτογραφικό υλικό από τους: Βασίλη Ψωμά & Valerie Gache (VasVal)

 

Μέσα από τη ΦτΚ, ευχόμαστε από καρδιάς η Αρχή να γίνει και θεσμός, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις και η στήριξη τόσο από τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων και τους ανθρώπους του, όσο και από την Πολιτεία και την τοπική κοινωνία, ώστε με συνέπεια και καλή προετοιμασία οι Σύγχρονοι Ισθμιακοί Αγώνες να γίνονται όλο και καλύτεροι χρόνο με τον χρόνο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες στον τόπο μας!

Συγχαρητήρια!

 

 * Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια
Msc Διοίκηση Τουρ/κών
Επιχειρήσεων
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος
τηλ. 27410 84568
6944964225
email: ekokklaw@otenet.gr,
https:/evikokkinoulaw.gr

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια