Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1909)

 

Δημήτρης Πτωχός: «Αύξηση του ορίου πληρωμών, ένα κρίσιμο εργαλείο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους»

 


Στην Καλαμάτα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βασίλη Σπανάκη. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα «Δημάρχου Χρ. Μαλαπάνη» στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση και αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης του ορίου πληρωμών για καλύτερη ρευστότητα, τόσο για τις Περιφέρειες όσο και για τους δήμους, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο μέτρο ως ουσιαστικό εργαλείο.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της προώθησης του νομοσχεδίου για τη χαρτογράφηση και την κατανομή των αρμοδιοτήτων, με παράλληλη μεταφορά των απαραίτητων πόρων. Ο Περιφερειάρχης επαίνεσε την εξαιρετική συνεργασία με τους δημάρχους και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνέχιση αυτής της αποτελεσματικής συνεργασίας, επισημαίνοντας τη σημασία των έργων και πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στις διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτές εκφράστηκαν και μέσω της ΚΕΔΕ, και στα θέματα που αφορούν τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

 

Συνεδρίαση ΣΟΠΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου Συντονισμός ενεργειών για την αντιπλημμυρική περίοδο

 

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα το σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, που προκαλούνται από απρόβλεπτα και ασυνήθιστα ύψη βροχής, αλλά και οι ενέργειες για την πρόληψη και την έγκαιρη ανταπόκριση.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την εξαιρετική συνεργασία κατά την αντιπυρική περίοδο και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρνει η επικείμενη αντιπλημμυρική περίοδος. Τόνισε ότι οι καθαρισμοί των ρεμάτων γίνονται έγκαιρα και υπογράμμισε τη σημασία των ενεργών προγραμμάτων για την άμεση επέμβαση σε περιοχές που ενδέχεται να πληγούν.

Παράλληλα, επισήμανε τη δυσκολία εύρεσης αδειοδοτημένων χώρων για την εναπόθεση φερτών υλικών, ενώ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μέσω της μαζικής προμήθειας ειδικών επιχειρησιακών μέσων.

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Λάμπρος Τζούμης, μίλησε για την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και άμεσης συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, ενώ σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία κοινής πορείας των Δήμων και της Περιφέρειας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, η Διεύθυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Διεύθυνση Αστυνομίας, η στρατιωτική ηγεσία της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των Δήμων, στελέχη υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.

 

 

Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση γεώτρησης στο Κλιμέντι Σικυωνίων προϋπολογισμού 60.000 ευρώ

 


Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας υπεγράφη πρόσφατα η σύμβαση για την αναβάθμιση γεώτρησης στο χωριό Κλιμέντι του Δήμου Σικυωνίων, με συνολικό προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Το έργο αυτό στοχεύει στην άμεση βελτίωση της υδροδότησης της περιοχής, με την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού στη γεώτρηση, διασφαλίζοντας την ομαλή και απρόσκοπτη παροχή νερού στους κατοίκους.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθηνά Κόρκα, και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Μουρίκης. Όλοι τους υπογράμμισαν τη σημασία του έργου για την τοπική κοινωνία, ενώ τονίστηκε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο την ταχεία ολοκλήρωσή τους.

 

 

Υπογραφή σύμβασης για την ανόρυξη γεώτρησης στην περιοχή Καμαρίου


 

Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «Ανόρυξη Γεώτρησης στην Περιοχή Καμαρίου», συνολικού προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Αναστάσιο Γκιολή.

Το έργο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών ύδρευσης, καθώς και για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της περιοχής, ιδιαίτερα σε περιόδους λειψυδρίας. Η συγκεκριμένη γεώτρηση στην περιοχή του Καμαρίου αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας νερού, εξυπηρετώντας τόσο τις ανάγκες των κατοίκων όσο και των αγροτικών δραστηριοτήτων που είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή.

 

 

Συνάντηση της ΕΟΑΚ στην ΠΕ Κορινθίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΚ, αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Τάκη Κορδουνούρη και τα μέλη της Επιτροπής Βάσω Δημοπούλου και Σταύρο Ρενιέρη, επισκέφθηκε τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιο Γκιολή, και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Σωτήρη Μουρίκη, ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ανδρών-γυναικών και νέων-νεανίδων (18-25/10) που θα διεξαχθεί στην περιοχή.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να υποστηρίξει τους αγώνες και τη διοργάνωση. Ο κ. Γκιολής εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας στη διεξαγωγή των αγώνων, ενώ και ο κ. Μουρίκης τόνισε τη σημασία τέτοιων διοργανώσεων για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή.

 

 

Υποδομές και Άρδευση | Στρατηγικά έργα στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εξέλιξη σημαντικών έργων υποδομής για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα έργα που αφορούν τις συγκοινωνιακές και εγγειοβελτιωτικές υποδομές, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής.

Στο πεδίο των συγκοινωνιακών έργων, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη. Συζητήθηκε, επίσης, η βελτίωση της Εθνικής Οδού Σπάρτης - Γυθείου, με στόχο την ολοκλήρωση των μελετών στο τμήμα Πυρί - Γύθειο, καθώς και οι μελέτες για σημειακές επεμβάσεις στην Εθνική Οδό Κόρινθος - Σοφικό - Αρχαία Επίδαυρος, με τη μελέτη να ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κρίσιμα έργα άρδευσης όπως ο διαγωνισμός για τα δίκτυα του φράγματος της λεκάνης του Φιλιατρινού στη Μεσσηνία, οι ενέργειες για την ίδρυση φορέα διαχείρισης, το αρδευτικό δίκτυο Τιρνάσσου, η πρόοδος στη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του φράγματος Κελεφίνας στη Λακωνία, η πρόοδος στο φράγμα του Ασωπού, καθώς και τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας στην Αργολίδα.

Η στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κρίνεται καθοριστική για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια