Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Φ. 1909)

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κορινθίων

Τι είναι, πως λειτουργεί, τι προσφέρει, πότε θα γίνονται τα μαθήματα, ποιοι θα διδάσκουν

Στη δημιουργία Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) προχωρά ο Δήμος Κορινθίων, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη, είναι αναρτημένη μέσα στην σελίδα του Δήμου, με μπάνερ, η σελίδα του ΔΕΑΠ, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει το πρόγραμμα σπουδών, τον κανονισμό λειτουργίας και φυσικά να καταθέσει την αίτησή του για να συμμετάσχει στα μαθήματα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου.

Ο δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, στο μήνυμά του για την έναρξη του πρώτου τετραμήνου, αναφέρει πως «το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) του Δήμου Κορινθίων εγκαινιάζει τη λειτουργία του στη πόλη μας, κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος 2024-2025. Πρόκειται για έναν καινοτόμο και πρωτοπόρο θεσμό που στηρίζεται σε πρωτοβουλία του Αντιπρύτανη και καθηγητή κ. Δημήτρη Τούσουλη, που θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας και να είναι παρών στα κοινωνικά δρώμενα.
Στην Κόρινθο κάνουμε όλοι μαζί πράξη τη «Διά Βίου Μάθηση», που μας δίνει την ευκαιρία εμβάθυνσης των γνώσεων και διεύρυνσης των οριζόντων μας. Ευχαριστούμε θερμά τους επιστήμονες που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στο εγχείρημα αυτό, καθώς και όλους εσάς που αποτελείτε το ξεχωριστό ακροατήριο, σε αυτή τη πρωτοβουλία. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι ο κόσμος εκδηλώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιες δράσεις της Δημοτικής Αρχής. Το ΔΕΑΠ θα αποτελέσει πλέον θεσμό για τη πόλη μας, τον οποίο θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε και να ενισχύουμε. Σας προσκαλούμε να γίνετε κοινωνοί αυτής της γνωστικής εμπειρίας, να αλληλεπιδράσετε και να συζητήσετε με ερευνητές, που εστιάζουν σε διαχρονικά θέματα της ελληνικής πραγματικότητας. Καλή αρχή
».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΑΠ: Τα Δημοτικά Ελεύθερα Ανοικτά Πανεπιστήμια αποτελούν μια συμμετοχική και δυναμική μορφή δια βίου μάθησης, μία διαδικασία προσωπικής εξέλιξης και λειτουργούν ήδη σε περισσότερους από 30 δήμους. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Κορινθίων, η ιδέα προήλθε από τον αντιπρύτανη και ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Δημήτριο Τούσουλη, και έγινε ασμένως αποδεκτή από τον Δήμαρχο, Νίκο Σταυρέλη. Ο ίδιος ο κ. Τούσουλης κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε πως, «το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κορινθίων θα αποτελέσει μια σημαντική μορφωτική προσφορά στους πολίτες. Μέσα από τον συνδυασμό ελεύθερης επιλογής, πρόσβασης και παροχής ποιοτικού επιπέδου διαλέξεων, θα συμβάλλει στη δημιουργία πραγματικής πολιτιστικής, πνευματικής και ποιοτικής ζωής των δημοτών. Από τις διαλέξεις, τις συνομιλίες και τις συχνές ανταλλαγές απόψεων και ιδεών θεωρούμε ότι θα αναδειχτούν σημαντικά θέματα και ζητήματα και οι πολίτες θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να έρθουν σε επαφή με ποικίλα γνωστικά πεδία. Έτσι η δια βίου παιδεία θα αρχίσει να υλοποιείται ουσιαστικά και οι πολίτες θα έχουν προσιτή την ακαδημαϊκή γνώση».

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: Το ΔΕΑΠ δεν παρέχει τίτλους σπουδών, ωστόσο, όσοι παρακολουθήσουν ολοκληρωμένα τους κύκλους γνώσης λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Είναι προφανές πως δεν υπάρχουν δίδακτρα, ούτε υποχρεωτική αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ούτε φυσικά εξετάσεις ή εργασίες.  Το πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο, με συνεχώς διευρυμένα γνωστικά αντικείμενα τόσο των θεωρητικών, όσο και των θετικών επιστημών. Σε κάθε τετράμηνο θα είναι διαφορετικό και θα αγγίζει θέματα γύρω από την εκπαίδευση και την παιδεία, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, την οικονομία, τον τουρισμό, την ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, την ιστορία, την λαογραφία, τις δημόσιες σχέσεις, τις διεθνείς σχέσεις, την φιλοσοφία, την λογοτεχνία, την ιατρική κ.λπ.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ: Τα μαθήματα θα παραδίδουν κορυφαίοι καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, για το πρώτο τετράμηνο, ανάμεσα στους διδάσκοντες είναι ο ίδιος ο καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης (Καρδιά και περιβάλλον), ο Ευθύμης Λέκκας (Συνέπειες της κλιματικής κρίσης), ο Σωτήρης Τσιόδρας (Λοιμώξεις του Χειμώνα και πρακτικές οδηγίες εμβολιασμού) κ.ά.  

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: Τα μαθήματα θα γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης».

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ: Τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και θα γίνονται δύο φορές τον μήνα (κάθε δεύτερη Τετάρτη απόγευμα, στις 6.00). Θα υπάρχουν δύο τετράμηνα: το χειμερινό (από Οκτώβριο ως και Ιανουάριο) και εαρινό (από Φεβρουάριο ως και Μάιο). Το πρόγραμμα κάθε τετραμήνου θα αναρτάται πριν την έναρξη των μαθημάτων και αυτό του πρώτου τετραμήνου, όπως είπαμε, είναι ήδη αναρτημένο στην σελίδα του δήμου (σχετικό link).

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην σελίδα του ΔΕΑΠ, στο κεφάλαιο «Κανονισμός Λειτουργίας». 

 

                                                                                                          


Δήμος Σικυωνίων

Διπλό μέτωπο κατά της παραβατικότητας με παρεμβάσεις σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης

 

 


 

Στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Σικυωνίων, κ. Σπύρος Σταματόπουλος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, κ. Χρήστο Κούβα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης σύσκεψης με αντιπροσωπείες από όλους τους δήμους της Κορινθίας και εκπροσώπου των Αστυνομικών, παρουσία της βουλευτή Κορινθίας, κας Μαριλένας Σούκουλη.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου μετέφεραν στον Υπουργό την έντονη ανησυχία των δημοτών και της δημοτικής αρχής σχετικά με τα αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας, τις κλοπές και την ανεπαρκή αστυνόμευση, ιδίως στο Κιάτο και τα γύρω χωριά. Έκαναν έκκληση για άμεση παρέμβαση του Υπουργείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης  – τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και υποδομών – του Αστυνομικού Τμήματος Κιάτου, καθώς οι υπάρχουσες δυνάμεις δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν επαρκώς όλα τα συμβάντα.

Ο Υπουργός αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας πως είναι ενήμερος για τα προβλήματα, όπως και για τις ανησυχίες των κατοίκων του Μουλκίου –όπως εκφράστηκαν και στην λαϊκή συνέλευση – και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και των υποδομών στο Κιάτο.

Παράλληλα, χθες Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα, βρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, αποτελούμενη από  τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκο Σκαρμούτσο, τον Αντιδήμαρχο κ. Τάκη Μπακόλια και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μουλκίου κ. Γιώργο Κοτούλα. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινότητας Μουλκίου κ. Παναγιώτης Τσακανίκας, αλλά και η βουλευτής του νομού κα Μαριλένα Σούκουλη.

Οι εκπρόσωποι του δήμου Σικυωνίων έθεσαν στον υφυπουργό τα σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης και έλαβαν τις ανάλογες δεσμεύσεις για την δρομολόγησή τους στην κυβερνητική ατζέντα το προσεχές διάστημα.

Τέλος, ο Δήμος Σικυωνίων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τη βουλευτή Κορινθίας κα Μαριλένα Σούκουλη για την αδιάλειπτη παρουσία και στήριξή της σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον δήμο.

 

 

 

Δήμος Βέλου-Βόχας:

Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αύξηση της αστυνόμευσης στην περιοχή

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοτικής Αρχής Βέλου-Βόχας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με κύριο θέμα συζήτησης την αυξανόμενη παραβατικότητα στην περιοχή. Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από την αντιδήμαρχο κα Ελευθερία Παπαλέκα και τον πρόεδρο της Κοινότητας Ζευγολατιού κ. Γιάννη Παπαδημητρίου, εξέφρασε έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία των δημοτών αλλά και της δημοτικής αρχής για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργείου.

Τόσο η κα Παπαλέκα όσο και ο κ. Παπαδημητρίου τόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί η αστυνόμευση και να ενισχυθεί το Αστυνομικό Τμήμα Βραχατίου, καθώς οι υφιστάμενες δυνάμεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τα περιστατικά παραβατικότητας. Η κατάσταση δημιουργεί αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, που ζητούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ο Υπουργός, από την πλευρά του, αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας ότι είναι πλήρως ενήμερος για το πρόβλημα που υπάρχει ιδιαιτέρως στο Ζευγολατιό και υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή, αλλά και των υποδομών του Αστυνομικού Τμήματος Βραχατίου.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Βουλευτής Κορινθίας, κα Μαριλένα Σούκουλη, την οποία η Δημοτική Αρχή Βέλου-Βόχας ευχαριστεί ιδιαίτερα για την πολύτιμη βοήθειά της και την αμέριστη στήριξή της στα θέματα του Δήμου.

Φωτογραφία: Δήμος Βέλου-Βόχας

 

 Φως στην Ασφάλεια: Σε Λειτουργία Νέοι Φωτεινοί Σηματοδότες στον Δήμο Βέλου-Βόχας

 


Ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024 και τέθηκε σε λειτουργία το έργο της τοποθέτησης φωτεινών σηματοδοτών σε μία από τις πλέον κρίσιμες διασταυρώσεις του οδικού δικτύου του Δήμου Βέλου-Βόχας. Πρόκειται για την διασταύρωση της οδού Αγίου Γεωργίου με την Παλαιά Εθνική Οδό, στο ύψος της γέφυρας του Ζαπάντη.

Το έργο που ενισχύει σημαντικά την οδική ασφάλεια της περιοχής, έρχεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα, αποτρέποντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και βελτιώνοντας τη ροή της κυκλοφορίας.

Πρόκειται οπωσδήποτε για ένα έργο μεγάλης σημασίας που δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς τις επίμονες ενέργειες της Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασιλικής Ραπανάκη, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεράσει τα εμπόδια και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που καθυστερούσαν την υλοποίησή του.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Μανάβης ικανοποιημένος από την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία, δήλωσε: «Ο Δήμος Βέλου-Βόχας με όλες τις Υπηρεσίες του και το ανθρώπινο δυναμικό του, θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας και των επισκεπτών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με έργα που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές».

Φωτογραφίες: Δήμος Βέλου-Βόχας

 





Δεν υπάρχουν σχόλια