Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1909)
Ο ¨Γόρδιος δεσμός τού ¨Φράγματος Ασωπού¨
Σε «γεφύρι της Άρτας» έχει αναδειχθεί το ¨ΦΡΑΓΜΑ του ΑΣΩΠΟΥ¨ Κορινθίας, ένα έργο που άρχισε πριν κάποια χρόνια και σκάλωσε αρχικά σε διαδικασίες ενστάσεων και αργότερα σε χρηματοδοτήσεις και παρακώληση ολοκλήρωσης των εργασιών. Σε όλες τις περιπτώσεις η Πολιτεία όλων των Κυβερνήσεων, που ακολούθησαν ήταν λίγο πολύ ενθαρρυντικές προεκλογικά και σε σιγή ασυρμάτου μετέπειτα. Οι ντόπιοι πολιτικοί στάθηκε αδύνατο να δώσουν πειστική απάντηση στο ερώτημα «Γιατί δεν προχωράει το έργο της ολοκλήρωσης των εργασιών, αφού μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές εργασίες προετοιμασίας;»
Όπως έχει αναφερθεί σε ευάριθμες ερωτήσεις βουλευτών στην Βουλή για το υπόψη θέμα. ¨ Η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Κορινθία, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.¨ Είναι απόλυτα βέβαιο πως επιπτώσεις υπάρχουν και στη μείωση απόδοσης του Υδροφόρου Ορίζοντα, από ό,που αρδεύονται με γεωτρήσεις οι αγροτικές καλλιέργειες. Το θέμα λοιπόν απασχολεί πολλαπλώς τους Κορίνθιους στο σύνολό τους και όχι μόνο τους αγρότες.
Η κοινωνία της Κορινθίας γνωρίζει ακροθιγώς την υπαρξιακή ανάγκη προώθησης των εργασιών, αλλά δεν είναι γνώστης λεπτομερειών. Οι ταγοί της εξουσίας και εν προκειμένω οι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας του Νομού μας έχουν χρέος να ενημερώσουν λεπτομερώς και υπεύθυνα πού βρίσκεται το όλο θέμα. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα συνέχισης των εργασιών ή θα πάνε τζάμπα οι μέχρι σήμερα δαπάνες;
Αυτό σημαίνει πως οφείλουν να το συζητήσουν το θέμα με τους καθ΄ ύλη Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να πουν την αλήθεια στον Κορινθιακό Λαό.
Οι συμπολίτες μας αγρότες δεν έχουν περιθώρια άλλης υπομονής και ο πρωτογενής τομέας πλήττεται βάναυσα από την ανυδρία, με τελικό αποδέκτη τους πολίτες και την έννοια της πολιτικής. Υπάρχει αδήριτος ανάγκη να το πάρουν όλοι, επάνω τους το θέμα. Να αποφασίσουν άμεσα το τι μέλλει γενέσθαι, Αν δεν θα υπάρξει σκέψη για ολοκλήρωση του έργου από εκεί που έχουν σταματήσει οι εργασίες. Να αναζητηθούν άλλου είδους αντιμετώπισης του προβλήματος. Να μην περιμένουν όλοι να δουν την άλλοτε ακμάζουσα και σήμερα ταλαίπωρη αγροτιά να μην βλέπει μέλλον μπροστά της.
Έχουν δοθεί πολλά χρήματα για την άρδευση και θεωρείται άδικο να μη συνεχίζεται ένα έργο, που θα κρατήσει το νερό της βροχής που πάει χαμένο στην θάλασσα του Κορινθιακού. Είμαι όλος περιέργεια, θα φιλοτιμηθούν οι βουλευτές μας να δώσουν μια πειστική απάντηση;
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Λίγες ημέρες μετά το απειλητικό μήνυμα του Ιράν που υποσχέθηκε εκδίκηση για τη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλαλ, άναφέρει το 5Αpostagma.gr, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να ξεκινήσει άμεσα πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, πράγμα που συνέβη την Τρίτη.. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε για την ανάγκη αποφυγής ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, και παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Τεχεράνη προκειμένου να μην προχωρήσει σε ενέργειες κλιμάκωσης.
Την πρόθεση του Ιράν να μην αφήσει καμία από τις «πράξεις» του Ισραήλ αναπάντητη, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν Νάσερ Καναάνι κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Νασράλα και τον υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.
«Τηρούμε σθεναρή στάση και θα ενεργήσουμε κατά τρόπο που θα κάνει τον εχθρό να μετανιώσει», είπε προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά δεν τον φοβάται. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το Ιράν παρακολουθεί τις εξελίξεις με τις αρχές του Λιβάνου.
Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα έχει προκαλέσει οργή στο Ιράν, με τον Αλί Χαμενεΐ να προειδοποιεί, πριν από λίγο καιρό, ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει πικρά για την ενέργειά του και να απευθύνει έκκληση σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο να ενωθεί και να σταθεί στο πλευρό της Χεζμπολάχ και του λιβανέζικου λαού.
Από την Δευτέρα το βράδυ Στρατιωτικές Δυνάμεις του Ισραήλ, είχαν ξεκινήσει μία ευρεία επιχείρηση
προκειμένου, όπως δήλωσε αρμόδια Αρχή να εκκαθαρίσει μία ζώνη μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο. Εκατοντάδες στόχοι της Χεζμπολάχ, μηδέ περιοχές αμάχων που εκμεταλλεύεται η τρομοκρατική Οργάνωση έχουν υποστεί τα επίχειρα μηνύματος αντίδρασης του Ισραήλ στα πυραυλικά και ρουκετικά κτυπήματα της Χεζμπολάχ.
Όπως εξελίσσονται τα πολεμικά γεγονότα δημιουργούνται εύλογες απορίες μέχρι πού θα φτάσουν αυτές οι αντιδικίες. Σε όλες τις περιπτώσεις το αρχικό θύμα είναι το Ισραήλ, που δέχτηκε εναέριες επιχειρήσεις στον εθνικό του χώρο, πότε από την Χαμάς, άλλοτε από την Χεζμπολάχ, ακόμα και από την Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν από τη Συρία, αλλά και από τους Χούθι της Αφρικανικής Υεμένης.
. Όλα ξεκινούν από την βαθιά πίστη στην τήρηση των νόμων του κράτους και την θέληση ενός Λαού για επιβίωση στα πατρογονικά του εδάφη; Μάλλον…Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Τα ΜΟΕ το ΝΑΤΟ και ο απρόβλεπτος Ερντογάν
Κάθε φορά που υπάρχει προοπτική διμερούς συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν, έχω παρατηρήσει να εξυφαίνεται ένα σενάριο ενεργειών από μέρους της Τουρκίας. Δυο τρεις ημέρες πριν από την κοινή σύσκεψη δημοσιεύονται απόψεις αξιωματούχων της Τουρκίας, οι οποίοι υπό τύπον «λαγού» επαναφέρουν τις πάγιες θέσεις της γείτονος, όπως την μεταβολή της διεθνούς συνθήκης της Λοζάνης, την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, της Γαλάζιας Πατρίδας κ.α.
Αυτή τη φορά εν όψει της συνάντησης στα πλαίσια της ολομέλειας του ΟΗΕ στην Ν. Υόρκη, εκτός από τούρκους Στρατηγούς, είδαμε και δηλώσεις του γνωστού Ροζάκη, που έκανε σχετικό σιγοντάρισμα στον Τούρκο Πρόεδρος για τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κύριος αυτός δεν αφήνει παρόμοια περίπτωση χωρίς να δείξει την φιλοτουρκική γνώμη του, ρίχνοντας, ως προπομπός, στη δημοσιότητα τις φιλότουρκικές ιδέες του.
Ο απολογισμός των δύο ηγετών έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να είναι βέβαιο πως ό,τι είπαν στην κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ερντογάν, εκπροσωπούν τα πραγματικά γεγονότα της συνάντησης και τυχόν κρυφή ατζέντα. Βρήκαν ότι προχωρούν καλά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ότι μειώθηκαν οι ροές στο Μεταναστευτικό και ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό σημείο απόφασης για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Η ουσία είναι ότι εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα από την Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν με τα τούρκικα παζάρια του φεύγει με κάτι στα χέρια του. Στην προηγούμενη συνάντηση, ζήτησε πολλές παραχωρήσεις και πέτυχε την ελεύθερη βίζα επίσκεψης τούρκων στα νησιά του Αιγαίου, που είναι βέβαιο ότι γέμισαν τα νησιά μας από πράκτορες.
‘Έχοντας υπόψη μου κάποιες στρατιωτικού τύπου εκτιμήσεις, είμαι βέβαιος ότι η Υπερδύναμη Αμερική, δεν επιθυμεί την αποσκίρτηση της Τουρκίας από τον Αμυντικό οργανισμό. Θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να την κρατήσει στους κόλπους του και στην επιρροή του. Αυτό ατυχώς σημαίνει ικανοποίηση αιτημάτων στην Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας.
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Γιατί η Τουρκία είναι στα εντός και εκτός εναλλάξ
Αποτελεί κοινό μυστικό ό,τι η Τουρκία ήταν πάντα ένα «μαύρο πρόβατο» στο ΝΑΤΟ και τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν πληγεί σημαντικά. “Η Τουρκία ποντάρει στον εαυτό της», λέει ο επικεφαλής του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Στρατηγικής Ανάπτυξης, πολιτικός επιστήμονας Ρώσος, Ιγκόρ Σάτροφ.
«Και αυτό σημαίνει ότι η εστίαση αποκλειστικά στη Δύση έφτασε στο τέλος της. Τα συμφέροντα της Τουρκίας εκτείνονται πέρα από την περιοχή και η Δύση την κρατά σαν φύλακας. Μια χώρα με τεράστιο στρατό ικανό να διεξάγει πραγματικούς πολέμους, είναι αναγκαία πιο πολύ για το ΝΑΤΟ, ενώ το πλαίσιο της συμμαχίας εμποδίζει την Άγκυρα να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική και να καθορίσει τι και πότε θα αναλάβει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται την ισότιμη ένταξή της, ίσως μόνο και μόνο επειδή είναι μια χώρα με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Η φωνή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορέσει να πνίξει τις φωνές πολλών άλλων χωρών. Επίσης οι ιδέες για τη δημοκρατία στην Τουρκία διαφέρουν από αυτές στη Δύση.
Παρά τον εκδυτικισμό που βιώθηκε τον περασμένο αιώνα, παραμένει μια χώρα της Ανατολής με την δική της ιδιαίτερη νοοτροπία, η οποία διαφέρει σημαντικά από τις ευρωπαϊκές παραδόσεις, ειδικά στην τρέχουσα ερμηνεία τους.
Η Άγκυρα θέλει πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοοικονομικό δανεισμό με ευνοϊκότερους όρους. Ψάχνει για νέους συνεργάτες. Είναι η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που κάνει την Τουρκία να ζητήσει να ενταχθεί στους BRICS. « Η Άγκυρα θα ήθελε να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική στην περιοχή με αυτή την έννοια, είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Εάν η Τουρκία αποτελέσει μέρος των BRICS, η επιρροή της στα Βαλκάνια θα αυξηθεί, γιατί όλος ο κόσμος θα είναι πίσω από αυτήν, και όχι μόνο η Δύση, όπως είναι τώρα. Είναι σαφώς πρόωρο να πούμε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να έρθει σε ρήξη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Όλοι θέλουν την Τουρκία εντός ΝΑΤΟ, και για αυτό θα κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν, αυτό από μόνο τους χτυπάει καμπάνες στην ελληνική εξωτερική πολιτική, και την επικείμενη συζήτηση για την ΑΟΖ στο Αιγαίο… Αυτό απαιτεί Ελληνικό διπλωματικό αγώνα, εγρήγορση και «κόκκινες γραμμές», που είναι χρέος όλων των πολιτικών…Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Αφήστε ένα σχόλιο