Header Ads

Προσοχή απάτη! Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς (Φ. 1909)

 



Τεράστια προσοχή! Οι τηλεφωνικές απάτες αποτελούν και πάλι μόνιμη πραγματικότητα με τους επιτήδειους να μη διστάζουν να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες και μέσα σε λίγα λεπτά να τους αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι τηλεφωνικές απάτες, γνωστές και ως vishing (voice phishing), αποτελούν μια μέθοδο που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να αλιεύσουν προσωπικά στοιχεία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.

Στη συνέχεια ζητούν από τους πολίτες να τους δώσουν τα τραπεζικά τους στοιχεία, προκειμένου να τους κάνουν αίτηση για ένα επίδομα που δικαιούνται και η προθεσμία λήγει. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να μπερδέψουν και να πιέσουν τον συνομιλητή τους.

Άλλες φορές τηλεφωνούν για κάποια δήθεν κληρονομία, όμως προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πρέπει προηγουμένως ο πολίτης να καταθέσει σε έναν λογαριασμό ένα ποσό δήθεν για τη φορολογία, ώστε να αποδεσμευτεί η κληρονομιά.

Μάλιστα, παρουσιάστηκε συμβάν κατά το οποίο ηλικιωμένος πολίτης πήγε ο ίδιος στο ATM με τους θρασύτατούς απατεώνες να του μιλάνε live στο κινητό και να το πείθουν να κάνει μεταφορά χιλιάδων ευρώ σε άλλο λογαριασμό και στη συνέχεια να λιποθυμάει από το άγχος, αφού παραμένει άγνωστο τι ιστορία του είχαν πει για τον πείσουν να προχωρήσει.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε τις τηλεφωνικές απάτες

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια