Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Φ. 1912)

 12 νέα δέντρα φοινίκων κοσμούν την περιοχή Καταρράκτες Λουτρακίου



Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της αρχιτεκτονικής του τοπίου, το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, υπό την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Αθανάσιου Μουζάκη, ολοκλήρωσε το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου, τη δράση φύτευσης δώδεκα (12) φοινικοειδών δέντρων της ποικιλίας Washingtonia, στην περιοχή Καταρράκτες Λουτρακίου.

Στόχος της δράσης ήταν η αντικατάσταση των παλαιών δέντρων φοινίκων, τα οποία είχαν πληγεί από το κόκκινο σκαθάρι (ρυγχοφόρο), με αποτέλεσμα τη φθορά και σε κάποιες περιπτώσεις, την ολοκληρωτική καταστροφή τους. Η επιλογή της ποικιλίας Washingtonia έγινε με κριτήριο την ανθεκτικότητά της σε συνθήκες ισχυρών ανέμων, καθιστώντας την ιδανική για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή Γεωργίου Αλκ. Γκιώνη επενδύει σε δράσεις που ενισχύουν τη βιωσιμότητα του πρασίνου όπως η εφαρμογή νέων, μη επεμβατικών τεχνολογιών φυτοπροστασίας που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού και διασφαλίζουν τη μακροχρόνια διατήρηση των φοινικοειδών.



Το Κρυονέρι τιμά τη μνήμη του Λοχία Χρήστου Ζάρκου και τους πεσόντες της Κυπριακής Τραγωδίας




Ο Δήμος Σικυωνίων, η Κοινότητα Κρυονερίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου διοργανώνουν Εκδήλωση Μνήμης για τον Λοχία Χρήστο Ζάρκο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στις 6:00 μ.μ., στο Πολύκεντρο της Κοινότητας Κρυονερίου. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων της Κυπριακής τραγωδίας και ειδικότερα στην ηρωική θυσία του Χρήστου Ζάρκου στο Κιόνελι το 1974.

Η Κύπρος, νησί-σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει πληρώσει επανειλημμένα το βαρύ τίμημα της γεωγραφικής της θέσης, βιώνοντας κατακτήσεις από δυνάμεις όπως οι Ασσύριοι, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σταυροφόροι, οι Βενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βρετανοί. Το 1974, η τελευταία πράξη της τραγωδίας εκτυλίχθηκε με την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο, αφήνοντας μέχρι σήμερα το βόρειο τμήμα του νησιού υπό κατοχή.

Στα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου 1974, λίγες ώρες μετά την απόβαση στην Κερύνεια, οκτώ γενναίοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, ανάμεσά τους και ο Κρυονερίτης Λοχίας Χρήστος Ζάρκος, αγνόησαν τις εντολές οπισθοχώρησης και διέσχισαν την άδενδρη πεδιάδα του Κιόνελι. Κατέλαβαν την πρώτη σειρά πολυβολείων των Τούρκων, θυσιάζοντας τις ζωές τους, δίνοντας παράδειγμα απαράμιλλου θάρρους και αυταπάρνησης.

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν η ιστορικός Γιούλα Δήμου, η ποιήτρια Κατερίνα Ατσόγλου και η δικηγόρος Παρασκευή (Βιβή) Ζάρκου, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων και αναδεικνύοντας το χρέος μας να θυμόμαστε την ιστορία και τις θυσίες αυτών που αγωνίστηκαν για την Κύπρο.

Σας περιμένουμε να τιμήσετε μαζί μας τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Είσοδος ελεύθερη.





Δήμος Βέλου-Βόχας

ΣΥΝΔΕΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ…




Περισσότερα από 15 χρόνια η καινούρια δεξαμενή του Ζευγολατιού, παρέμενε ανενεργή.

Από σήμερα, είναι η κύρια δεξαμενή, που θα παρέχει καλύτερης ποιότητας νερό στην έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας.

Όπως έχουμε δεσμευτεί, δεν μας αρκεί η επάρκεια, αλλά με κάθε τρόπο, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπές νερό σε ολόκληρο τον δήμο μας!
 
-Η νέα σύγχρονη δεξαμενή 1.000 κυβικών μέτρων, είναι μόνο η αρχή, της υλοποίησης του σχεδίου μας, για καλύτερο νερό, στα σπίτια των πολιτών μας.

Ο δήμος Βέλου-Βόχας, είναι ο μοναδικός, που του στέρησαν το δικαίωμα να υδροδοτηθεί απο την Στυμφαλία και στηρίζεται στις δικές του, πηγές υδροληψίας, που είναι οι γεωτρήσεις του, οι οποίες έχουν τα γνωστά σε όλους σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα και το νερό, να είναι ακατάλληλο. 
 
-Αυτό το νερό καλούμαστε να διαχειριστούμε και να το κάνουμε κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Και θα το καταφέρουμε!

Όσοι επενδύουν στην κακή ποιότητα του νερού, θα χάσουν για μία ακόμα φορά.

Μέσα σε 9 μήνες έγιναν στο νερό, όσα δεν έγιναν πολλά-πολλά χρόνια.!





Δήμος Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων
Για 7η Χρονιά τα Σχολεία μας στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα για την Ανακύκλωση!





«Πάμε Ανακύκλωση» – Green Schools 2024 – 2025

Ο Δήμος Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων, στο πλαίσιο της δημοτικής πλατφόρμας επιβράβευσης της ανακύκλωσης «Green Schools Followgreen» συνεχίζει για 7η σχολική χρονιά 2024 – 2025 τη δράση «Πάμε Ανακύκλωση» στις σχολικές μονάδες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα συλλέγουν σε ειδικούς χάρτινους κάδους ανακυκλώσιμα υλικά για χαρτί, καπάκια, μπαταρίες, λαμπτήρες και ενδύματα.

Στόχος της παρούσας δράσης είναι τα παιδιά μας να μάθουν να ανακυκλώνουν σωστά, να εμβαθύνουν στις πρακτικές διαχείρισης των υλικών και να ενημερώνονται για τα οφέλη της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς. Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, διανεμήθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις ανάγκες της δράσης από την Υπηρεσία Καθαριότητας στα συμμετέχοντα σχολεία.

Την προσπάθεια των μαθητών χαιρέτησαν με την παρουσία τους την ημέρα διανομής του εξοπλισμού η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας κα Θεώνη Μαυροματίδου και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος κος Αθανάσιος Μουζάκης.

Η αποκομιδή των κάδων θα πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Οι επιδόσεις ανακύκλωσης των σχολικών μονάδων θα απεικονίζονται στην ειδική ενότητα της πλατφόρμας με τίτλο «ΣΧΟΛΕΙΑ» και με link followgreen.gr/loutraki/contest, όπου και είναι δυνατή η ενίσχυση των σχολείων με δωρεά πόντων από τα μέλη της πλατφόρμας.

Ο Δήμος στο τέλος της σχολικής χρονιάς και σε ειδική εκδήλωση, θα ανταμείψει όλα τα σχολεία με έπαινο επιβράβευσης για τη συμμετοχή τους, ενώ τα πρώτα σχολεία θα λάβουν χρηστικά δώρα για τις σχολικές τους μονάδες.

Σας προσκαλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια των μαθητών δωρίζοντας πόντους επιβράβευσης στο σχολείο της επιλογής σας.





Με 11,3 εκατομμύρια ευρώ η Κόρινθος αλλάζει όψη

Ποια είναι τα τέσσερα έργα που περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης



Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης - ΒΑΑ) Κορίνθου – Λουτρακίου -ενός σχεδίου που φιλοδοξεί να αναδείξει ένα από τα πιο όμορφα τμήματα όλης της Κορινθίας- έγινε χτες το βράδυ, καθώς πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία (ναι από «Πνοή Δημιουργίας» και «Συμμαχία Πολιτών», μειοψήφησαν «Πράσινη Πόλη» και «Πολιτικής Διέξοδος»), η έγκριση του κειμένου Στρατηγικής ΒΑΑ.

Το «Σχέδιο ΒΑΑ» περιλαμβάνει την ένταξη (και άρα τη χρηματοδότηση) στο πρόγραμμα «Πελοπόννησος» της Περιφέρειας τεσσάρων πολύ μεγάλων έργων που ενδιαφέρουν τον δήμο Κορινθίων, με προϋπολογισμό περίπου 11,3 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για:

· Την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς (Π/Υ 2 εκατομμύρια ευρώ).

· Την ανάπλαση στην παραλία Καλάμια (Π/Υ 3 εκατομμύρια ευρώ).

· Την ανάπλαση στην παραλία Ποσειδωνία (Π/Υ 3,5 εκατομμύρια ευρώ).

· Προγράμματα για την Κοινωνική Συνοχή και Προώθηση της Ποιότητας Ζωής (Π/Υ 2,8 εκατομμύρια ευρώ).



1. Σε ό,τι αφορά την Δημοτική Αγορά, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το σχέδιο ανάπλασης που προβλέπει ότι η Δημοτική, Αγορά θα παραμείνει ως έχει, διατηρώντας τα ιστορικά χαρακτηριστικά της όταν δημιουργήθηκε την δεκαετία του ‘30. Το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη της προμελέτης, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα είναι ισόγειο, όπως ακριβώς είναι σήμερα, και στο εσωτερικό θα δημιουργηθεί ένα αίθριο, το οποίο θα αξιοποιούν καταστήματα εστίασης για να αποτελέσουν χώρο συνάθροισης των Κορίνθιων.



2. Για τα Καλάμια, ο δήμος Κορινθίων έχει λάβει ήδη την έγκριση για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα αναδείξει πως πρέπει να γίνει η ανάπλαση. Θα είναι μάλιστα, ο πρώτος που γίνεται στον Δήμο μας από την δεκαετία του 1980, όταν ο αείμνηστος πρώην δήμαρχος Νίκος Κουΐνης είχε προχωρήσει σε έναν τέτοιο για το Δημοτικό Θέατρο.



3. Για την παραλία της Ποσειδωνίας, το έργο αφορά στην επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου από το τέλος του σημερινού πεζόδρομου μέχρι τα όρια του Δήμου Λουτρακίου στην περιοχή του λιμενοβραχίονα της Διώρυγας Κορίνθου και στη δημιουργία και κατασκευή χώρων άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής και τουριστικής αξιοποίησης του χώρου.





4. Τέλος, το πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής και Προώθησης της Ποιότητας Ζωής περιλαμβάνει:

· Λειτουργία Κέντρου Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης, υποστήριξης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (job center).

· Δράσεις προληπτικής ιατρικής για παιδιά με την ίδρυση Κέντρου Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης παιδιών πρώιμης παιδικής ηλικίας και της υποστήριξης της Τρίτης Ηλικίας.

· Λειτουργία κοινωνικού υπνωτηρίου αστέγων.

· Σχολή επιμόρφωσης γονέων.
















Δεν υπάρχουν σχόλια