Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1912)

 

 

 

     Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

Νέες φορολογικές ρυθμίσεις: Αυστηρά πρόστιμα και άμεσες υποχρεώσεις για επιχειρήσεις


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασαν το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που έρχονται.

Πέρα από το κομμάτι των φιλοδωρημάτων, ο Υπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και στο μοντέλο λειτουργίας της ΑΑΔΕ.

Στο κομμάτι των φορολογικών δηλώσεων επισημάνθηκε ότι θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου. Μάλιστα, ξεκαθαρίστηκε πως από εδώ και πέρα αυτό το διάστημα θα είναι το οριστικό και δε θα υπάρχουν παρατάσεις όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά.

Με ένα νέο μοντέλο διοίκησης θα λειτουργεί πλέον η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έγιναν θα έχουμε ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης. Μια άλλη σημαντική αλλαγή που θα υπάρχει σε σχέση με σήμερα είναι ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για δεύτερη ανανέωση του διοικητή της ΑΑΔΕ με κρίση από το συμβούλιο διοίκησης. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασθμαίνουσα ανάκαμψη με «οδηγό» τον τραπεζικό κλάδο

Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει σημάδια ανάκαμψης, παρότι μέσα στον Οκτώβριο έχει σημειώσει μόνο δύο ανοδικές συνεδριάσεις. Η γενικότερη εικόνα παραμένει στάσιμη, καθώς οι επενδυτές επιδεικνύουν επιλεκτικότητα στις τοποθετήσεις τους, γεγονός που δεν επιτρέπει την εμφάνιση μιας ισχυρής αντίδρασης.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (15/10), ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του +0,59%, διαμορφούμενος στις 1.419,81 μονάδες, με εύρος διακύμανσης μεταξύ των 1.412,87 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.420,28 μονάδων (υψηλό ημέρας). Από τις πρώτες κιόλας στιγμές, οι τράπεζες ήταν στο προσκήνιο, καταγράφοντας κέρδη κοντά στο +1%.

 

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες είναι ο καταλύτης για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.), καθώς χθες ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες κάτω από τις 1.200 μονάδες. Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη διάθεση μετοχών που αύξησε τη βαρύτητά της στους βασικούς δείκτες.

Στις διεθνείς αγορές επικρατεί αισιοδοξία, με την Wall Street να σημειώνει νέα ρεκόρ. Ωστόσο, το Χ.Α. δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει τον παγκόσμιο ρυθμό, παραμένοντας "κολλημένο" στα επίπεδα των 1.400-1.450 μονάδων. Η πίεση αυτή αποδίδεται στην άντληση κεφαλαίων από την ελληνική αγορά, η οποία έχει περιορίσει τη ρευστότητα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, έχουν αντληθεί πάνω από 2,9 δισ. ευρώ μέσω του Χρηματιστηρίου, απορροφώντας σημαντικούς πόρους.

 

Χρυσός: Προβλέψεις για νέα ιστορικά υψηλά το 2025 – Τιμές-στόχοι από τους ειδικούς του κλάδου

 Νέα επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να αγγίξει ο χρυσός το 2025, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της London Bullion Market Association στο Μαϊάμι. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, όπως ανέφερε το Reuters, προβλέπουν ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.941 δολάρια τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η τιμή του αργύρου αναμένεται να εκτιναχθεί στα 45 δολάρια ανά ουγγιά.

Το 2024, ο χρυσός ήταν ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες αποδόσεις, σημειώνοντας συνεχόμενα ρεκόρ λόγω της ελκυστικότητάς του ως ασφαλές καταφύγιο, της χρήσης του για διαφοροποίηση του πλούτου και των μεγάλων αγορών από τις Κεντρικές Τράπεζες. Η τελευταία κορύφωση σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν η τιμή του ξεπέρασε τα 2.685 δολάρια, υποστηριζόμενη από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, ο χρυσός, που δεν αποφέρει τόκους, τείνει να αποδίδει καλύτερα.

Πηγές: Πρακτορείο Reuters, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Το Βήμα

 

*Ο Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος και φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Derby. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Δημοσιογραφίας των Λύσεων και συμμετέχει στις ομάδες του Ορθού Λόγου, Φωνή της Κορινθίας και Europost.gr.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια