Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1912)

 

9η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα στην Καβάλα | Δημήτρης Πτωχός: «Αποφασιστική δράση για την κλιματική προσαρμογή και την προστασία των πολιτών»

 


Στη σημασία της κλιματικής προσαρμογής και στη χρήση της τεχνολογίας για την καλύτερη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εστίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην 9η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση δεν περιορίζεται στις δημόσιες υποδομές, αλλά επηρεάζει την οικονομία, την υγεία και την κοινωνική συνοχή. «Η άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη για την προστασία των πόλεων, των χωριών και των περιουσιών των συμπολιτών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Επίσης, ανέφερε πως «Στη δημόσια συζήτηση καλούμαστε να βάλουμε και την έννοια της ετοιμότητας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη υποχρέωση όσων βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης σήμερα: πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Και επιπλέον, να μεριμνούμε ώστε να είναι εξίσου έτοιμη και συνολικά η κοινωνία μας».

Στο πλαίσιο της ημερίδας συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Γιώργος Δαλακούρας, Χάρης Δαλκίτζης, Κώστας Βενετίδης και Αργύρης Πατακάκης. Επίσης, παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, καθώς και στελέχη του γραφείου του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και της διοίκησης της ΠΑΜΘ.

Νωρίτερα, ο κ. Πτωχός είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Τοψίδη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κ. Μαρκόπουλο, στο γραφείο του τελευταίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μαρκόπουλος εξήρε τον ρόλο του κ. Πτωχού ως υπεύθυνου για την ψηφιακή διακυβέρνηση στην ΕΝ.Π.Ε. Ο κ. Τοψίδης επεσήμανε ότι οι πετυχημένες πρακτικές της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορούν να αποτελέσουν οδηγό και για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία και σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των περιφερειών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση κοινών ζητημάτων, όπως η μεταποίηση και η βιομηχανία. Στο τέλος της συνάντησης, του προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα, μεταξύ των οποίων ένα αντίγραφο αρχαίου ειδωλίου της Κόρης της Νεαπόλεως και ένα λεύκωμα με τα τοπία της Ανατολικής Μακεδονίας.

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχιονισμού στην ατζέντα της Περιφερειακής Επιτροπής

 


Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου, με τα μέλη να συμμετέχουν τόσο δια ζώσης όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, δήλωσε:

«Περίπου τριάντα θέματα εγκρίθηκαν, όπως πάντα στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ομόφωνα από την Περιφερειακή Επιτροπή. Στα έργα, εγκρίθηκε η δημοπράτηση δύο σημαντικών έργων. Το ένα αφορά αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμούς ρεμάτων στην Αρκαδία, ενώ το δεύτερο αφορά τον αποχιονισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Πρόκειται για έργα που δείχνουν ότι προχωράμε εγκαίρως στον προγραμματισμό μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την περίοδο του χειμώνα.

Τέλος, εγκρίναμε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ένα αφορά την ένταξη μεταναστών στον πρωτογενή τομέα και το δεύτερο την προστασία του ελαιολάδου. Στόχος μας είναι να αντλούμε ευρωπαϊκούς πόρους με αποτελεσματικότητα, ώστε να επιτυγχάνουμε σημαντικά οφέλη για κάθε τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

-Έγκριση Όρων Διακήρυξης, Δημοπράτησης και συγκρότησης επιτροπής διαγωνισμού της δημόσιας σύμβασης γενικών υπηρεσιών με τίτλο: «Αποχιονισμός οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Κορινθίας περιόδου 2024-2025», Προϋπολογισμού: 120.000,00€

– Έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

– Έγκριση σκοπιμότητας υλοποίησης του έργου «Mediterranean Network for the Promotion of Sustainability Authenticity in Olive Oil Sector (OliveOilMedNet) / Μεσογειακό Δίκτυο για την Προώθηση της Αειφορίας και της Αυθεντικότητας στον Τομέα του Ελαιόλαδου» στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Euro –MED

– Έγκριση σκοπιμότητας υλοποίησης του έργου με τίτλο «Local employment centers to support migrants’ socio- economic integration in the Primary sector / Τοπικά Κέντρα απασχόλησης για την υποστήριξη της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των μεταναστών στον πρωτογενή τομέα (Primacenters)» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AMIF (Asylum Migration Integration Fund).

 

 

Εμφάνιση εστίας Ευλογιάς προβάτων και αιγών στην Π.Ε. Κορινθίας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα κάτωθι:

Επιβεβαιώθηκε εστία Ευλογιάς αιγοπροβάτων σε εκτροφή της Κοινότητας Στυμφαλίας Δήμου Σικυωνίων Π.Ε. Κορινθίας.

Τα μέτρα που λαμβάνονται άμεσα για την αντιμετώπιση της νόσου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας είναι τα κάτωθι:

Ορισμός Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης

i. Η Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή περιλαμβάνει τις εξής Κοινότητες και οικισμούς:

Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Σικυωνίων > Στυμφαλία, Καλλιάνοι, Κυλλήνη

Στη Ζώνη Προστασίας

1. Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών οι οποίες υποβάλλονται, περιοδικά, σε κτηνιατρική επιθεώρηση

2. Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους, εξαιρουμένων των οδών εξυπηρέτησης των εκμεταλλεύσεων

3. Περιορισμός των ζώων των ευαίσθητων ειδών στην εκμετάλλευση που βρίσκονται, εκτός αν πρόκειται να μεταφερθούν, υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο, απευθείας σε σφαγείο για επείγουσα σφαγή , που βρίσκεται στην ίδια ζώνη ή ελλείψει αυτού σε σφαγείο στη ζώνη επιτήρησης

4. Τα μέτρα στη Ζώνη Προστασίας διατηρούνται για είκοσι μία ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων των μολυσμένων εκμεταλλεύσεων και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.

5. Μετά τη λήξη της ανωτέρω αναφερόμενης περιόδου εφαρμόζονται τα μέτρα της Ζώνης Επιτήρησης

ii. H Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή περιλαμβάνει τις εξής Κοινότητες και Οικισμούς:

Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Σικυωνίων > Λαύκα, Καστανιά, Καρτέρι, Δροσοπηγή, Κεφαλάρι, Ψάρι

Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Νεμέας > Ασπρόκαμπος, Αηδόνια, Γαλατάς

Π.Ε. Αργολίδας, Δήμος Άργους – Μυκηνών > Πλατάνι, Σκοτεινή

Στη Ζώνη Επιτήρησης

1. Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών

2. Απαγόρευση της κυκλοφορίας ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους δρόμους, εκτός εάν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους ή σε κτίρια ενσταβλισμού τους.

3. Επιτρέπεται η μεταφορά ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της Ζώνης Επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής

4. Απαγόρευση της εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τη Ζώνη Επιτήρησης για τριάντα ημέρες

5. Τα μέτρα στη Ζώνη Επιτήρησης θα διατηρηθούν για τριάντα ημέρες

 

 

Με επιτυχία και προοπτικές για τα πελοποννησιακά γεωργικά προϊόντα η εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Νεμέα

 


Με εντυπωσιακή συμμετοχή οινοπαραγωγών και οινοποιητικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, στο Δημαρχείο Νεμέας, η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Πελοποννησιακά Γεωργικά Προϊόντα: Δρόμοι Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ανέδειξε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ενισχύουν την εξωστρέφεια των τοπικών γεωργικών προϊόντων και του οίνου, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες στους επιχειρήσεις αγροδιατροφής της Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την έναρξη μιας στρατηγικής προσέγγισης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προώθηση των πελοποννησιακών γεωργικών προϊόντων, όπως κρασί, ελαιόλαδο, βρόσιμες ελιές, φέτα, εσπεριδοειδή, επιτραπέζια σταφύλια, μηλοειδή, ρόδια, κορινθιακή σταφίδα, αποξηραμένα σύκα και όσπρια, στις διεθνείς αγορές αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας τους στην εσωτερική αγορά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Νίκος Ταβουλάρης, Προϊστάμενος και Διευθυντής Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων και ο κ. Βασίλειος Περράκης, Προϊστάμενος και Διευθυντής ΚΟΑ Οίνου και Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου. Και οι δύο παρουσίασαν τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τονίζοντας τη σημασία των συνεργειών με τις οινοποιητικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις εξαγωγικές δυνατότητες που προκύπτουν.

Από τον Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας (ΣΟΝ) παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βλάχος – Οινοποιός, από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), ο κ. Δημήτριος Κίσσας – Οινοποιός, από τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαργυρίου – Οινοποιός, από το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ο Πρόεδρος κ. Ιωαννής Τρουπής – Οινοποιός, από το Επιμελητήριο Κορινθίας, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Λουζιώτης – Επιχειρηματίας, από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Ξυγκόρος – Οινοποιός.

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, κ. Αναστάσιος Γκιολής δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αρκείται σε λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις: “Θα πρωτοστατήσουμε στην υποβολή και υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων, σχεδιάζοντας κάθε βήμα μαζί με τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής. Η Πελοπόννησος έχει μοναδικά προϊόντα που αξίζουν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Με στρατηγικό σχέδιο και στοχευμένη εξωστρέφεια, θα φέρουμε την αναγνώριση και την αξία που δικαιούνται τα προϊόντα μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, κ. Σωτήριος Μουρίκης, επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την τοπική οικονομία σε νέα επίπεδα. Αλλάζουμε πίστα, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ανοίγουμε πόρτες για τις επιχειρήσεις μας στις διεθνείς αγορές. Το πελοποννησιακό κρασί, το ελαιόλαδο, η φέτα και τα υπόλοιπα προϊόντα μας είναι παγκόσμιας κλάσης και θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να αναδείξουμε τη δυναμική τους. Αυτή η εκδήλωση είναι μόνο η αρχή για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπύρος Ζαχαριάς, τόνισε τη σημασία της γεωργικής παραγωγής στην περιφερειακή ανάπτυξη: «Οι παραγωγοί μας δεν είναι απλώς παραγωγοί, είναι οι πρεσβευτές της ποιότητας των πελοποννησιακών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πάντα δίπλα τους, παρέχοντας τη στήριξη που χρειάζονται για να διαπρέψουν διεθνώς».

Κομβικός ήταν ο ρόλος του κ. Μάρκου Λέγγα, Εντεταλμένου Συμβούλου, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Περιφερειακού Συμβούλου, στην παρουσίαση της στρατηγικής για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων. Ο κ. Λέγγας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της Περιφέρειας για τις ανάγκες των οινοπαραγωγών της Πελοποννήσου και ανέλυσε το σχέδιο και την στρατηγική για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η έρευνα συνέλεξε και ανέλυσε στοιχεία από τις εμπειρίες και τις ανάγκες των οινοπαραγωγών, αναδεικνύοντας τα κεντρικά ζητήματα και τις προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση του πελοποννησιακού οίνου στις διεθνείς αγορές και στην εσωτερική αγορά.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά τις καθορίζει. Με λεπτομερή σχεδιασμό και στρατηγική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραγωγούς και επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής, θα φέρουμε τα τοπικά μας προϊόντα στο προσκήνιο της διεθνούς αγοράς αλλά θα ενισχύσουμε και την παρουσίαση τους στην εσωτερική αγορά. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα μας δίνουν τα εργαλεία, και εμείς, με όραμα και αποφασιστικότητα, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε αποτελέσματα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Brand Place της Περιφέρειας θα βρίσκεται στο επίκεντρο και ο ρόλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πελοποννήσου θα είναι καταλυτικός και καθοριστικός στις εξελίξεις. Η σημερινή εκδήλωση είναι η αρχή μιας νέας πορείας για τα Πελοποννησιακά γεωργικά προϊόντα, και τα καλύτερα έρχονται».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των οινοπαραγών και των στελεχών του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια στενή και παραγωγική συνεργασία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η επιτυχία της εκδήλωσης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των πελοποννησιακών προϊόντων, με σαφή δέσμευση από την Περιφέρεια για συνεχή στήριξη και καθοδήγηση.

 

 

Ξεκίνησαν οι Εργασίες Ασφαλτόστρωσης στον Δρόμο Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα Κορινθίας

 


Ξεκίνησαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στον δρόμο Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα Κορινθίας, στο πλαίσιο του έργου για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στην Επαρχιακή Οδό Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα – Καρυά, με προϋπολογισμό 7.640.000 ευρώ.

Στο σημείο βρέθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Γιάννος και Σπύρος Αποστολόπουλος, συνοδευόμενοι από στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Πλήθος πολιτών παρακολούθησε την πρόοδο του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια