Header Ads

Το 22ο Διεθνές Φόρουμ Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών στην Κόρινθο, 11-12-13 Οκτωβρίου 2024 (Φ. 1910)

 

 Γράφει-Επιμελείται: Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

 

 

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), πάντα δραστήρια, συνεργάζεται με τον Δήμο Κορινθίων για μία σπουδαία Διοργάνωση!


 

Με δελτίο τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 22ου Διεθνούς Φόρουμ Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (International Youth Forum), ηλικίας 18 έως 30 ετών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 11 έως και τις 13 Οκτωβρίου 2024, στην Κόρινθο, στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης», με συνδιοργανωτή τον Δήμο Κορινθίων.

Στόχος του forum αποτελεί η συνάντηση νέων από όλον τον κόσμο, με κοινό όραμα την προώθηση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και την ενίσχυση της αλληλεγγύης σε διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του forum, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να παρουσιάσουν καλές πρακτικές και να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας για την ενίσχυση της αιμοδοτικής δράσης και της κοινωνικής ευθύνης.

Το Φόρουμ  Νέων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας (IFBDO) τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Βουλής των Ελλήνων, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας (FIODS) και του Δήμου Κορινθίων.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο και θα καταλήξει στην Πλατεία Φλοίσβου, μέσω των οδών Πατρών, Κολιάτσου και Εθνικής Αντιστάσεως. Πρόκειται για μία συμβολική τελετή που στοχεύει στην προώθηση της σημασίας της Αιμοδοσίας ως πράξης αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Η συμμετοχή στο Φόρουμ και στις δράσεις του αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και την ενίσχυση του ανθρωπιστικού ιδεώδους σε παγκόσμια κλίμακα.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά μεγάλων συνεδρίων που θα διοργανώσει η Π.Ο.Σ.Ε.Α. τα επόμενα δύο χρόνια. Θα ακολουθήσει η 34η Αμφικτιονία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας, 18-19-20 Οκτωβρίου στη Σπάρτη και το Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας (FIODS), τον Ιούνιο του 2025, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της FIODS

 


 Τα επόμενα δύο χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αποτελέσει τον παλμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας φιλοξενώντας δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας, ενθουσιασμένος για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία στον τόπο μας νέων από όλον τον κόσμο δηλώνει: «Η δυναμική παρουσία των νέων ανθρώπων, που αποτελούν "ΦΩΣ" για όλους μας, δίνει ελπίδα και προοπτική για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Μη Αμειβόμενης Αιμοδοσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Α., ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε και να σας παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες για την παραμονή σας στην Ελλάδα.».

Ο Πρόεδρος της IFBDO - FIODS Dr Sayah Abdelmalek συγχαίρει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών για την εξαιρετική οργάνωση του 22ου Διεθνούς Φόρουμ Νέων και ευχαριστεί τον Δήμαρχο Κορινθίων για τη μοναδική φιλοξενία τονίζοντας: «Οι νέοι είναι το μέλλον για όλους μας. Είναι μεγάλη ευλογία να προσφέρουμε ελπίδα στους νέους να δημιουργήσουν και να μάθουν από τη γνώση της νεότητάς τους.».

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, στην πρόσκληση προς τους νέους εθελοντές αναφέρει μεταξύ άλλων: «… όχι μόνο για εμένα και το δημοτικό μας συμβούλιο, αλλά και για όλους τους δημότες μας είναι μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε τον Οκτώβριο τα μέλη του Διεθνούς Φόρουμ Νέων Αιμοδοτών (IYFFIODS). Και είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά και η τιμή γιατί θα φιλοξενήσουμε νέα παιδιά, που είναι πάντα οι θεμελιωτές του εθελοντισμού. Αυτό μας αφήνει και την ελπίδα πως εμείς οι μεγαλύτεροι αφήνουμε τον κόσμο σε καλά χέρια.».

Ακολουθεί αναλυτικό Πρόγραμμα διαλέξεων, εργαστηρίων και παράλληλων εκδηλώσεων

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

08:30 – 09:00  Καλωσόρισμα των Νέων από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Θεολόγο Ζώτο και τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) κ. Παναγιώτη Κατσίβελα

Χαιρετισμός Προέδρου FIODS Dr. Sayah Abdelmalek

09:00 – 11:00  Παρουσιάσεις των χωρών

11:00 – 11:30  Coffee Break

Εργαστήρια

Προεδρείο : κ. Θεολόγος Ζώτος, Γενικός Γραμματέας Π.Ο.Σ.Ε.Α. & Γενικός Γραμματέας FIODS, Πρόεδρος FIODS Dr. Sayah Abdelmalek

Εισηγήτρια – Συντονίστρια : Κωνσταντίνα Πολίτη, ΜD,PhD, Αμ. Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Αιματολόγος, Επιστημονική Σύμβουλος ΕΟΔΥ για το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ)

11:30 – 12:30   Δεξιότητες και χαρακτηριστικά των εθελοντών προσέλκυσης 

·         Φιλικότητα και εξωστρέφεια: επίμονα άτομα που δεν Αποθαρρύνονται Εύκολα

·         Προθυμία να εκπαιδεύουν και να κινητοποιούν τους αιμοδότες και άλλους  

 Εισηγήτρια – Συντονίστρια : Χριστίνα Παππά, Διευθύντρια Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Γ.Ν. Κορίνθου

Εισηγήτρια – Συντονίστρια Sofia Spyropoulou,

Επινοητικότητα

Εκπαίδευση  για την προσέλκυση αιμοδοτών, Βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, Ορθή πρακτική και εξέχοντα παραδείγματα από όλο τον κόσμο, Βασικές γνώσεις για τα συστατικά του αίματος, Μύθοι και αλήθειες για την προσφορά αίματος, Συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, Αλληλεπίδραση με τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, προγραμματισμός           εξορμήσεων αιμοδοσίας για την επίτευξη των στόχων συλλογής αίματος, Απογραφικές μελέτες, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και ομαδικές συζητήσεις για την ανάδειξη τάσεων, ευκαιριών και προκλήσεις που θα επηρεάσουν την προσέλκυση και τη διατήρηση των αιμοδοτών, Διαμόρφωση Φύλλου Σχεδιασμού Δράσης,

Εισηγήτρια – Συντονίστρια : Κορίνα Λιούτα, π. Πρόεδρος του Σικιαριδείου Ιδρύματος, Αιρετό Μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Κ.Υ. Αμαρουσίου

12:30-13:30 Ικανοποίηση προσωπικών και πρακτικών αναγκών των                              αιμοδοτών : Διατήρηση και ενίσχυση της αυτό-εκτίμησης, Ακρόαση και ανταπόκριση με συμπάθεια, Ενθάρρυνση για έκφραση ιδεών / προτάσεων για βελτίωση 

13:30-17:30  Γνωριμία με την πόλη

Εισηγητής : Λάμπρος Μπούκλης, Σύμβουλος Αειφόρου Ανάπτυξης / Στέλεχος Ελβετικής πολυεθνικής εταιρείας

17:30 – 18:15 Καλές Πρακτικές και Δράσεις για την Προσέλκυση Νέων Εθελοντών                        Αιμοδοτών

18:15 – 19:00 Προετοιμασία συνέδρων για τη συμμετοχή τους στην Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών

Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών

Η Φλόγα θα ακολουθήσει την διαδρομή: Εκκίνηση στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και επί της οδού Πατρών, δεξιά στην οδό Κολιάτσου, αριστερά στην οδό Εθν. Αντιστάσεως και τερματισμό στην Πλατεία Φλοίσβου.

19:00 – 19:10   Τελετή Αφής της Φλόγας της Αγάπης από την ιερά κανδήλα του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου

19:10 Εκκίνηση Λαμπαδηδρόμων από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και επί των οδών Πατρών, Κολιάτσου, Εθν. Αντιστάσεως και τερματισμός στην Πλατεία Φλοίσβου.

20:15 Άφιξη Λαμπαδηδρόμων στην Πλατεία Φλοίσβου

20:15 – 21:00  Χαιρετισμοί Επισήμων Προσκεκλημένων

21:00  Αναχώρηση Συνέδρων για το Επίσημο Δείπνο

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Εισηγήτρια – Συντονίστρια : Μαίρη Χατζητάκη, Διευθύντρια Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας («Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο»)

09:00 – 09:30 Η αλτρουιστική συμπεριφορά μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στα                            μέλη του προσωπικού των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, όσο και των νέων προσελκυτών.

Στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, οι εμπλεκόμενοι στις             δραστηριότητες της αιμοδοσίας μπορούν να λειτουργούν ως πρότυπα κοινωνικών ρόλων και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός πνεύματος αλτρουιστικής  συμπεριφοράς.

Εισηγητής : Ιωάννης Κοντός, Μαθηματικός-Πληροφορικός, Ειδίκευση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, Υποψήφιος Δρ. στην Ιατρική Πληροφορική στο ΕΚΠΑ, π. Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, π. Γενικός Γραμματέας Δήμου και Πρόεδρος της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.ΕΑ.

09:30 – 10:15  Νέοι Εθελοντές Αιμοδότες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισηγήτρια – Συντονίστρια : Μαρία Γκίκα, Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου.

10:15 – 10:40 Χειρισμός ειδικών και δύσκολων καταστάσεων :

Ακούστε τον αιμοδότη μέχρι τέλους, Δείξτε συμπάθεια, Ζητείστε συγνώμη, Αναλάβετε ευθύνη να παρέμβετε 

Εισηγήτρια – Συντονίστρια : Χριστίνα Παππά, Διευθύντρια Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Γ.Ν. Κορίνθου

Μαίρη Χατζητάκη, Διευθύντρια Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας («Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο»)

10:40 – 11:10  Κάλυψη ειδικών αναγκών 

11:10 - 11:25 Coffee Break

Εισηγήτρια – Συντονίστρια :  Μαίρη Χατζητάκη, Διευθύντρια Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας («Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο»)

11:25 – 11:40 Υποστήριξη αιμοδοτών και Συμβουλευτική διαδικασία 

Η σημασία των κριτηρίων απόρριψης προσωρινά η μόνιμα, Η εμπιστευτικότητα, η εχεμύθεια και η ειλικρίνεια 

11:40 – 12:25 Επίδειξη Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με Απινίδωση (ΚΑΡΠΑ) από Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ)

12:25 – 13:25 Ειδικά Θέματα :

Εισηγήτρια – Συντονίστρια : Κωνσταντίνα Πολίτη, ΜD,PhD, Αμ. Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Αιματολόγος, Επιστημονική Σύμβουλος ΕΟΔΥ για το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ)

1) Peer to peer promotion

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει τη σημασία της εκπαίδευσης Ομάδων Νέων, που θα προσελκύουν συνομήλικους τους «Peer to Peer promotion».

Εισηγήτρια – Συντονίστρια : Όλγα Κακαράκη, Αναπλ. Γενική Γραμματέας ΕΟΘΑ

2) Η ταύτιση του Δότη με τον Λήπτη του αίματος  (workshop) 

Το βίωμα του ασθενούς - Λήπτη  με τον υγιή Δότη έχει αποδειχθεί επιτυχής πρακτική στην προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών.

13:35 Πρόγραμμα για τους συνέδρους με ξενάγηση στα αξιοθέατα του Δήμου Κορινθίων (Αρχαία Δίολκος).

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

08:30 – 11:00 Εκλογές της IYC

11:00 -11:30 Coffee Break

11:30- 15:00 Εκδρομή – Ξενάγηση σε Αρχαιολογικούς Χώρους (Κεχριές- Αρχαία Κόρινθος) 

 

 * Εύη Κοκκίνου
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια
Msc Διοίκηση Τουρ/κών
Επιχειρήσεων
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος
τηλ. 27410 84568
6944964225
email: ekokklaw@otenet.gr,
https:/evikokkinoulaw.gr

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια