ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ (Φ. 1913)
Μεγάλη απώλεια η διάλυση του 6ου Σ.Π.
Παρακολούθησα την παρέλαση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κόρινθο, όσο και σ΄αυτήν της Καλαμάτας και μου ήλθαν στη σκέψη κάποιες αναμνήσεις από το παρελθόν. Με προβλημάτισαν και θα τις μοιραστώ μαζί σας.
Είδα στο διαδίκτυο την παρέλαση της Καλαμάτας και χάρηκα τη δύναμη των Στρατιωτών του τοπικού Συντάγματος Νεοσυλλέκτων, που παρέλασαν σαν ένα πλήρες Σύνταγμα λεβέντες και καμαρωτοί με πειθαρχημένους βηματισμούς και σχηματισμούς.
Έφερα στον νου μου την παρέλαση της Κορίνθου, η οποία ήταν ικανοποιητική, αλλά δεν μου θύμιζαν οι ελάχιστοι σχηματισμοί με μικρό αριθμό Στρατιωτών.
Η συνειρμική σύγκριση των δύο παρελάσεων μου έφερε στο μυαλό μου τις παρελάσεις του 6ου Σ.Π. ή Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Κορίνθου, όπως λεγόταν αμέσως μετά την Γερμανική κατοχή το Στρατόπεδο. Διατηρώ ακόμη στη μνήμη μου τις εικόνες με το πλήθος της αφρόκρεμας της στρατεύσιμης νεολαίας της Ελλάδας, αφού οι κλάσεις αποτελούνταν από υποψήφιους Έφεδρους Αξιωματικούς, εξ ου και το ΚΕΥΑ Εξαμιλίων. Ο αριθμός των νεοσυλλέκτων εκειμένετο μεταξύ τεσσάρων έως πέντε χιλιάδες σε κάθε ΕΣΟ.
Θα μου πείτε και τι έγινε; Γιατί αυτή η αναφορά στη διάλυση του Στρατοπέδου, αφού αυτό συνέβη και σε άλλα Στρατόπεδα της χώρας; Πάνω σ΄αυτό το ερώτημα έχω να προσθέσω τα εξής: Δεν θα με πείραζε, αν θα είχαν διαλυθεί όλα τα Στρατόπεδα της Πελοποννήσου, αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά. Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Αρχικά διαλύθηκαν τα Κέντρα Κορίνθου και Καλαμάτας και παρέμειναν τα υπόλοιπα της Πελοποννήσου όπως είχαν.
Το κυριότερο είναι πως όλα αυτά έγιναν επί Κορίνθιου Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης της τότε Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη περίεργο ήταν το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη μαστιζόταν η Ελλάδα από διαμαρτυρίες και απεργίες για ψύλλου πήδημα και παντός επιστητού. Κανένας συνδικαλιστικός φορέας, κανένας Σωματειακός, ούτε καν οι τότε πολιτικοί δεν εργάστηκαν για την αποφυγή διάλυσης του Ιστορικού Στρατοπέδου της Κορίνθου.
Οι Κορίνθιοι, ακόμη και οι φορείς που είχαν τεράστια οικονομικά οφέλη δεν αντέδρασαν, ούτε τότε ούτε και τώρα, που υφιστάμεθα τα επίχειρα της αποεθνοποίησης με τους λαθρομετανάστες, που μας τους φόρτωσαν με ό,τι κακό κουβαλούν μαζί τους.
Εξαίρεση ο τότε Βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Μπούκουρας με κάποια μέλη αντέδρασαν προς τιμή τους, αλλά ο Βουλευτής βρήκε και τον μπελά του. Αντίθετα με εμάς, οι Καλαματιανοί αντέδρασαν και το Σύνταγμά τους επαναλειτουργεί κανονικά. Η Κοινωνία της Κορίνθου έχασε την οικονομική ευμάρεια, την ταυτότητά της και την ασφάλεια από την μη παρουσία του Στρατοπέδου, εν λειτουργία.
«Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Αφήστε ένα σχόλιο