ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1914)
Νέο δίκτυο μονοπατιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξασφάλισε την έγκριση της πρότασής της στο Έργο «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 2.947.368,67 €, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη έγκριση σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών πανελλαδικά.
Το έργο, που περιλαμβάνει εξομάλυνση, καθαρισμό και σήμανση σχεδόν 2.000 χλμ. μονοπατιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, έχει επίσης ως στόχο την ενίσχυση του άυλου περιεχομένου, περιλαμβάνοντας πόρους για μάρκετινγκ, δικτύωση και ψηφιακά εργαλεία. Συγχαρητήρια αποδίδονται στους Δήμους Κορινθίων, Τριπόλεως, Λουτρακίου-Περαχώρας-Άγιων Θεοδώρων, Βορείου Κυνουρίας και Ερμιονίδας, ενώ και άλλοι Δήμοι της Περιφέρειας περιμένουν την τελική έγκριση των προτάσεών τους.
Η ανάπτυξη του δικτύου μονοπατιών της Πελοποννήσου, εντάσσεται σε μια στρατηγική προβολής και βιώσιμης διαχείρισης των εμπειριών hiking και trekking, σε συνδυασμό με το νέο Place Brand της περιοχής. Στόχος είναι η ανάδειξη της Πελοποννήσου ως κορυφαίου προορισμού περιπατητικού τουρισμού, συνδυάζοντας το φυσικό περιβάλλον με πολιτιστικά και γαστρονομικά στοιχεία, συμβάλλοντας παράλληλα στη διασπορά της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη την περιοχή και σε διάφορες περιόδους του έτους.
Η συμβολή τοπικών κοινοτήτων, ομάδων, συλλόγων, και ΚΟΙΝΣΕΠ, που μέχρι σήμερα διατήρησαν ζωντανό μεγάλο μέρος των μονοπατιών της Πελοποννήσου, αποτελεί εγγύηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του έργου και τη μελλοντική του εξέλιξη. Με την ολοκληρωμένη πολιτική που εφαρμόζεται, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναβαθμίζει σημαντικά τις προοπτικές για τον περιπατητικό τουρισμό στην περιοχή, με μακροπρόθεσμα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία.
Ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας-Δημήτρης Πτωχός: «Στρατηγική κίνηση σύνδεσης της έρευνας με την αγορά»
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνει την ένταξη της Πράξης «Δράσεις Στήριξης της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης μέσω της Συνεργασίας Περιφερειακών Επιχειρηματικών και Ερευνητικών Φορέων (Innovation Office)» στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027».
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς φορείς. Με συνολικό προϋπολογισμό 3.495.248,14 ευρώ, το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα υλοποιηθεί σε διάστημα 36 μηνών.
Η πράξη περιλαμβάνει τη σύσταση και λειτουργία ενός πρωτοποριακού Γραφείου Καινοτομίας, το οποίο θα υποστηρίξει την Επιχειρηματική Ανακάλυψη μέσω της έρευνας και των συνεργασιών, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της περιφερειακής αγοράς και ενισχύοντας τη δυναμική του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, η πράξη αποσκοπεί στην ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων και των τοπικών επιχειρήσεων, επιδιώκοντας την ενσωμάτωση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την προώθηση της καινοτομίας στην αγορά.
Η χρηματοδότηση αφορά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Το Γραφείο Καινοτομίας, που θα λειτουργήσει με τη στήριξη αυτών των χρηματοδοτήσεων, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της επιχειρηματικής ανακάλυψης και στην ενίσχυση του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα που θα καταγράφει και θα μετρά τους δείκτες καινοτομίας, προσφέροντας υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε σχετικά: «Η ένταξη αυτής της σημαντικής πράξης στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027» αποτελεί στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρειά μας. Με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των τοπικών επιμελητηρίων, δημιουργούμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη γέννηση και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Η Πελοπόννησος αποκτά ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα συμβάλλει στην ψηφιακή και οικονομική της αναβάθμισ
Έργα ασφαλτόστρωσης προς τη Λίμνη Δόξα-Παρεμβάσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα στα Ορεινά της Σικυωνίας
Στα Ορεινά χωριά του Δήμου Σικυωνίων και συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Φενεού, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τα έργα ασφαλτόστρωσης στον δρόμο προς τη Λίμνη Δόξα, συνολικού μήκους 1,5 χιλιομέτρου. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται από την Περιφερειακή Αρχή με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης και την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες όπως τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Φενεού, Ανδρέα Κουρλιούρο, τον Παναγιώτη Φιλόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Φενεού, Σπύρο Κουτρέτση, επιβλέπουν τις εργασίες και διασφαλίζουν την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει προτεραιότητα σε έργα που επιλύουν καθημερινά προβλήματα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων, προωθώντας ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού στο Ναύπλιο-Δημήτρης Πτωχός: «Ανάπτυξη με ουσιαστική αποκέντρωση και μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων»
Στην εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη – Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Αργολίδα», που πραγματοποιήθηκε στο Βουλευτικό Ναυπλίου τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός παρουσίασε το αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή.
Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε την κεντρική θέση της Αργολίδας στο σχέδιο της Περιφέρειας για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία από κλιματικούς κινδύνους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία των έργων ύδρευσης και άρδευσης, όπως η πρόσφατη υπογραφή για τη μεταφορά νερού από τον Ανάβαλο προς την Ερμιονίδα, με στόχο την αύξηση της αρδεύσιμης γης και τη βελτίωση της παραγωγής. Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι αυτά τα έργα, μαζί με την εκπαίδευση σε σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης, θα ενισχύσουν σημαντικά τον πρωτογενή τομέα.
Παράλληλα, παρουσίασε τη στρατηγική για την οδική ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, επισημαίνοντας τη σημασία έργων όπως η σύνδεση Δερβενακίων-Άργους-Ναυπλίου, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Επεσήμανε επίσης τις προοπτικές για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τονίζοντας την αξία της Αργολίδας ως κέντρο ανάπτυξης και επενδύσεων στον βιώσιμο τουρισμό και τον πολιτισμό.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τους τομείς προτεραιότητας για την Αργολίδα, εστιάζοντας στη σημασία της διαχείρισης των υδάτων και των υποδομών, καθώς και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Τόνισε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για κοινωνική συνοχή και υποστήριξη της οικογένειας, ενώ αναγνώρισε την Αργολίδα ως κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης στην Πελοπόννησο.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τοποθετήσεις από κορυφαίους Υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Κώστας Τσιάρας, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, ο Βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός.
Επιπλέον, οι Δήμαρχοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να θέσουν προβληματισμούς και ζητήματα, σε μια εκδήλωση που παρακολούθησαν Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κοινό μήνυμα ότι η πρόοδος της Πελοποννήσου στηρίζεται στη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Αφήστε ένα σχόλιο