ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1914)
Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *
Ελληνική οικονομία: Τι περιμένουν οι οίκοι αξιολόγησης
Παρά τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, που πλέον συχνά υπερβαίνουν ακόμη και τα γαλλικά και σταθερά καταγράφουν καλύτερες αποδόσεις από τα ιταλικά, η ελληνική οικονομία παραμένει υπό στενή επιτήρηση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η πρόσφατη απόφαση της Moody’s να διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba1 —μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική— αν και συνοδεύτηκε από θετική προοπτική, αφήνει ακόμα το περιζήτητο καθεστώς του investment grade εκτός εμβέλειας για την Ελλάδα.
Η επόμενη κίνηση αναμένεται στις 22 Νοεμβρίου από τον οίκο Fitch, ο οποίος ενδέχεται να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική», γεγονός που θα αποτελέσει την τελευταία σημαντική απόφαση του 2023 πριν από την αξιολόγηση της Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου.
Μια πρόσφατη ανάλυση από την Scope εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειωθεί στο 150,5% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Εάν επιβεβαιωθούν, οι προβλέψεις αυτές θα φέρουν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση έναντι της Ιταλίας, η οποία, παρά τη βελτιωμένη θέση της Ελλάδας, διατηρεί αξιολόγηση BBB+. Η επιταχυνόμενη μείωση του χρέους βασίζεται εν μέρει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ, με λήξεις το διάστημα 2026-2028.
Βρετανία: Φοροκαταιγίδα από την κυβέρνηση Στάρμερ
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ παρουσίασε τον πρώτο της προϋπολογισμό, προβλέποντας αυξήσεις φόρων ύψους 40 δισ. στερλινών, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς. Ο προϋπολογισμός αυτός, που ήδη είχε χαρακτηριστεί «επώδυνος» από τον πρωθυπουργό και την ίδια τη Ριβς, αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και την τόνωση των επενδύσεων με επίκεντρο την ανάπτυξη.
Η Ριβς επεσήμανε ότι οι αυξήσεις είναι αναγκαίες για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και για την εξασφάλιση πόρων για δημόσιες υπηρεσίες, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται αυξημένες εισφορές εργοδοτών για την Εθνική Ασφάλιση, αυξήσεις στον εταιρικό φόρο και επιβολή φόρου στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και η κατάργηση του αμφιλεγόμενου καθεστώτος non dom.
Χρυσός: «Φλερτάρει» με το ιστορικό υψηλό
Ο χρυσός συνεχίζει ανοδικά, με τους επενδυτές να αναμένουν κρίσιμα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, ενώ η προεκλογική εκστρατεία εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά 0,6%, φτάνοντας τα 2.757,77 δολάρια η ουγγιά, παραμένοντας κοντά στο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς αυτά θα μπορούσαν να καθορίσουν την πιθανή πορεία των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων συχνά ενισχύει τη ζήτηση για άτοκες επενδύσεις όπως ο χρυσός.
Από την αρχή της χρονιάς, οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο σχεδόν 30%, λόγω της αυξημένης ζήτησης από κεντρικές τράπεζες και επενδυτές, που βλέπουν το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Η αβεβαιότητα επιτείνεται καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια αμφίρροπη προεδρική αναμέτρηση, με τους επενδυτές να ακολουθούν προσεκτικά κάθε εξέλιξη στη διεθνή σκηνή.
ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 4,5% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Μείωση 4,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, έναντι πτώσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2024, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 .
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2023 – Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2022 – Σεπτεμβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 4,4% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Πηγές: Οικονομικός Ταχυδρόμος, Ναυτεμπορική
*Ο Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος και φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Derby. Είναι Διαπιστευμένος εκπαιδευτής Δημοσιογραφίας των Λύσεων και συμμετέχει στις ομάδες του Ορθού Λόγου, europost.gr και Φωνή της Κορινθίας.
Αφήστε ένα σχόλιο