ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1915)
Στρατηγική μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας- Θετική γνώμη της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος
Η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεδρίασε τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιου Αδαμόπουλου, με τη συμμετοχή των μελών δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης. Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε σε κρίσιμα θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού και υποδομών.
Ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη στρατηγική μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας για το υδατικό διαμέρισμα της Δυτικής Πελοποννήσου. Η επιτροπή εξέφρασε θετική γνώμη, ενσωματώνοντας παρατηρήσεις που κρίνονται απαραίτητες για τη βελτίωση του σχεδίου. «Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία της Περιφέρειας με την Κεντρική Πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση και η υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των περιοχών υψηλού κινδύνου πλημμύρας. Ως γνωστόν η Περιφέρειά μας έχει να αντιμετωπίσει αρκετά σημεία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων τα οποία πρέπει να ενταχθούν στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Επιπλέον, η επιτροπή εξέτασε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δημόσια έργα, όπως η κατασκευή ισόπεδων κόμβων στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Λακωνίας και η αναβάθμιση της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου-Τρικάλων. «Η λογική μας συμβαδίζει με την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την υλοποίηση σημαντικών έργων για την οδική ασφάλεια», χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμόπουλος.
Τέλος, εκφράστηκε θετική γνώμη για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα, ένα έργο που αποτελεί μέρος του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.
Συνεδρίαση Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) της Π.Ε. Κορινθίας
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, συνεδρίασε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας με θέμα την λήψη μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και καταστολής για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμυρικά και ακραία καιρικά φαινόμενα ενόψει της χειμερινής περιόδου 2024-2025. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Αναστάσιου Γκιολή, και παρουσία του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Λάμπρου Τζούμη.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη για ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας, μέσα από τη συντήρηση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, την ανάθεση και κατανομή αρμοδιοτήτων και την έκδοση εξουσιοδοτικών πράξεων. Επιπλέον, συζητήθηκε η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας, με στόχο την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών. Τέλος, έμφαση δόθηκε στον συντονισμό των δράσεων Πολιτικής Προστασίας από τους λοιπούς φορείς, όπως η ΕΛ.ΑΣ., το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπιση κινδύνων από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Δήμων, των σωμάτων ασφαλείας, του ΕΚΑΒ, του Δασαρχείου, των εταιρειών Ολυμπία Οδός και Μορέας, εθελοντικές οργανώσεις και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Κορινθίας, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και προτάσεις τους για τη βέλτιστη προετοιμασία ενόψει του χειμώνα.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, επίσης, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Σπύρου Ζαχαριά, Σωτήρη Μουρίκη και Αθηνάς Κόρκα.
Χρηματοδότηση 35,1 εκατ. ευρώ για Νέους Γεωργούς – Δημήτρης Πτωχός: «Στήριξη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανανέωση του Αγροτικού Τομέα»
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατανέμεται το ποσό των 35.140.000 € ως Δημόσια Δαπάνη.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Πρόσκλησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε: «Η στήριξη των νέων γεωργών αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας για την ενίσχυση και την ανανέωση του αγροτικού τομέα στην Πελοπόννησο. Η πρώτη πρόσκληση της παρέμβασης “Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας” στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έρχεται να δώσει ώθηση και ευκαιρίες στους νέους που επιλέγουν τη γεωργία ως επαγγελματικό μονοπάτι και ως τρόπο ζωής.
Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους, παρέχοντας τους τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους για να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν σε αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας ισχυρές και βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη στις αγροτικές μας κοινότητες, διαμορφώνοντας το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Πελοπόννησο».
Ειδικότερα προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους, οι οποίοι κατά το έτος υποβολής αιτημάτων στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να εγκατασταθούν για πρώτη φορά στον τομέα της Γεωργίας ως «αρχηγοί» βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης και να παραμείνουν σε αυτόν. Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024.
Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση των γεωργών νεαρής ηλικίας χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων που αφορούν το αίτημα στήριξης.
Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα πληρωμής αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.
Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:
Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών ή προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης – φάκελο υποψηφιότητας από τις 29-11-2024 έως 22-1-2025, ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Περιλαμβάνεται επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με σύμβουλο γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας, ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση τεχνικής στήριξης του υποψηφίου μέχρι την ολοκλήρωση του.
Στόχοι της Παρέμβασης είναι:
1. Η προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών.
2. Η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.
3. Η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.
4. Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.
1,4 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο Κορίνθου-Πατρών
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνει την ένταξη της Πράξης «Αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο Κορίνθου – Πατρών από φυσικές καταστροφές» στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών 2021-2025, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, με συνολικό προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ.
Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση σημαντικών ζημιών στο οδικό δίκτυο που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και τη διάβρωση, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των υποδομών.
Η παρέμβαση περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης σε κατεστραμμένα τμήματα του οδικού δικτύου, όπως σε πεζοδρόμια, συστήματα αποστράγγισης και άλλες κρίσιμες υποδομές που έχουν πληγεί από τη διάβρωση και τη φθορά λόγω των ακραίων φαινομένων. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Δήλωση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού:
«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η προστασία των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών για την έμπρακτη υποστήριξη στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Με συντονισμένες παρεμβάσεις και τη μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ενισχύουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών μας απέναντι στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Αφήστε ένα σχόλιο