Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1916)

 

Εντατικοί καθαρισμοί στο οδικό δίκτυο της Κορινθίας για ασφαλέστερες μετακινήσεις


 Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες καθαρισμού πρανών, τάφρων και νησίδων στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, στο πλαίσιο του έργου «Καθαρισμός πρανών, τάφρων και νησίδων οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Κορινθίας», με προϋπολογισμό 220.000 ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας του οδικού δικτύου.

Πρόσφατα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, επιθεώρησε τις εργασίες στην περιοχή του Ισθμού και του Λουτρακίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο του έργου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τον καθαρισμό βλάστησης από τα πρανή, την απομάκρυνση φερτών υλικών από τάφρους και την αποκατάσταση νησίδων, με στόχο την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων και την αποτροπή ατυχημάτων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της Π.Ε. Κορινθίας, δίνει έμφαση στη συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών και των επισκεπτών της περιοχής.

 

 

O Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στο Hearth Summit in Athens | Η στρατηγική ανάπτυξης και τοποθέτησης της Πελοποννήσου-Προοπτικές, προκλήσεις και δράσεις

 

Στη σκηνή του Hearth Summit στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός παρουσίασε το όραμα για την ανάπτυξη και την ενιαία περιφερειακή ταυτότητα της Πελοποννήσου, τονίζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την προσέλκυση νέων κατοίκων, τουριστών και επενδύσεων. «Η Πελοπόννησος έχει τη δυναμική να γίνει ένας τόπος με ενιαία ταυτότητα που θα εκπέμπει ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει απλώς τουριστική ανάπτυξη, αλλά συνολική αναβάθμιση της παρουσίας μας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο,» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντιμετώπιση δημογραφικών προκλήσεων και ενίσχυση των ευκαιριών

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η μείωση του πληθυσμού αποτελεί κεντρικό ζήτημα για την περιοχή. «Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το δημογραφικό. Αν δεν δημιουργήσουμε ευκαιρίες που θα κρατήσουν και θα προσελκύσουν τους νέους, η περιοχή μας θα συνεχίσει να μειώνεται πληθυσμιακά,» ανέφερε. Η λύση, όπως τόνισε, βρίσκεται στην ενίσχυση των επενδύσεων και των υποδομών, που θα δώσουν νέα πνοή στην περιφέρεια και θα επιτρέψουν στους νέους να δημιουργήσουν τις ζωές τους εκεί. Η δημιουργία περιφερειακών και ειδικών χωροταξικών σχεδιασμών είναι απαραίτητη για να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα.

Δημιουργία συνεργειών και διεθνής τοποθέτηση

Η Πελοπόννησος διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στους τομείς της αγροδιατροφής, του τουρισμού και του πολιτισμού, που μπορούν να συνδυαστούν και να προωθηθούν. «Η Πελοπόννησος έχει έναν θησαυρό προϊόντων, ιστορίας και πολιτισμού, και όμως δεν είμαστε τόσο γνωστοί διεθνώς όσο θα έπρεπε,» σχολίασε, προσθέτοντας ότι το νέο branding της Περιφέρειας στοχεύει στην ενοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων σε μια ισχυρή και αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όπως τόνισε, «θα φέρουμε την Πελοπόννησο στο προσκήνιο, δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα και το πολιτιστικό απόθεμα.»

Υποδομές και επενδύσεις

Αναφερόμενος στις μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται στην Πελοπόννησο, ο κ. Πτωχός ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την αποκρατικοποίηση του αερολιμένα της Καλαμάτας και την ανάπτυξη μαρινών σε διάφορες περιοχές, καθώς επίσης και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. «Η αναβάθμιση του αερολιμένα θα προσδώσει τεράστια δυναμική στον τουρισμό μας» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι έργα ύδρευσης και αρδευτικά έργα είναι κρίσιμα για την οικονομία της περιοχής. «Το νερό είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Χωρίς νερό, όχι μόνο ο πρωτογενής τομέας αλλά και ο τουρισμός μας θα βρεθούν σε κίνδυνο».

Καινοτομία και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας

Με σκοπό να ενισχύσει την καινοτομία και τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει τη δημιουργία κέντρων επιχειρηματικότητας, τα ‘Unistarts’, που θα προσφέρουν πόρους και καθοδήγηση στους νέους επιχειρηματίες. Παράλληλα, το νέο ‘Innovation Hub’ για έρευνα και καινοτομία θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ σχεδιάζεται και ο κόμβος βιοοικονομίας στη Μεγαλόπολη. «Θέλουμε να δώσουμε στους νέους λόγους να μείνουν στην Πελοπόννησο, να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν εδώ» υπογράμμισε, εξηγώντας την ανάγκη για ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα.

Με έμφαση στη συνεργασία και την ενότητα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός κατέστησε σαφές ότι το όραμα για την Πελοπόννησο είναι φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό. «Η Πελοπόννησος μπορεί και πρέπει να γίνει μια περιφέρεια με διεθνή ακτινοβολία. Έχουμε την ιστορία, τα προϊόντα, τους ανθρώπους μας, και τώρα έχουμε και το στρατηγικό σχέδιο για να το επιτύχουμε».

 Tη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος.

 

 

10ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη-Δημήτρης Πτωχός: Μεταρρυθμίσεις, αποκέντρωση και ολιστική προσέγγιση στο επίκεντρο

 

Στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός παρουσίασε με σαφήνεια τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες της χώρας, με έμφαση στη θεσμική μεταρρύθμιση, την αποκέντρωση και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο κ. Πτωχός υπογράμμισε τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επισημαίνοντας τόσο τα πλεονεκτήματά της, όπως το μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα, όσο και τις αδυναμίες, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, η τρωτότητα στις κλιματικές κρίσεις και το δημογραφικό πρόβλημα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός συνεκτικού, παραγωγικού και συμπεριληπτικού σχεδίου, το οποίο θα στηρίζεται στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική αποκέντρωση με πλήρη καθορισμό και διεύρυνση αρμοδιοτήτων, όπως στην πρωτοβάθμια υγεία, την εκπαίδευση και την πολιτική προστασία, συνοδευόμενη από την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων.

Ο κ. Πτωχός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα απλοποίησης διαδικασιών, ειδικά σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η διαχείριση υδάτων και οι απαλλοτριώσεις. «Η τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε όλες οι Περιφέρειες να παρέχουν ενιαίες και αποδοτικές υπηρεσίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, πρότεινε τη μεταφορά περισσότερων ευρωπαϊκών πόρων και τη διαχείρισή τους απευθείας από τις Περιφέρειες, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της σχέσης μεταξύ Περιφερειών και Κράτους για μια πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Τέλος, η έννοια της «ολιστικής προσέγγισης» βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Πτωχού, με εφαρμογή σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι υποδομές, η περιφερειακή ανάπτυξη και η κλιματική προσαρμογή.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης που θα εισάγει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης. Όπως ανέφερε, η Ειδική Επιτροπή για τη σύνταξη του σχεδίου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστικών αρχών και πανεπιστημιακών, θα καταλήξει στο τελικό κείμενο μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εισάγοντας διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Πρόεδρο του συνεδρίου, Χριστόδουλο Τοψίδη, καθώς και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ ακολούθησαν σημαντικές παρεμβάσεις.

Στο συνέδριο καταγράφεται η δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή πλήθους Αντιπεριφερειαρχών, που συμβάλλουν ενεργά στις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια