ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ (Φ. 1916)
Μειώσεις φόρων και κίνητρα για την έρευνα & καινοτομία
Άρθρο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται πολλές προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπως μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία που διευκολύνουν τις συναλλαγές πολιτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών με την Πολιτεία.
Το γεγονός ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, πετυχαίνοντας επιδόσεις αρκετά υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, μας επιτρέπει να υλοποιούμε πολιτική με λελογισμένες μειώσεις των φόρων και αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε και τα επόμενα χρόνια.
Οι 12 νέες μειώσεις φόρων, έρχονται με γνώμονα την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών.
Μεταξύ άλλων, μειώνονται κατά μια επιπλέον μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν μειωθεί σωρευτικά τα τελευταία χρόνια από την παρούσα Κυβέρνηση συνολικά κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ καταργείται και το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι»).
Από το 2019 μέχρι σήμερα καταργήθηκαν ή μειώθηκαν περισσότεροι από 60 φόροι. Για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 35% και καταργήθηκε η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης. Να τονίσω εδώ, πως η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, είχε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από 42,8% το 2022 σε 40,7% το 2023.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης σημαντικές παρεμβάσεις για τα ακίνητα, ώστε να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά για οικογένειες και φοιτητές.
Δεν ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, ούτε παραβλέπουμε το φαινόμενο της ακρίβειας και τις αυξήσεις στα προϊόντα που είναι αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Για την Κυβέρνηση, εκτός από τα στοχευμένα μέτρα που προωθούμε τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν στη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας γίνεται και με περισσότερους και πιο αποδοτικούς ελέγχους αλλά και με την αύξηση των αποδοχών. Ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 αυξήθηκε στα 830 ευρώ τον Απρίλιο του 2024 και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2025, με τη διαδικασία διαβούλευσης που ισχύει.
Για να ενισχύσουμε όμως ακόμα περισσότερο τους ταλαντούχους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες επεκτείνουμε τα φορολογικά κίνητρα για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Οι εκπτώσεις μπορούν να φτάσουν από 250% έως και 315% στις περιπτώσεις συνεργασιών με: α) νεοφυείς επιχειρήσεις, β) με Ερευνητικά Κέντρα, ή γ) Πανεπιστήμια. Επιπροσθέτως, διευρύνονται τα κίνητρα και για τους Επενδυτικούς Αγγέλους. Σκοπός είναι η αποτελεσματικότερη σύνδεση της αγοράς με την επιστημονική έρευνα που παράγεται στην πατρίδα μας, αλλά και η προώθηση συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων με το οικοσύστημα καινοτομίας.
Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με πιο γρήγορο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει ακόμα φιλικότερη στις επενδύσεις, πιο ψηφιακή, με καλύτερους μισθούς, με περισσότερες θέσεις εργασίας, λιγότερη ανεργία και χαμηλότερους φόρους.
Αφήστε ένα σχόλιο