ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: - ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ /ΤΟΠΟΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - Η ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΜΠΡΑΝΤ - (χρήσιμο για υποψηφίους)
* του Γρηγόρη Κλαδούχου
Οι εκλογές στο Επιμελητήριο είναι πρόσκληση Κορινθιακής αυτογνωσίας, προσωπικής και συλλογικής δημιουργικότητας – επιχειρηματικότητας. Απαιτούν επαναφορά και σεβασμό της ιστορίας και άντληση ευθύνης και μιας συνέχειας κύρους ενός τόπου πέρασμα, αλλά και ταξιδευτών – κοσμοπολιτών με ισχυρή ταυτότητα αυτοχθονίας.
Στην απουσία λόγου προγραμματικού και οικοδόμησης, στην εποχή συνθέσεων και επανακαθορισμών, η Κορινθιακή Φωνή πρέπει να συμπληρώσει τους σχεδιαστικούς προσανατολισμούς. Το αφετηριακό παράδειγμα ναυτοσύνης της Κορίνθου, των Αριστοναυτών, επανέρχεται ως νέο ταξίδι στην Σύγχρονη Πραγματικότητα .
*
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΞΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΓΝΩΣΗΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ
Η σημερινή περίοδος μεγάλων αλλαγών απαιτεί χρήση σύγχρονων εργαλείων αναπτυξιακής παιδείας από το σύνολο θεσμικό σύστημα της χώρας. Η Κορινθία, το Επιμελητήριο μπορούν να αναδειχθούν σε αναγεννητικές οντότητες στον οικονομικό και πολιτισμικό χάρτη, τα πλαίσια μιας Ελληνικής Πολυκεντρικότητας, σε επαναθεμελιωτικούς θεσμούς.
Το Επιμελητήριο πρέπει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανάδειξής του ως θεσμικός κόμβος να συνθέσει και εξειδικεύσει στόχους, ένα μοντέλο στρατηγικής απόδοσης όλης της δυναμικής της Κορινθιακής γαιοκοινότητας, με μια νέα κοινωνική φιλοσοφία της ανάπτυξης. Το Επιμελητήριο πρέπει να επανεισαχθεί ως εργαστήριο ιδεών επιστροφής του «κατασκευαστή», του δημιουργού, εμπόρου, μάστορα, δάσκαλου. Η αναγνώριση ταλέντων, δημιουργικότητας, η γνώση, η σύνδεση με τα πανεπιστήμια, η νέα παιδεία επιχειρηματικότητας, θα οδηγήσουν στην συνείδηση εταιρικής Κορινθιακής ευθύνης και πρόταση στυλ ζωής.
Το Επιμελητήριο πρώτο του καθήκον πρέπει να έχει γνώση του επιχειρηματικού, τομεακού και οικονομικού περιβάλλοντος ευθύνης του. Ένα βήμα πέρα από την έννοια του «ανθρώπινου κεφαλαίου» προς αυτήν του «κοινωνικού κεφαλαίου» σημαίνει σχέσεις, δίκτυα, κοινή εμπιστοσύνη, διαμοιρασμός γνώσης και εμπειριών. Ένας οργανικός διαμεσολαβητής ανάμεσα στον τόπο και την Ελληνική παγκόσμια κοινότητα, με θεσμοποιητικές καινοτομίες που να το υπηρετούν. Είναι προϋπόθεση ανάπτυξης, αλληλοεπίδρασης ώστε να σχεδιαστούν βέλτιστες πρακτικές στα παραδοσιακά και προηγμένα συστήματα παραγωγής σε όλους τους τομείς, διασφαλισμένης ποιότητας και την υλική και ψηφιακή ενσωμάτωση.
*
Μια νέα Κορινθιακή απόδοση νοήματος στην λέξη πρόοδος για αυτόν τον επιχειρηματικό τόπο, με την επανεφεύρεση του ονόματος ως κύριου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, προϋποθέτει, όμως, πολιτιστικοποίηση και συμβολοποίηση του Κορινθιακού προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι στην εποχή της μεγάλης παραγωγικής δύναμης της γνώσης οφείλουμε να ανατρέξουμε σε δικαιωμένες συνεργατικές πρακτικές συμπληρωματικών δομών υπηρεσιών εκπαίδευσης, κατάρτισης, μια μαθητεία στο ωραίο, το ωφέλιμο, στην ποιότητα και αυθεντικότητα.
*
Στην δράση του Επιμελητηρίου θα συμβολοποιείται μια νέα πρόταση κοινής ζωής, νοητικής και υλικής δημιουργίας. Είναι η νέα αμοιβαιότητα, μια περιγραφή των προϋποθέσεων ανοίγματος του Κόσμου της Κορινθιακής Επιχειρηματικότητας στον Κόσμο.
Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο – 19 Νοεμβρίου 2024
Αφήστε ένα σχόλιο