Γιατί δεν χαρακτηρίζεται persona non grata ο κ. Ράμα; (Φ. 1915)
Του Αλεξάνδρου Π. Κωστάρα *
Για πολλοστή φορά μάς ήλθε στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ράμα. Όχι ως επίσημος προσκεκλημένος της Κυβερνήσεως, αλλά στο πλαίσιο ιδιωτικής επισκέψεώς του: Για να ομιλήσει στους εργαζόμενους στην Ελλάδα Αλβανούς συμπολίτες του. Δύο φορές έχει έλθει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια προς πραγματοποίηση προεκλογικής του εκστρατείας. Προσφάτως ήλθε στην Θεσσαλονίκη και ομίλησε σε ανάλογο ακροατήριο Αλβανών συμπολιτών του. Δεν είναι ευκαταφρόνητη η «δεξαμενή» των Αλβανών ψηφοφόρων, που παρεπιδημούν στην χώρα μας. Από την άποψη αυτή εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ουδέν το μεμπτόν υπάρχει στην έλευση του κ. Ράμα στην Ελλάδα προς ικανοποίηση των κομματικών του επιδιώξεων. Ωστόσο τόσον η πρώτη, όσο και η δεύτερη έλευση του κ. Ράμα στην Αθήνα συνοδεύετο από βαρειά μολυβένια σύννεφα στον ορίζοντα των Έλληνο-Αλβανικών σχέσεων. Και τούτο, διότι την πρώτη φορά ήταν πολύ νωπή ακόμη στον ορίζοντα η μνήμη του δολοφονηθέντος Βόρειο-Ηπειρώτη αγωνιστή Κωνσταντίνου Κατσίφα, προφανώς κατ’ εντολήν του κ. Ράμα, επειδή αυτός τόλμησε να κατεβάσει την Αλβανική σημαία στο Αργυρόκαστρο και να υψώσει την Ελληνική! Η προηγούμενη αναγνώριση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (1914) και η εν συνεχεία ανακήρυξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου με Πρωτεύουσα το Αργυρόκαστρο ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στην Κυβέρνηση του κ. Ράμα, που πήρε την απόφαση να τελειώνει μια και έξω με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Η όλη επιχείρηση της διατεταγμένης δολοφονίας του αειμνήστου Κατσίφα από επίλεκτη δύναμη Αλβανών ελεύθερων σκοπευτών αστυνομικών επιδιώχθηκε να δικαιολογηθεί με την επίκληση του γεγονότος ότι ο καταζητούμενος Κατσίφας οπλοφορούσε! Λες και δεν μπορούσαν οι Αλβανοί ελεύθεροι σκοπευτές να τον εξουδετερώσουν με άλλον τρόπο και να τον συλλάβουν. Έπρεπε να τον πυροβολήσουν στο ψαχνό. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να απαλλαγούν οριστικά οι Αλβανοί από αυτό το ενοχλητικό «αγκάθι» των Έλληνο-Αλβανικών σχέσεων; Αλβανικές προφάσεις εν αμαρτίαις! Τα λέω και σε σχετικό άρθρο μου που εδημοσιεύθηκε στην «Εστία» επ’ ευκαιρία του τραγικού αυτού συμβάντος.
Η δεύτερη βαρειά «νέφωση» των Έλληνο-Αλβανικών σχέσων, που επικρατούσε κατά την σχετικά πρόσφατη έλευση του κ. Ράμα στην Αθήνα, οφείλετο στην κατασκευασμένη κατηγορία και στην συνεπεία αυτής σύλληψη και φυλάκιση του εκλεγέντος Δημάρχου Χειμάρρας κ. Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος ενίκησε στις σχετικές δημοτικές εκλογές τον εκλεκτό του κ. Ράμα στην μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την Αλβανία Χειμάρρα, την άλλως πως αποκαλούμενη «αλβανική ριβιέρα». Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είχε προηγηθεί το 1994 η σύλληψη και φυλάκιση, ύστερα από μία παρωδία δίκης, των 5 στελεχών της ομεγενειακής μειονωτικής οργάνωσης «Ομόνοιας» με την κατηγορία της υπονόμευσης του Αλβανικού Κράτους! Η άμεση και σκληρή απάντηση της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης στις αλβανικές αυθαιρεσίες σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, με την σύλληψη και απέλαση χιλιάδων παρανόμων Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα την αναδίπλωση της τότε Αλβανικής Κυβέρνησης του κ. Σαλί Μπερίσα, που προέβη στην άμεση απελευθέρωση δύο εκ των 5 στελεχών της «Ομόνοιας» και στην μείωση των ποινών των υπολοίπων, συνεπεία της οποίας αποφυλακίσθηκαν και αυτοί. Σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τίποτε από την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τις Έλληνο-Αλβανικές σχέσεις και κοιμάται μακαρίως. Γι’ αυτό σαν να μη συνέβη τίποτε, ήλθε πάλι ο κ. Ράμα ανενόχλητος στην Ελλάδα (μόνο που δεν τού στρώσαμε χαλί αυτή την φορά, για να τον υποδεχθούμε!), έκανε την δουλειά του και απήλθε χαρακτηρίζοντας κατά την αναχώρησή του τις διαμαρτυρίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την υπόθεση Μπελέρη ως παρέμβαση στο έργο της Αλβανικής Δικαιοσύνης!
Ο αείμνηστος Κατσίφας «έφυγε», όπως «έφυγε». Ο κ. Μπελέρης καθαιρέθηκε, όπως καθαιρέθηκε από τον κ. Ράμα (κάπως έτσι λειτουργεί η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε όλες τις δικαιοκρατούμενες πολιτείες). Όταν μάλιστα ο κ. Μπελέρης εζήτησε να δει τον Αλβανό Πρωθυπουργό στα Τίρανα υπό την ιδιότητα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, οι εγκάθετοι του κ. Ράμα τον υπεδέχθησαν με αυγά και γιαούρτια! Και θα αδικούσε κάποιος την αβροφροσύνη που χαρακτηρίζει τον κ. Ράμα, εάν τολμούσε να σκεφθεί ότι πίσω από τους σχετικούς τραμπουκισμούς κρύβεται αυτός ο εξαίρετος Αλβανός Πρωθυπουργός. Γιατί λοιπόν να μη προγραμματίσει ελεύθερα ο κ. Ράμα την νέα επέσκεψή του στην Ελλάδα, την οποία επραγματοποίησε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη; Αυτή την φορά μάς έφερε κάτι καινούργιο: Δεν αντιπαρήλθε σιωπηρά τα κατορθώματα του Αλβανικού παρακράτους σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Επιτέθηκε ευθέως τόσον εναντίον της Ελλάδος όσο και εναντίον της ίδιας της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου αποφαινόμενος ex cathedra, από ελληνικού μάλιστα βήματος στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» ούτε ο αντίστοιχος όρος «ελληνική μειονότητα Βορείου Ηπείρου»! Ή ακριβέστερα ύπήρχε τους παλιότερους αιώνες (για ποιούς αιώνες μιλάει ο κ. Ράμα, όταν η Αλβανία ιδρύθηκε μόλις το 1913;), σήμερα όμως, τον 21ο αιώνα, είναι αδιανόητος. Έτσι λοιπόν ο κ. Ράμα άφησε στην άκρη την άλλη ιδιότητά του, με την οποία είναι ευρύτερα γνωστός ως μαφιόζος καρτέλ ναρκωτικών, και μας ομιλεί τώρα ως διάσημος διεθνολόγος, που εκφράζει ένα αναθεωρητισμό στις διεθνείς σχέσεις, όπως ακριβώς και ο μέντορας και χρηματοδότης του Πρόεδρος της Τουρκίας, κ. Ταγίπ Ερντογάν.
Θα ώφειλε όμως να γνωρίζει ο ανιστόρητος μέγας διεθνολόγος, κ. Ράμα, ότι η περιοχή, στην οποία κατοικεί η μοναδική στα Βαλκάνια, εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, ως Βόρειος Ήπειρος παραχωρήθηκε στην Αλβανία μετά την ίδρυσή της (29 Ιουλίου 1913). Και με αυτή την ιδιότητα της παραχωρήθηκε εκ νέου από την Γερμανία το 1941, παρά την αρχική απελευθέρωσή της από τον Ελληνικό Στρατό στον Πόλεμο του 1940. Επομένως ούτε η παραχωρηθείσα περιοχή αποβάλλει την γεωγραφική της ταυτότητα, επειδή αυτή περιήλθε στην κυριαρχία ενός άλλου κράτους, στην προκειμένη δηλ περίπτωση της Αλβανίας, ούτε όμως, κατά μείζονα λόγο, οι κατοικούντες σε αυτήν την περιοχή Έλληνες ομοεθνείς αποκόπτονται από τον σύνδεσμό τους με αυτήν που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας. Έτσι, για να γνωρίζουμε, ποιός πήρε τί και από ποιόν. Υπενθυμίζω εδώ, για να δούμε, τί σημαίνει εθνική αξιοπρέπεια, ότι πριν από 5 περίπου χρόνια η κ. Μέρκελ είχε αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο του κ. Ερντογάν στην Γερμανία, για να ομιλήσει σε Τούρκους ψηφοφόρους σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας στο πλαίσιο σχετικής προεκλογικής του εκστρατείας, παρά τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία και μολονότι η τελευταία δεν είχε διαπράξει εγκλήματα σε βάρος Γερμανών υπηκόων! Πόσα άλλα ακόμη «ανδραγαθήματα» του κ. Ράμα σε βάρος της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου πρέπει να περιμένουμε, για να τον χαρακτηρίσουμε persona non grata στην Ελλάδα;
* Αλεξάνδρος Π. Κωστάρας
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης
Αφήστε ένα σχόλιο