«Η ελληνική Παιδεία είναι καθηλωμένη» (Φ. 1921)
Μια επισκόπηση του 2024 SOS από τον δρ. Μελέτη Μελετόπουλο
28.12.2409:
Ο Μελέτης Μελετόπουλος μιλά για τη θέση της Ελλάδας και τις προοπτικές της
Ο Μελέτης Μελετόπουλος, διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια συζήτηση στο Ράδιο 98,4 με τον Γιώργο Σαχίνη, έκανε λόγο για την επισκόπηση του 2024 εντός και εκτός ελληνικής πραγματικότητας και για το τι προοιωνίζεται το 2025 στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο τις ραγδαίες γεωπολιτικές ανακατανομές και τις γεωστρατηγικές τοποθετήσεις των μεγάλων και μικρών παικτών ισχύος, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε «αμηχανία» και η Παιδεία είναι καθηλωμένη.
Όπως ανέφερε ο κ. Μελετόπουλος, απουσιάζει το όραμα και η στρατηγική από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, ενώ πάσχουμε από το “αυτοάνοσο” του «εθνομηδενισμού και της αυτοκαταστροφής».
Η καθήλωση της Παιδείας
«Η Παιδεία, δυστυχώς, πλέον είναι το “κλειδί” για τη μαζική αποβλάκωση των Ελλήνων», ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ο κ. Μελετόπουλος, «καθώς “ξήλωσαν” την κλασική Παιδεία, η οποία είναι η μόνη που δημιουργεί κριτική σκέψη, αξίες και πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα αποκλήρωσαν και την ιστορική Παιδεία, αφού δε διδάσκονται οι μεγάλες ελληνικές προσωπικότητες του παρελθόντος, όταν ο Ελληνισμός υπήρξε παγκόσμια υπερδύναμη».
Στην ουσία, έχει υποβαθμιστεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας, ενώ αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο των διεθνών διαγωνισμών, όπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «τα Ελληνόπουλα καταφεύγουν μαζικά σε ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήρια, σε αυτό που λέμε παραπαιδεία, ώστε να καλύψουν τα τραγικά κενά των σχολείων.
Στη συνέχεια, ο ανωτέρω αναρωτιέται πώς γίνεται να υπάρχουν 2.500 αποσπασμένοι καθηγητές σε αλλότρια επαγγέλματα, όπως πολιτικά γραφεία, οργανισμούς ή υπηρεσίες του Δημοσίου, την ώρα που υπάρχουν τόσα κενά στα δημόσια σχολεία. Ωστόσο, συμπλήρωσε ο ίδιος αναφέροντας τα εξής: «Το υπουργείο Παιδείας θέτει ως προτεραιότητες εργαλεία όπως διαδραστικούς πίνακες, εκμάθηση τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παραμελούνται πιο βασικά πράγματα, όπως η μετάδοση αξιών και σεβασμού και εμπιστοσύνης απέναντι στους καθηγητές, οι οποίοι είναι οι άνθρωποι της πρωτοβάθμιας διαμόρφωσης της προσωπικότητας».
«Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, γιατί η διεθνής κατάσταση αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα η κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή είναι τέτοια, που δεν έχει μόνο απειλές για την Ελλάδα», λέει ο κ. Μελετόπουλος
Παράλληλα, ο κ. Μελετόπουλος ολοκλήρωσε την εκτενή αναφορά του σχετικά με την Παιδεία της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στο αξιακό κενό που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο και οι αδυναμίες της εκπαίδευσης, ενώ δήλωσε τα εξής: «Οι υπουργοί Παιδείας της μεταπολίτευσης έχουν αποτύχει παταγωδώς, διότι ποτέ δε συνέδεσαν τις μεταρρυθμίσεις τους με αυτό που πράγματι συμβαίνει σε ένα σχολείο και φτάσαμε σε μια κατάσταση που έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο της έξαρσης εφηβικής βίας σε πολύ δυσθεώρητα ύψη. Όλα αυτά οφείλονται στο αξιακό κενό που έχει δημιουργηθεί από την εκπαίδευση».
Στα γεωπολιτικά πεδία αναφέρεται με επίκεντρο για την Εγγύς Ανατολή στις εξελίξεις στη Συρία.
Τι προοιωνίζεται το 2025
Ως αναλυτής δηλώνει «θέτω ερωτήματα», τα οποία είναι σε θέση να κρίνουν την εξέλιξη του επόμενου χρόνου: «Εάν η Τουρκία θα αποτολμήσει ευθεία σύγκρουση με το Ισραήλ επί συριακού εδάφους, αν γίνει αυτό, αλλάζει ο χάρτης δραματικά».
«Άμα δεν αποτολμήσει, θα κινηθεί από
τη δική μας την πλευρά και θα προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να “λύσει” το θέμα
της “γαλάζιας πατρίδας”, εκβιάζοντας από την Ελλάδα μια ευνοϊκή ρύθμιση του
διασυνοριακού. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καλό για την Ελλάδα».
Οικολογικές και φυσικές καταστροφές η επίγευση του 2024
Η επίγευση που μας αφήνει το 2024, όπως είπε ο κ. Μελετόπουλος, είναι η τεράστια απογοήτευση λόγω των οικολογικών καταστροφών της πατρίδας μας, αλλά και των φυσικών καταστροφών που «πέρασαν και δεν ακούμπησαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όλα ανατρέπονται και η Ελλάδα βρίσκεται σε ακινησία, όπως υπονόησε ο καλεσμένος, ενώ ανακατανέμονται όλα.
«Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, έκανε μια ομιλία στο ΠΑΔΑ Ανατολικής Αττικής και στην ουσία εξέφρασε την αγωνία του ότι ο Ελληνισμός περικυκλώνεται από βαρβάρους και πως η Κύπρος κινδυνεύει», είπε, ενώ ανέφερε ότι «υπάρχει μια καθησυχαστική διαχείριση της γεωπολιτικής μας κατάστασης απ’ όλα τα κόμματα, δεν υπάρχει μια ρεαλιστική αποτίμηση γι’ αυτό που ζούμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν γείτονα που έχει δημιουργήσει γύρω μας έναν κλοιό που θυμίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε κάποιο βαθμό. Αυτός ο γείτονας έχει ισχυρή και αμυντική βιομηχανία, έχει εθνική πολιτική και ηγέτη με όραμα. Όσα, δηλαδή, δεν έχουμε εμείς».
Στη συνέχεια, ανέλυσε πώς η Ελλάδα
μπορεί να επωφεληθεί από τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση των γειτονικών
χωρών, εξηγώντας αναλυτικά: «Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί,
γιατί η διεθνής κατάσταση αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα η κατάσταση στην Εγγύς
Ανατολή είναι τέτοια, που δεν έχει μόνο απειλές για την Ελλάδα. Για παράδειγμα,
η σύγκρουση με την Τουρκία με το Ισραήλ επί συριακού εδάφους, που δεν ξέρουμε
πώς θα εξελιχθεί, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί άμα
προχωρήσει η Τουρκία σε προσπάθεια εξάλειψης των Κούρδων της Συρίας και
συγκρουστεί ευθέως με το Ισραήλ και έμμεσα ή και ευθέως σε δεύτερη φάση με τις
Ηνωμένες Πολιτείες, έχει υπογράψει τη θανατική της καταδίκη. Έτσι, λοιπόν, η
Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή, αν μπορούσαμε
να είμαστε σοβαρό κράτος.
Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα και τα κόμματα δεν έχουν
κανένα πρόγραμμα ικανό να αντισταθμίσει τα ελλείμματα του έθνους μας με
αμυντικό σύστημα, με λίγα λόγια να γίνουμε μαχητές. Πρέπει να ανασυγκροτηθεί η
Ελλάδα, όπως τότε με τον Βενιζέλο το 1910, πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος
ηγέτης».
Αφήστε ένα σχόλιο