Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1922)
Ανάγκη λαϊκού Αναψυκτήριού στην Πλατεία Κορίνθου
Όταν πριν λίγες ημέρες διάβασα σε ένα δημοσίευμα με τίτλο «Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ακρίβεια αισθάνθηκα άβολα και είπα πως ήταν τραβηγμένα τα στοιχεία με τίτλο: « Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί την ακρίβεια ως το κορυφαίο πρόβλημα της κοινωνίας κατά την Pulse, η οποία παρουσιάστηκε στο ΣΚΑΪ…».
Ακολούθησε το «Λουκέτο» στο μεγάλο κεντρικό κατάστημα Αρτοσκευασμάτων και Ζαχαροπλαστικής «ΜΥΛΩΝΑΣ¨», Εθνικής Αντίστασης και Κύπρου, στην Κόρινθο. Έκανα μία «τοπική έρευνα αγοράς. Παρακινήθηκα από φίλους που σύχναζα καθημερινά μαζί τους, οι οποίοι όταν έκλεισε με το τέλος της χρονιάς το κατάστημα – στέκι, γύριζαν από καφετέρια σε καφετέρια να βρουν το νέο σημείο συνάντησης μεταξύ φίλων.
Επειδή όλοι, μα όλοι όποιους κι αν ρώτησα γιατί δεν έχουν βρει το νέο «στέκι τους», μου προέβαλαν την ασύδοτη ακρίβεια στις τιμές καφέδων, αναψυκτικών και αρτοσκευασμάτων. Σε όλα τα κεντρικά καταστήματα του είδους ήταν πολύ μεγάλες.
Επικαλούμαι τα λόγια ενός φίλου: « … Ήταν μεγάλο το κακό που μας βρήκε το κλείσιμο του Μυλωνά, Όλοι σχεδόν εμείς που συχνάζαμε εκεί αναζητούμε εις μάτην κάποιο κεντρικό κατάστημα να πάμε να απολαύσουμε την συντροφιά μεταξύ φίλων, με προσιτές τιμές και βλέπουμε τώρα την ασυδοσία της πολιτείας, στα Αναψυκτήρια στις τιμές. Επιτρέπεται να πίνεις έναν καφέ με 4 ευρώ σχεδόν σε όλους τους κεντρικούς καταστηματάρχες ή μία Πορτοκαλάδα φάντα ή coca cola με 4 – 4,50 όταν τις παίρναμε στον Μυλωνά με 1,60 και τον νες καφέ 1,80 και τώρα να είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τα διπλάσια και τριπλάσια;. Πως θα τα βγάλουμε πέρα εμείς οι μικροσυνταξιούχοι; Πρέπει να κλειστούμε στα σπίτια μας, να φύγουμε μια ώρα αρχύτερα;…».
‘Όλα ξεκίνησαν από την ασυδοσία των τεράστιων ενοικίων και από την απληστία των άλλων καταστηματαρχών, που εκμεταλλεύονται την ελεύθερη οικονομία, που μας έχει επιβάλλει το κράτος για να εισπράττει μεγαλύτερο ΦΠΑ. Κάποτε υπήρχε η αγορανομία και το λογικό κέρδος. Τώρα ενδιαφέρει τους πολιτικούς να ελέγχουν με την φτώχεια τις μάζες του ανθρώπινου γένους.
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Το άτυπο Σχολείο μάθησης και ψυχαγωγίας
Οι συντροφιές των Καφετεριών στην Κόρινθο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα πιστεύω, αποτελούν ένα άτυπο Σχολείο μάθησης. Τα προπολεμικά χρόνια, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν τα Καφενεία στα Ελληνικά χωριά ό,που οι αγράμματοι τότε Έλληνες θεωρούντο εφάμιλλοι των Σχολαρχείων σε γνώσεις. Οι κανόνες της μάθησης ήταν χωρίς σύνορα και οι γέροντες μετέδιδαν στις συζητήσεις τις γνώσεις τους στους υπόλοιπους συμπολίτες τους.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα, Τηρουμένων των αναλογιών, κάποιοι θαμώνες κάτι διαφορετικό έχουν να πουν και έτσι κατ΄αυτόν τον τρόπο μεταδίδονται οι ειδήσεις και οι γνώσεις, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι με έφεση προς μάθηση. Οι Καφετέριες και τα κοινωνικά στέκια έχουν κατακλείσει τα πεζοδρόμια των πόλεων με αίθουσες γεμάτες από νέους και συνταξιούχους, οι οποίοι απολαμβάνουν τον καφέ τους σε φιλικές συντροφιές.
Εκεί κυκλοφορούν οι ειδήσεις της ημέρας και τα απομεινάρια των τηλεοπτικών καναλιών ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Όλοι σε κάθε συντροφιά κάτι έχουν να πουν ή να σχολιάσουν. Γίνεται διάλογος και μάλιστα πολλές φορές εποικοδομητικός, γιατί πες πες, όλο και κάτι μένει στο μυαλό των υπολοίπων. Δεν γινόμαστε σοφοί, αλλά οι περισσότεροι, είμαστε πληροφορημένοι καλύτερα στα τρέχοντα νέα της ημέρας.
Στα Αρχαία χρόνια οι Αθηναίοι πρόγονοί μας είχαν την Πνύκα και το «Ποιος αγορεύειν βούλεται», ποιος θέλει να ομιλήσει. Σήμερα η μετάλλαξη αυτής της δημοκρατικής συνήθειας οδήγησε στις παρέες των ¨Καφέ¨ με ό,τι καλό αυτό συνεπάγεται. Αναφέρθηκα σε καλή συνήθεια γιατί εκτός από τη μετάδοση γνώσης, υπάρχει και το κοινωνικό υγειές υπόψη σημείο. Είναι το μόνο φάρμακο κατά της απομόνωσης και της κατάθλιψης η έξοδος και η συντροφιά φίλων.
Τις σκέψεις αυτές δεν τις κάνω τυχαία, ούτε επιθυμώ να επιβάλλω τη συνήθεια να βγαίνει έξω ο συμπολίτης μου. Υπάρχουν όμως θετικά αίτια και εκφράζω κάποιες απόψεις. Από την παρατήρηση της πολύχρονης ζωής μου έχω αποκτήσει την βεβαιότητα πως η «έξοδος» αποτελεί φάρμακο αποφυγής της μοναξιάς κυρίως για τους συνταξιούχους.
Χριστούγεννα χωρίς τον Ιησού Χριστό;
Ήτανν θλιβερό το φαινόμενο στα φετινά Χριστούγεννα, οι διακοσμητικές προσπάθειες των Δήμων σε ημέρες εορτης Χριστουγέννων και αλλαγής του χρόνου. Αφορμή πήρα από την Κορινθο ό,που μετά την Χριστογεννιατικη διακόσμιση, είδα την πόλη να φωτίζεται με χιλιάδες λαμπάκια και εικόνες φωτιστικές, αλλά πουθενά δεν είδα έστω και μια ευχή, όπως γινόταν παλαιότερα. Έστω τι εορτάζουμε, ας ήταν μόνο και για την αλλαγή του χρόνου. Πουθενά. Τίποτα δεν θύμιζε Χριστούγεννα, ούτε μία λέξη. Απλώς ήταν διάχυτη μία εμπορευματοποίηση φωτός με λαμπάκια.
Αυτή η διαπίστωση πολύ γρήγορα δεν αποτελούσε μονοπώλειο δικό μου. Ειδικά για την πόλη μας, έλαβα ευάριθμα μηνύματα δυσαρέσκειας από συνδημότες μας. Μου κατήγγειλαν το γεγονός και έκανα μια περατζάδα στην πόλη, ενώ ρώτησα και φίλους, μήπως κάπου είδαν μια ευχή με την λέξη Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιάς. Τίποτα απολύτως. Μόνο φως. Ένα φως που δεν ήταν πνευματικό αλλά τύφλωνε τις εορταστικές Χριστουγεννιάτικες ημέρες με τον τρόπο του.
Από απορία υποκινούμενος και ενδιαφέρον, άρχισα να κάνω μία έρευνα στους Δήμους της Κορινθίας και ήταν αποκαλυπτική.Οι τέσσερις Δήμοι που ρώτησα δεν είχαν αναρτπησει κανείς ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λες και δεν υπήρτχαν αυτές οι εορτές. Αναρωτήθηκα, αν η Υψηλή Ιεραρχία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.της Ελλάδας έχει ασχοληθεί με το θέμα.
Στις περαιτέρω αναζητήσεις μου καταστάλαξα σε διαπιστώσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε μια προσπάθεια που επιχειρείται από κάποιους να εξαλείψουν από καθετί το όνομα του Ιησού Χριστού.
Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόση έντονη κινητοποίηση, είτε σε νομοθετικά διατάγματα, είτε σε οδηγίες σε εγκυκλίους σε σχολεία, νοσοκομεία αλλά και δημόσιες υπηρεσίες, που να οδηγούν την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την υφήλιο να απομακρύνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Χριστό.
Η μετανάστευση χρησιμοποιείται ως ο «δούρειος ίππος», μέσω του οποίου κάποιοι επιχειρούν να ενσωματώσουν σε κάθε χώρα την ιδεολογία του ισλάμ, με την εισβολή ολοένα και περισσότερων μουσουλμάνων στην Ευρώπη, επιτάσσοντας σε όλους να συμμορφωθούν στα νέα δεδομένα. Προτρέπουν σε όλους δηλαδή το εξής: «Αλλάξτε εσείς γιατί οι μουσουλμάνοι δεν αλλάζουν».
Αυτά όμως οδηγούν σε λάθος δρόμο την ελληνική κοινωνία, είτε με την κατάργηση της πρωινής προσευχής από τα σχολεία, είτε με τις αλλαγές στα θρησκευτικά, είτε με την ανοχή σε οτιδήποτε μουσουλμανικό. Ο, τι και να κάνουν, όμως, Χριστός και Ελλάδα θα επικρατήσουν στο τέλος!..
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Το Militaire News για τον εκλιπόντα Κ. Σημίτη
Διάβασα στο Militaire News 06/01/2025 με τίτλο: Για τον Κώστα Σημίτη που δεν μας είπαν…Ένας σύντομος απολογισμός:
« Όλοι οι πολίτες της χώρας ακόμη και όσοι δεν πίστεψαν, δεν ψήφισαν ,δεν στήριξαν και ήταν απέναντι του προφανώς αποχαιρετούν τον Κώστα Σημίτην, που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας. Η στιγμή απαιτεί σεβασμό στο πρόσωπο του , αλλά αυτό ισχύει και για τους υποστηρικτές του. Θα επανέλθουμε στον απολογισμό της περιόδου διακυβέρνησης Σημίτη των κερδών, αλλά και των βαρύτατων συνεπειών της , όταν η τελετή αποχαιρετισμού του θα ολοκληρωθεί και όλοι θα μπορούμε να γράψουμε ,να διαβάσουμε, να ακούσουμε ,να θυμηθούμε τα γεγονότα κι όχι τις εκτιμήσεις του καθένα…
Οι δηλώσεις των πολιτικών για το θάνατο του Κώστα Σημίτη δεν θα ήταν ασφαλώς επικριτικές. Ουδείς όμως ανέμενε ότι σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ειδικότερα η ΝΔ θα τον αποχαιρετούσε με διθυράμβους, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι αυτός ο «πολιτικός κόσμος» δεν έχει καμία απολύτως συναίσθηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία! Αρκεί να διαβάσουν τα σχόλια στο διαδίκτυο για να καταλάβουν…Αν καταλάβουν…
Ο Κώστας Σημίτης, ανέλαβε τα ηνία της χώρας αμέσως μετά από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Υποτίθεται ότι θα εκσυγχρόνιζε. Το αφήγημα έλεγε τότε ότι οι Έλληνες δεν ήθελαν ηγέτες-προσωπικότητες όπως ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου αλλά ηγέτες-τεχνοκράτες. Οι αντίπαλοι του Σημίτη βέβαια τον αποκαλούσαν «λογιστή»…
Με το που ανέλαβε την εξουσία η ιστορία του χτύπησε την πόρτα. Μάλλον δεν άκουσε…Χρειάζεται να εξηγηθεί πόσο καταστροφική για τη χώρα ήταν η διαχείριση της από τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος στο τέλος της ευχαρίστησε και τους Αμερικανούς; Οι υποστηρικτές του λένε πως «μας γλίτωσε από τον πόλεμο»! Είναι τόσο βέβαιοι ότι θα γινόταν πόλεμος; Η συνέντευξη του Αντιναύαρχου ε.α Σπύρου Κονιδάρη στο militaire channel, πριν από 6 χρόνια είναι αποκαλυπτική. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για τα Ίμια και τη διαχείριση της κρίσης από τον Σημίτη…».
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»
Αφήστε ένα σχόλιο