ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1933)
Δημήτρης Πτωχός: «Καλούμαστε όλοι να συνεχίσουμε το έργο εκείνων που θυσιάστηκαν, χτίζοντας ένα μέλλον ισχυρό και δίκαιο»
Οι Έλληνες σε ολόκληρη τη χώρα τιμούν την 204η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και εορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια διπλή γιορτή για το Έθνος και την Ορθοδοξία. Στην Κόρινθο, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, μαθητών, πολιτιστικών συλλόγων, Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθους κόσμου.
«Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για το Έθνος και την Ορθοδοξία. Τιμούμε σήμερα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα της ελπίδας και της σωτηρίας, και παράλληλα υποκλινόμαστε μπροστά στους ήρωες του 1821, που αγωνίστηκαν με θάρρος και πίστη για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Για εμάς στην Πελοπόννησο, τόπο όπου ξεκίνησε η φλόγα της Επανάστασης, η ημέρα αυτή έχει ξεχωριστή σημασία και φορτίο ευθύνης. Σήμερα, καλούμαστε όλοι να συνεχίσουμε το έργο εκείνων που θυσιάστηκαν, χτίζοντας ένα μέλλον ισχυρό, δίκαιο και προοδευτικό για τις επόμενες γενιές.
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας, χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν», ανέφερε στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης.
Οι εκδηλώσεις στην Κόρινθο περιλάμβαναν δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Ηρώων, καθώς και την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, συλλόγων και σωμάτων ασφαλείας, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Ανάπτυξη και χρηματοδοτήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση
Σε εξαιρετικό κλίμα και με κοινό προσανατολισμό την αναπτυξιακή δυναμική της Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, στην Αθήνα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης της νέας Προγραμματικής Περιόδου, στην πορεία του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς και σε θέματα χρηματοδότησης παρεμβάσεων που ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.
Στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα που αφορούν υποδομές, έργα βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και παρεμβάσεις για την ενεργειακή μετάβαση και την κοινωνική συνοχή. Κοινός στόχος, η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, ώστε οι παρεμβάσεις αυτές να προχωρήσουν και να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Πελοπόννησο.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ευχαρίστησε τον κ. Παπαθανάση για την αγαστή συνεργασία και τη διαρκή στήριξη του Υπουργείου, επισημαίνοντας ότι «η στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται αποτελούν βασικό άξονα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας».
Ενίσχυση των παραγωγών μήλων σε Αρκαδία και Κορινθία έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Μεθοδική και αποτελεσματική υπήρξε η κινητοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αποζημίωση των παραγωγών μήλων, που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του 2023. Καρπός των συντονισμένων ενεργειών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Σπύρου Ζαχαριά, υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, είναι η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στο ΦΕΚ για τη χορήγηση ενισχύσεων στους παραγωγούς.
Η ΚΥΑ, την οποία συνυπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, αφορά την έγκριση ad hoc προγράμματος ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, με υλοποίηση από τον ΕΛΓΑ. Το πρόγραμμα καλύπτει, μεταξύ άλλων, παραγωγούς των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας και Κορινθίας, των οποίων η καλλιέργεια της μηλιάς υπέστη σημαντική μείωση παραγωγής.
Αναλυτικά:
Mε την απόφαση υπ. αριθμ. 65910 ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, που αφορά μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας και Φλώρινας, των οποίων η καλλιέργεια της μηλιάς παρουσίασε μείωση παραγωγής, κατά το έτος 2023, ως άμεσο αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Το ποσό δέσμευσης ανέρχεται σε 16.000.000 ευρώ
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι υψηλές θερμοκρασίες στο στάδιο του λήθαργου των οφθαλμών και η μη επαρκής συσσώρευση αριθμού μονάδων ψύχους επέδρασαν στην ποιότητα των ανθέων και είχαν ως συνέπεια μειωμένη καρπόδεση και αυξημένη καρπόπτωση για την καλλιέργεια της μηλιάς, που επιδεινώθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, που ακολούθησαν κατά τη γονιμοποίηση και ιδιαίτερα στο κρίσιμο στάδιο της επικονίασης.
Η αξία της Απωλεσθείσας Παραγωγής θα προσδιορίζεται με βάση τον ακόλουθο τύπο: Μέση Απόδοση Περιόδου Αναφοράς (αποδόσεις τριετίας πριν τη ζημιά 2020, 2021, 2022) επί Μέση Τιμή ίδιας Περιόδου Αναφοράς μείον Απόδοση Έτους Ζημιάς 2023 επί Μέση Τιμή Έτους Ζημιάς 2023.
Δικαιολογητικά
Φυσικά πρόσωπα
Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν, μετά την έγκριση του προγράμματος, για όσους υποβάλουν την Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης, για αντιστάθμιση των ζημιών από τις υψηλές θερμοκρασίες του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, προκειμένου για φυσικά πρόσωπα είναι:
Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) και του αντίστοιχου Εκκαθαριστικού Σημειώματος έτους 2022. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο μπορεί να ζητηθούν, κατά περίπτωση, επιπλέον φορολογικά στοιχεία και άλλων ετών.
Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα ΚΕΠ.
Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά θα ζητηθούν με Ανακοίνωση Τύπου που θα δημοσιευθεί και θα σταλεί στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν στο πρόγραμμα.
Για νέους αγρότες, φωτοαντίγραφο της Απόφασης Ένταξης Νέων Αγροτών, από όπου αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ενταγμένος σε καθεστώς ενίσχυσης νέων αγροτών και η ένταξη έγινε πριν την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου.
Νομικά πρόσωπα
Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν, μετά την έγκριση του προγράμματος, για όσα Ν.Π. υποβάλουν την Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης για αντιστάθμιση των ζημιών από τις υψηλές θερμοκρασίες του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, προκειμένου για νομικά πρόσωπα είναι:
1. Φωτοαντίγραφο του Καταστατικού της Εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεις του
2. Φωτοαντίγραφα του Μετοχολογίου και των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος των μετόχων με τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα, έτους 2022
3. Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος της Εταιρείας (Ε5) ή του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), κατά περίπτωση
4. Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Ακίνητης Περιουσίας της Εταιρείας ή του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης
5. Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα
6. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα ΚΕΠ.
VisitPeloponnese | Νέα Δράση Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στον Τουρισμό της Πελοποννήσου «Peloponnese Tourism Academy»
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνει την έναρξη της πρωτοβουλίας «Peloponnese Tourism Academy», μίας σύγχρονης εκπαιδευτικής δράσης που θέτει στο επίκεντρο τη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των επαγγελματιών του τουρισμού σε όλη την Πελοπόννησο.
To «Peloponnese Tourism Academy» αποτελεί έναν νέο θεσμό διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, που περιλαμβάνει πολλαπλές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και θεματικά workshops, κάθε χρόνο, κατανεμημένα σε όλη την Πελοπόννησο.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου γνώσης και συνεργασίας, ενσωματώνοντας σύγχρονες πρακτικές, καινοτόμες τάσεις και τεχνογνωσία σε κρίσιμους τομείς του κλάδου όπως: βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αναβάθμιση εμπειρίας επισκεπτών, στρατηγικό marketing, γαστρονομία και place branding.
Η πρώτη εκπαιδευτική εκδήλωση του «Peloponnese Tourism Academy» θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη, τον Μάιο του 2025, σηματοδοτώντας την έναρξη του αρχικού κύκλου δράσεων.
Στόχοι της Πρωτοβουλίας:
• Ενδυνάμωση των επαγγελματιών του τουρισμού και των υπηρεσιών
• Παροχή εξειδικευμένης γνώσης και πρακτικών εργαλείων
• Σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική παραγωγή
• Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της προβολής της Πελοποννήσου ως ενιαίου και ποιοτικού προορισμού
Το «Peloponnese Tourism Academy» φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως θεμέλιο για τη διαρκή αναβάθμιση του τουριστικού οικοσυστήματος της Πελοποννήσου και την ενίσχυση του τουριστικού της brand στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Το αναλυτικό πρόγραμμα και η διαδικασία συμμετοχής θα ανακοινωθούν σύντομα.
Αφήστε ένα σχόλιο