ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ (Φ. 1935)
Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *
Η Ελλάδα σε κρίσιμο σημείο τομής μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Σε ένα ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμελεί τις αμυντικές της ικανότητες. Αλλά η πορεία προς τα εμπρός δεν αφορά απλώς την απόκτηση περισσότερων όπλων ή τον εκσυγχρονισμό των ξεπερασμένων συστημάτων. Αφορά τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο στρατιωτικής καινοτομίας -ένας φιλόδοξος στόχος που απαιτεί συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και μια τολμηρή στρατηγική που συνδέει την εθνική ασφάλεια με την οικονομική αναζωογόνηση και την τεχνολογική αριστεία.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο τομής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μέλος πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ και σταθεροποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η αμυντική της βιομηχανία παραμένει κατακερματισμένη, υποχρηματοδοτούμενη και υπερβολικά εξαρτημένη από ξένους εργολάβους. Για να αλλάξει αυτό, και τα δύο υπουργεία πρέπει να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμες, στρατηγικές επενδύσεις στην εγχώρια στρατιωτική έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα κυριαρχίας - είναι μια ευκαιρία.
Η επένδυση στον αμυντικό τομέα της Ελλάδας θα πρέπει να συνδυαστεί με επιθετικές πολιτικές για την αντιστροφή του brain drain. Χιλιάδες εξαιρετικά εξειδικευμένοι Έλληνες μηχανικοί, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Πολλοί από αυτούς εργάζονται τώρα σε κορυφαίες αμυντικές και αεροδιαστημικές εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτοί ακριβώς είναι οι άνθρωποι που χρειάζεται η Ελλάδα για να κατασκευάσει τεχνολογίες επόμενης γενιάς - μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένες επικοινωνίες και εργαλεία κυβερνοάμυνας.
Μια αναγεννημένη ελληνική αμυντική βιομηχανία, υποστηριζόμενη από στοχευμένα κίνητρα και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα μπορούσε να γίνει φάρος για τους επιστρέφοντες και μαγνήτης για τα διεθνή ταλέντα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να επωάζονται μέσω επιταχυντών αμυντικής βιομηχανίας. Τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια πρέπει να ενσωματωθούν σε αγωγούς αμυντικής Ε&Α. Και οι υπάρχουσες υποδομές -τόσο οι πολιτικές όσο και οι στρατιωτικές- θα πρέπει να αναβαθμιστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.
Μια τέτοια προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει την εθνική άμυνα αλλά και την οικονομική ανθεκτικότητα. Η αμυντική καινοτομία δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, εξαγωγές και τεχνολογικές διαχύσεις σε μη στρατιωτικούς τομείς. Πρόκειται για μια αποδεδειγμένη φόρμουλα σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Σουηδία και η Νότια Κορέα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα.
Η εθνική ασφάλεια και η οικονομική κυριαρχία είναι αλληλένδετες. Με την ευθυγράμμιση των στόχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της και ταυτόχρονα να διασφαλίσει το μέλλον της. Όχι μέσω της εξάρτησης, αλλά μέσω της καινοτομίας. Όχι με την εισαγωγή λύσεων, αλλά με την οικοδόμησή τους στο εσωτερικό της χώρας. Ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να αναδειχθεί -όχι μόνο ως υπερασπιστής της επικράτειάς της, αλλά ως ηγέτιδα στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.
*Ο Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος,
είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής και φοιτητής Οικονομικών και
Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό πανεπιστήμιο του Derby.
Αφήστε ένα σχόλιο